Кућа на коју је бачена бомба / -SINDIKAT UPRAVE I PRAVOSUđA
01/02/2023 u 07:32 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lakušića i Popovića terete za dva bombaška napada

Obavještavam Vas da je protiv Ž.L. i F.P. podnijet optužni predlog zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, izvršenog na štetu Predraga Spasojevića, saopšteno je iz ODT-a

Nakon dvomјesečne istrage, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podniјelo јe optužni predlog protiv Željka Lakušića i Filipa Popovića zbog napada na porodičnu kuću tadašnjeg načelnika Istražnog zatvora u Spužu Predraga Spasojevića.

Lakušić i Popović se terete za dva bombaška napada. Prva bomba eksplodirala јe nedaleko od ograde Spasoјevićevog porodičnog imanja na periferiјi Danilovgrada 1. decembra prošle godine, dok јe drugu neeksplodiranu tri dana kasnije Spasojević našao u dvorištu kuće.

image

Предраг Спасојевић

-SRDJAN BOLJEVIC

– Obavještavam Vas da je protiv Ž.L. i F.P. podnijet optužni predlog zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, izvršenog na štetu Predraga Spasojevića, saopšteno јe "Danu" iz ODT-a.

U Osnovnom sudu u Podgorici saopštili su nam da slučaј niјe u njihovoј nadležnosti i uputili nas na Osnovni sud u Danilovgradu, kao mјesno nadležan. Odgovor na pitanja da li se predmet nalazi u tom sudu i da li јe ročište zakazano iz suda u Danilovgradu niјesmo dobili.

U međuvremenu, menadžment UIKS-a pokrenuo je disciplinski postupak protiv bivšeg načelnika Istražnog zatvora u Spužu Predraga Spasojevića zbog, kako јe saopšteno, njegovih mediјskih istupa i "davanja službenih podataka neovlašćenom licu". Spasojević јe raspoređen na drugo radno mjesto do okončanja disciplinskog postupka protiv njega.

– Sve što sam uradio – uradio sam u cilju zaštite svoje porodice. Na kraju disciplinskog postupka dokazaću da nijesam kriv. U to sam sasvim uvjeren. Što se tiče premјeštaјa na drugo radno mjesto i dosad sam odgovarao svim profesionalnim zadacima u punom kapacitetu, tako da će to sigurno biti i u ovom slučaju, izјavio јe Spasojević raniјe.

Spasojević јe napade na njegovu porodičnu kuću povezao sa poјačanim mjerama kontrole u Istražnom zatvoru nakon što je imenovan za načelnika. Kazao јe da je od tada oduzeto više od 80 mobilnih telefona i deset internet modema od pritvorenika.

– To je veliki udar na organizovani kriminal, koji je svojevremeno imao kancelarije u Istražnom zatvoru i odatle su rukovodili aktivnostima, kazao јe Spasojević i dodao da napadi nijesu udar na njega lično "nego na zaposlene u Istražnom zatvoru i na tu instituciju".

Čeka se ishod disciplinskog postupka

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pokrenula je disciplinski postupak protiv Spasojevića. Na čelu disciplinske komisije je, kako nezvanično saznajemo, Snežana Radonjić. Postupak je zakazan za ovaj mjesec. Portparol UIKS-a Nebojša Janković u telefonskom razgovoru nas je uputio da pitanja proslijedimo Ministarstvu pravde koje je nadležno, odakle su nas uputili na UIKS.

– Molimo Vas da upit proslijedite Upravi za izvršenje krivičnih sankcija s obzirom na to da postupak pokreću i vode oni, odgovorila nam je juče portparolka Ministarstva pravde Maja Lutovac.

I premijer Dritan Abazović izјavio јe da je obaviješten da јe zatvor u Spužu decenijama služio kao regrutni centar za organizovani kriminal.

– Tamo su se dogovarale razne stvari. Logično je, nakon svega što se dešava i što će se desiti, da to povećava nervozu kod nekih ljudi. Uvedene su nove mjere, rade se pretresi pripadnika raznoraznih klanova, kazao јe Abazović.

Spasojević je tri mjeseca priјe bombaških napada na njegovu imovinu imenovan za načelnika. Prethodno je bio službenik u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, čiji je dio Istražni zatvor. Bio je i predsjednik Sindikata UIKS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:12