Darko Šarić / - NET
02/08/2022 u 18:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KRIK: Šarićev saradnik najverovatnije pronađen mrtav u Paragvaju 2015. godine

Italija i Srbija raspisale su međunarodnu potjernicu za Nedićem zbog sumnje da je umiješan u šver droge iz Južne Amerike u Evropu.

Bliski saradnik Darka Šarića i važan član njegovog narko klana Boško Nedić je ćovjek koji je 2015. godine pronađen mrtav u glavnom gradu Paragvaja, objavio je danas potral "Krik".

Italija i Srbija raspisale su međunarodnu potjernicu za Nedićem zbog sumnje da je umiješan u šver droge iz Južne Amerike u Evropu.

Paragvajska policija pronašla je Nedićevo tijelo u Rekoteu - elitnoim naselju glavnog grada Asunsionu gdje su otišli nakon  anonimne telefonske dojave 19. aprila 2015. da se, nedaleko od jedne raskrsnice, nalazi blindirani automobil „Mercedes Benz“ u kome je primećen mrtav muškarac.

Na njegovom tijelu bila je vidljiva rana od metka, a inspektori su u zvaničnim dokumentima napisali da se „pretpostavlja da je samoubistvo što treba utvrditi“.

U ličnoj karti koja je pronađena, pisalo je da je pokojnik tridesetčetvorogodišnji paragvajski državljanin Antonio Herardo Veber Mendes sa adresom u gradu Kazapa, na jugu zemlje. Ovaj lični dokument bio mu je izdat pola godine ranije, prenosi KRIK.

Pošto policija nije pronašla srodnike preminulog čoveka, u narednim danima na zvaničnom nalogu na Fejsbuku i u medijima objavila je njegovu sliku i ime i pozvala rođake i poznanike da se jave ako ga prepoznaju.

Sedam godina kasnije, novinari KRIK-a i OCCRP-ja dobili su dojavu od izvora da je mrtvi muškarac niko drugi do Boško Nedić – traženi srpski švercer kokaina i bitan član grupe Darka Šarića.

Zbog umiešanosti u prodaju droge, dodaje se u tekstu, za Nedićem su poternice raspisale najmanje dve države – Italija i Srbija.

Novinari KRIK-a pribavili su nekoliko Nedićevih fotografija od italijanske policije koja ga je pratila i tajno fotografisala krajem 2008. i početkom 2009. godine.

Novinari KRIK-a su poslali fotografiju Vebera Mendesa i jedanaest Nedićevih fotografija stručnjaku za prepoznavanje lica – profesoru Hasanu Ugailu iz Centra za vizuelno računarstvo Univerziteta u Bredfordu u Velikoj Britaniji. „Na osnovu rezultata, sa indeksom sličnosti većim od 75 odsto, moj profesionalni zaključak jeste da postoji velika mogućnost da je na analiziranim fotografijama ista osoba“, rekao je Ugail za KRIK i OCCRP.

„Kompjutersko prepoznavanje lica razvijena je i dobro uspostavljena tehnologija. Danas se rutinski koristi za identifikaciju osoba, na primer na graničnim kontrolnim tačkama i za foto-verifikaciju u zahtevima za pasoše“, kaže Ugail.

Ovaj profesor predvodio je tim koji je razvio algoritam za prepoznavanje lica, a koji je sada korišćen da se uporede Nedićeve fotografije i čoveka pronađenog mrtvog u kolima.

„Kompjuterski algoritam obučen je i testiran na milionima fotografija lica. Funkcioniše tako što izdvaja 4096 karakteristika iz dve date fotografije lica i upoređuje koliko su te karakteristike bliske jedna drugoj. Precizan je u otkrivanju sličnosti između fotografija čak i kada su nastale u razmaku od mnogo godina. Algoritam gleda veoma duboko u slike i pruža stepen kvantifikacije izvan mogućnosti ljudskog vizuelnog sistema“, objašnjava Ugail.

Uporednom analizom, algoritam je utvrdio da su Nedić i Mendes najverovatnije ista osoba. Neke fotografije poklapale su se čak 85,7 odsto, navodi se u izvještaju koji je Ugail poslao novinarima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:38