Krstovići pred Apelacionim sudom / - IVAN IPE PETROVIć
15/06/2023 u 08:30 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Krstovići danas pred Apelacionim sudom: Od nedostatka dokaza do "političkih poena" tužilaštva

Sudija je 24. novembra 2022. navela da je stav suda da kokain nije bio namijenjen za Krstoviće i da nije bio namjenjen za Krstoviće i za magacin fime "San Francisko"

Pred Apelacionim sudom Crne Gore danas se održava ročište na kojem će se raspravljati o žalbi Višeg državnog tužilaštva na oslobađujuću presudu Budimiru i Marini Krstović.Podsjećamo, njima se sudilo po predmetu vezano za 1,2 tone kokaina.

(VIDEO) OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA: Budimir i Marina Krstović nisu lica povezana sa 1,200 kg kokaina

Krstovići su oslobođeni optužbi 24. novembra prošle godine. Tokom cijelog sudskog postupka, koji je trajao 15 mejseci, nalazili su se u istražnom pritvoru.

OBRAZLOŽENJE PRESUDE: Tužilaštvo nije pružilo ni jedan dokaz protiv Krstovića

Presudu je tada izrekla sudija podgoričkog Višeg suda, Vesna Kovačević, koja je od samog početka vodila ovaj sudski predmet. Tužiteljka Tanja Božović nije prisustvovala izricanju presude. Sudija je navela da je optužnica u suprotnosti sa dokazima. 

image

Krstovici sudjenje, Krstovici kokain, Krstovici

KRSTOVICI SUDJENJE, KRSTOVICI KOKAIN, KRSTOVICI - IVAN PETROVIC-IPE
image

Krstovici sudjenje, Krstovici kokain, Krstovici

KRSTOVICI SUDJENJE, KRSTOVICI KOKAIN, KRSTOVICI - IVAN PETROVIC-IPE
image

Krstovici sudjenje, Krstovici kokain, Krstovici

KRSTOVICI SUDJENJE, KRSTOVICI KOKAIN, KRSTOVICI - IVAN PETROVIC-IPE

SUĐENJE ZA 1,200 KG KOKAINA - Đukanović: Tužilaštvo potrčalo za političkim poenom u očima Abazovića

Sudija Vesna Kovačević je, između ostalog, u obrazloženju presude tada navela da nema ni jednog dokaza kojim bi se Krstovići mogli proglasiti krivim. Ona je u tom obrazloženju navela da su za sud Marina i Budimir Krstović nesumnjivo nevini. Takođe, sudija je tada kazala je da sudu nije jasno na osnovu čeka ih Više državno tužilaštvo doovdi u vezu sa kokainom. Podsjetila je na da se u svijetu dešavaju slučajevi da se u poručiocima tovara voća ubaci kokain ali da to nema veze sa njima.

DETALJI RJEŠENJA USTAVNOG SUDA: "Ne može se izvesti jasan zaključak da su Krstovići osnovano sumnjivi"

Sudija je tog 24. novmebra navela da je stav suda da kokain nije bio namijenjen za Krstoviće i da nije bio namjenjen za Krstoviće i za magacin fime "San Francisko".

Dodala je tada da na osnovu iskaza svjedoka, sud smatra da je postojala mogućnost i opcija da kokain NN lice, lica izvuku u Luci Bar, kako je to praksa u svijetu i regionu.

SUĐENJE KRSTOVIĆIMA -Franović: Optužnice padaju jer se juri za jeftinim političkim poenima

Kako je portal Dan ranije izvještavao sa oslobađajuće presude, sudija je  ukazala i na izjave svjedoka i na izjave službenika policije koji su naveli da je droga otkrivena na moru i da za policiju Krstovići nisu bili sumnjivci.

Елезовић: Крстовићи нису били сумњиви, нисмо могли да им дамо времена да видимо да ли би пријавили кокаин

Tada je  dodala da se to vidi i iz odluke policije i tužilaštva da Krstoviće ne stave na mjere tajnog Takođe, sudija je kazala da nije jasno zašto policija nije dala prostora da radnici magacina " San Francisko" otvore tovar i da se vidi kako će reagovati ako ugledaju koakin.

Takođe, Ustavni sud prihvatio je Ustavne žalbe odbarne Krstovića.

Суђење Крстовићима - тумач: Произвољно сам превела поруке, понијело ме...

Tako se između ostalog,  prema stavu Ustavnog suda koji se navodi u dokumentu u koji je portal ranije Dan imao uvid,  navodi da "Iz pobrojanih dokaza, na način na koji su siti obrazloženi, ne može se izvesti jasan zaključak da su okrivlejni (podnosioci ustavne žalbe)  osnovano sumnjivi da su na naprijed opisan način izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret".

Tužilaštvo, manjak dokaza i politički poeni

Podsjećamo, advokati Dragoljub Đukanović, Bojana Franović i Stefan Jovanović su tokom cijelog psotupka kukazivali na manjkavost optužnice i na nedostatak dokaza.

Tako je, na jednom od ročišta Sudski tumač za španski jezik kazala pred sudijom Vesnom Kovačević, da je dio poruka koje su na engleskom jeziku  proizvoljno prevela i ako nije tumač tog jezika i da se izvinjava ako je nekome time napravila štetu. 

Odbrana je od početka suđenja ukazivala na tu manjkavost i poruku koja je na taj način prevedena, čije značenje je pogrešno pevedeno,a na čemu se zasnivala optužnica.

Takođe, Budimir I Marina Krstović su do početka do kraja suđenja naglašavali da su nevini i da nemaju veze sa pomenutim kokainom. Oni su i tokom same istrage i sudskog psotupka sarađivali sa nadležnima.

Budimir Krstović je ukazivao na to da je droga otkrivena na vodi a ne u magacinu.

Advokat Đukanović je više puta pitao zašto se nije Krstovićima dala šansa, kao jednoj poznatoj kompaniji u čijem je magacinu takođe pronađena droga, da prijave kokain. On je ukazao da su policajci odma upali u magacin i da radnici magacina nisu imali priliku ni da vide šta se nalazi u paketima banana.

-Niste im dali priliku da vide i da pozovu policiju- govorio je tada advokat Đukanović.

Odbaran je više puta ukazivala da se ovom optužnicom juri od strane tužilaštva za jeftinim političkim poenima u očima Dritana Abazovića.

Advokati su,ali i sudija, više puta naveli da zbog manjkavosti dokaza su prinuđeni da tokom tog sudskog postupka sporovde istragu, što je bio zadatak tužilaštva koji prema njihovom stavu nije odrađen.

 

-Analizirajući razloge koje je sud istakao u osporenim rješenjima na kojima je zasnovan zaključak da postoji osnovana sumnja kao uslov za pritvor, Ustavnui sud smatra da se ne može uočiti jasno obrazložena veza, zasnovana na činjenicama ili čvrstim indicijama, između navedenih razloga i zaključka o postojanju "osnovane sumnje" da su podnosioci žalbe počinili kreivična djela koja im se stavljaju na teret........U konkretnom slučaju, u osporenim rješenjima, se ne navode relevantne činjenice slučaja koje bi ukazale na "osnovanu sumnju" da su podnosioci ustavne žalbe izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret i da "osnovana sumnja"  zaista postoji u datom slučaju. Ovakav pristup suprotan je međunarodnim standardima ljudskih prava koji propisuju da je opravdana sumnja  da je  osumnjičeni izvršio dato krivično djelo osnovni element za postojanje pritovra a koji su inkorporirani i u  ustavnopravni sistem Crne Gore...- navodi se između ostalog ranijem u dokumentu Ustavnog suda.

KRSTOVIĆI OSTAJU U PRITVORU-Đukanović: Nevjerovatno da se ne poštuje Ustavni sud, tužilaštvu ne odgovara DNK vještačenje

Dalje se navodi da "Ustavni sud podsjeća da količina  činjenica i dokaza koje podrepljuju " osnovanu sumnju", odnosno zaključak u osnovanoj sumnji,  predstavlja nešto o čemu redovni sud vodi računa,  tada nije na Ustavnom sudu da ispituje da li dato obrazloženje zadovoljava  ovaj nivo, osim ako obrazloženje samo po sebi  nije proizvoljno  kao što je u konkretnom slučaju".

Navodi istrage

Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu, u zetskom selu Mojanovići nadomak Podgorice, 24. avgusta prošle godine pronašla  1.200 kilograma kokaina. Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom.

Banane koje je naručila Marina Krstović za firmu „San Francisko“ u vlasništvu su njenog oca Budimira su utovarene na MSC „Katya“, koji je iz Luke Bolivar krenuo prema Panami. Za sada nije poznato da li su kontejneri sa bananama iz Paname nastavili transport brodom „Katya“ prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak. Brod „Charlotte“ je iz Luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:54