/ -FOTO: ARHIVA
08/07/2022 u 06:41 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ljekari iz Ljubljane o smrti Ivane Šoć: Djevojka umrla jer je nisu liječili

Prije otpuštanja, uprkos tome što je imala teško disanje, nisu kontrolisali analizu arterijskih krvnih gasova, nisu uradili nalaz plućne funkcije, nisu izmjerili frekvenciju disanja i nisu kontrolisali osnovna laboratorijska ispitivanja

Кomisija ljekara različitih specijalnosti sa Medicinskog fakulteta u Ljubljani utvrdila je da je tridesetogodišnja Cetinjanka Ivana Šoć preminula usled nepružanja ljekarske pomoći i nepreduzimanja očekivanih medicinskih pretraga i procedura od strane troje ljekara Кliničkog centra u Podgorici.

Podsjetimo, Ivana Šoć je liječena na Infektivnoj klinici od 12. do 18. februara 2011, kada je otpuštena u veoma teškom stanju, da bi nakon manje od 24 sata preminula na Cetinju.

Zbog smrti Ivane Šoć, na optuženičkoj klupi našli su se Dragan Obradović, Brankica Dupanović i Bogdanka Andrić.

Viši sud u Podgorici je u julu 2019. godine donio prvostepenu presudu kojom je Obradović osuđen na godinu zatvora, dok su njegove koleginice oslobođene optužbe za nesavjesno liječenje, Apelacioni sud je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Niz propusta

Stav Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu smatramo neprihvatljivim i ne nalazimo mogućnost za usaglašavanje.

Imajući u vidu sadržaj važećih zakonskih odredaba u Crnoj Gori, u potpunosti ostajemo kod stava da su djelatnici MC Crne Gore prilikom medicinskog zbrinjavanja sada pokojne Šoć učinili niz propusta koji su uzrokovali pogoršanje njenog zdravlja i nastup smrtnog ishoda, navodi se u izjašnjenju vještaka Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon dva prethodno obavljena vještačenja i skoro dvanaest godina agonije porodice Šoć, ljekari Medicinskog fakulteta u Ljubljani dali su mišljenje da je na prognozu Ivanine bolesti uticalo "neprepoznavanje pogođenosti pluća".

– Pošto nijesu prepoznali hipoksemiju, nijesu je liječili kiseonikom, nijesu pratili stanje pluća i otpustili su je iz bolnice bez kontrole stanja pluća. Prije otpuštanja, uprkos tome da je pacijentkinja imala teško disanje, nijesu kontrolisali analizu arterijskih krvnih gasova, nijesu uradili nalaz plućne funkcije,nijesu izmjerili frekvenciju disanja i nijesu kontrolisali osnovna laboratorijska ispitivanja. Normalna redngenska slika i avskulatorni nalaz pluća kod gripa nijesu pouzdan kriterijum za odsutnost pogođenosti pluća – konstatovali su slovenački ljekari u nalazu.

U nalazu supervještačenja koje još uvijek nije provedeno kao dokaz na suđenju piše i da se kod Ivane Šoć razvio akutni respiratorni distresni sindrom kod koga je bila neophodna hospitalizacija na intenzivnom odjeljenju za intubaciju i mehaničko disanje.

– Uprkos tome, smrtnost je u ovakvim slučajevima 35 do 50 posto – navodi sedam ljekara i predsjednik komisije prof. dr Jože Balažić.

U slučaju smrti Ivane Šoć prethodno su vještačenja radili zagrebački i beogradski vještaci, ali njihovi nalazi su potpuno suprotni.

Zagrebački vještaci nijesu našli bilo kakvu mogućnost usaglašavanja sa nalazom beogradskih kolega, koje su utvrdile da za smrt pacijentkinje Šoć ne mogu biti odgovorni optuženi ljekari Infektivne klinike u Podgorici jer je smrt nastupila prirodnim putem usled pogoršanja funkcije pluća.

Prema nalazu zagrebačkih vještaka do smrti kod pokojne Šoć došlo je usled ugušenja, odnosno usled teškog otoka pluća, koji je nastao zbog infekcije virusom gripa H1N1 i neadekvatnog liječenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 03:20