Damir Lekić / - PORTAL DAN
02/06/2024 u 10:22 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lekić: Crna Gora nije ispunila ni jedan uslov Evropskog suda da bi "SKY" bio dokaz

U Crnoj Gori ni jedan od uslova iz presude Evropskog suda pravde u Luksemburgu nije ispunjen da bi kriptovana komunikacija "SKY" mogla biti dokaz, ukazuje advokat Damir Lekić.

On je u izjavi za portal Dan prokomentarisao sve učestalije oslobađajuće takozvane "SKY" presude, presude u predmetima u kojima pomenuta kriptovana komunikacija egzistira kao dokaz.

Podsjećamo, nedavno je i sud u Holandiji odbio pomenuti materijal i u predmetu za šverc droge donio oslobađajuću presudu. Sud je naveo da "SKY" ne može biti jedini dokaz u sudskom predmetu, jer da bi optužbe opstale neophodni su i materijalni dokazi.

Evropski sud pravde odbacio "nezakonit SKY": Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Advokat Lekić smatra da je, nakon presude Evropskog suda pravde u Luksemburgu, oslobađajuća "SKY" presuda redovan slijed, koji se može i u buduće očekivati i takvim predmetima.

- Nakon presude Evropskog pravde u Luksemburugu, ova presuda je redovan slijed događaja i ukazuje da će materijal pribavljen posredstvom SKY ecc aplikacije, a koji je dostavljen od Republike Frabcuske, u malo odnosno nimalo država Evrope biti dokaz. Što se posebno odnosi na Crnu Goru, koja nijedan od uslova po presudi suda u Luksemburgu nije ispunila da bi se eventualno materijal pribavljen posredstvom SKY ECC aplikacije mogao koristiti kao dokaz - naglašava u izjavi za portal Dan advokat Lekić.

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

Lekić dodaje da je pri tome i više nego suvišno govoriti o tome da li se ove dvije presude imaju primijeniti u Crnu Goru. 

- Naravno da imaju, a naročito kad i ostale razvijene i demokratske nastrojene države zapadne Evrope ubrzo budu donosile iste presude čije pravo, demokratiju i sve standarde teži da baštini i država Crna Gora - zaključuje Lekić u izjavi za portal Dan.

Oslobađajuća "SKY" presuda za šverc droge: Sud u Holandiji smatra da kriptovana komunikacija nije dovoljan dokaz

Podsjećamo, prema pisanju regionalnih i evropskih medija, nedavno je i Evropski sud pravde odbacio korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža Encrochat i SKY". U odluci suda se navodi da bi on jedino mogao da se kroisti kada se prvo ispoštuje domaći zakon, zakon države u kojoj se sudi i pod uslovom da je ta zemlja obavještena o preduzimanju mjera kojima se poruke presreću u odnosu na njene građane.

Presuda od devet godina robije preinačena u oslobađajuću

Krajem prošle godine  Apelacioni sud u Liježu oslobodio je jednog Istočnog Flamanca u međunarodnom slučaju šverca droge, javlja portal PZC.nl.

Muškarac B. A. iz Temsea prvo je bio osuđen na devet godina zatvora. Javni tužilac u žalbenom postupku je čak tražio kaznu od 15 godina zatvora.

Advokat Anthony Malego je saopštio da je pomenuti Sud  odbacio podatke Sky ECC-a protiv njegovog klijenta.

Radi se o slučaju vezanom za šverc droge pod nazivom "Pharmaceutica". Predmet se odnosio na međunarodni šverc kokaina iz Kolumbije u luke Antverpen i Roterdam.


Holandija - "SKY" pao pred sudom: Presuda od devet godina zatvora preinačena u oslobađajuću

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 22:32