ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC / - ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
23/10/2023 u 12:48 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lješković ukazuje na torturu: SPO iznudilo iskaz od Vučinića i optužilo nevine ljude

Naše obraćanje smatrajte krivičnom prijavom protiv pripadnika Specijalnog policijskog odeljenja, čija imena se nalaze u spisima predmeta kao i onih koje će Vučinić prepoznati, kazao je Lješković

Nakon što je u podgoričkom Višem sudu održano suđenje grupi koja se tereti za izvršenje teških krivičnih djela, sudiji Igoru Đuričkoviću se putem mejla obratio advokat Srđan Lješković. 

Vučinić: Službenici specijalnog tima su me mučili, skidali golog, davili kesom i pržili elektrošokerom

Podsjećamo, u ovom postupku je prvooptuženi Radovan Mujović, a čiji članovi se prema evidenciji policije dovode u vezu sa kavačkim klanom. Postupak vodi sudija Igor Đuričković, a optužnicu zastupa tužiteljka Nataša Bošković.

Suđenje Mujoviću i grupi - zatraženo izuzeće tužiteljke: "Optuženog nazvala ljigom, pristrasna je"

Lješković je u dopisu ukazao na torturu koju je, kako tvrdi, pretrpio optuženi Uroš Vučinić i zatražio izuzeće tužiteljke Nataše Bošković.  Lješković je naveo da su službenici Specijalnog policijskog odeljenja vršili torturu nad Vučinićem i da je to u svom iskazu pred sudom optuženi sam i naveo. 

Drecun: Progutao sam žilet da bih se spasio od policijske torture, tužiteljka mi nudila 200.000 eura za lažnu izjavu

Ukazao je da se iz snimka saslušanja Vučinića, u Specijalnom državnom tužilaštvu, zaključuje da je Vučiniću data unaprijed pripremljena izjava s koje je čitao iskaz. On je naglasio da se vidi da je i tužiteljka pratila na papirima da li Vučinić govori u skladu sa izjavom koja je već pripremljena. 

Navodi istrage:

Podsjećamo, ovom optužnicom su obuhvaćeni Radovan Mujović, Vasilije Rafailović,  Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, Uroš Vučinić, Davor Avdić i Nemanja Zurovac.

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom.

Prema navodima istrage za ovu grupu se vezuje i  pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017. godine, napad  na  ugostitelja Branka Rafailovića, napad na lokal  „Tani“ 2019. vlasnika Ranka Radulovića,  podmetanje požara na pet vozila Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Marka Ljubiše Kana.

Prema navodima optužnice, Mujović je sa nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu. 

"SNIMAK SASLUŠANJA POTVRĐUJE ISTINU" 

Advokat navodi da "da je istina sve što je Uroš Vučinić rekao pred ovim vijećem i što tvrdi svo vrijeme pritvora, najbolje je pokazao snimak njegovog saslušanja" 

"SKY" i u postupku protiv Mujovića i grupe - optuženi negodovali: Držite nas kao taoce tri godine

-Tužilac se nije ni udostojio, koliko je bila sigurna da imaju zaštićenog svjedoka, ni da mu na početku saslušanja pročitaju krivičnu prijavu, da ga barem upoznaju šta mu se stavlja na teret, protiv kojih lica je krivična prijava da bi znao na koje okolnosti daje izjavu - smatra advolat Srđan Lješković. 

"Kavčani" na "SKY" o incidentu u zatvoru: "Izbosmo Ranka, bodež bio u domestos"

Lješković dodaje da se Mošo Paović  nalazio u istražnom zatvoru kada je navodno sa Urošem dogovarao izvršenje krivičnih djela. 

- Koliko je odbrani poznato u Istražnom zatvoru nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, koliko smo mi upoznati Paović nije disciplinski odgovarao da su neka nedozvoljena sredstva nađena kod njega,  takođe nam je poznato i to da je nevin proveo dvije godine u zatvoru. A koliko nam je poznato iz odbrane koju su iznijeli Mujović i Paović, kada tužilaštvo navodno spaja ovu dvojicu to je prosto nemoguće. Jer Mujović se tada nalazi u pritvoru CB Podgorica, gdje se sve snima i sigurno je da nije mogao imati mobilni aparat koji koristi u tužilačkom pritvoru, dok se Paović nalazio u Istražnom zatvoru kao što smo predhodno naveli. Zaključak je jednostavan, Mujović je u pritvoru CB Podgorica, Paović u istražnom zatvoru.Nemoguća je bila njihova komunikacija mobilnim telefonom. Tako da je i komunikacija Uroša i Moša nepostojeća - naglašava advokat.

Lješković dodaje da se na snimcima saslušanja Uroša Vučinića primjećujete da mu je glava 80 posto saslušanja, spuštena prema stolici i stolu na kojima su papiri i sa kojih čita ono što mu je Specijalno policijsko odeljenje sastavilo.

"PRIPREMLJENA IZJAVA ZA VUČINIĆA" 

Advokat dodaje da "u prvom dijelu saslušanja Uroš u svom slobodnom izlaganju nije rekao kako je to tužiteljka unijela u spis,, Da bi Marko Nikolić garantovao za njega,, već samo da mu pokuša naći posao. 

- Svo vrijeme saslušanja tužiteljka mu ne daje da svojim riječima iznese iskaz, već ga prekida postavlja pitanja i navodi ga da prati izjavu koja mu je napisana. Na prvom snimku  se vidi kako Uroš lijevom rukom pomjera nešto što se nalazi ispred njega, a sada to već znamo da je pripremljena izjava od strane Specijalnog policijskog odeljenja - smatra advokat. 

Lješković dodaje da "u 10.45 po satu na zidu možete vidjeti na tv-u koji se nalazi iza Uroša a ipred tužiteljke, mada mutno ali dovoljno jasno kako tužiteljka okreće listove i prati tok izjave Uroševe". 

-Može se naravno reći i da je listala spise pred sobom ali nama je jasno šta je tužiteljka pratila. U 11.00 vidite da Uroš spušta pogled ka napisanoj izjavi ispred sebe, jer ne zna šta treba da priča i nakon kratkotrajnog čitanja nastavlja svoje izlaganje.  Od 11.00 časova konstatno mu je glava i pogled spušteni ka papirima koji su ispred njega. Tužiteljka mu pomaže na način što ga prekida potpitanjima i daje mu mogućnost da pročita šta treba da kaže. Onaj ko snima pomjera strelicu na kompjuteru (što se vidi na ekranu) više puta na taj način kontrolišući snimanje da se ne prikazuje čitava prostorija i ono što se nalazi ispred Uroša već samo njegov gornji dio tijela - smatra advokat. 

Lješković ističe da je "lako vidjeti, ko hoće da vidi, prekide u Vučinićevom govoru, dok očima traži na spise ispred sebe nastavak onoga što treba da pročita. 

- Dok traži čašu vode pogled mu je spušten i traži šta treba sledeće reći. Pa i ovo je samo dovoljno da njegova izjava nije data dobrovoljno i njegovom voljom. U 11.25. kada optužuje Paovića više i ne pokušava da sakrije da čita ono što mu je pripremljeno, čita kao čita knjigu, tužiteljka konstatuje u zapisniku ,,obezbjeđuje Lipovina,, to Uroš ne govori ali potvrđuje to što tužiteljka traži. Vučinić u svom iskazu govori na snimku da mu je Paović rekao da se za informaciju o kretanju Kana daje 100 000 evra dok, tužiteljka unosi u zapisnik da je Uroš izjavio da je njemu i Paoviću ponuđeno po 50 000 eura - ukazuje Lješković. 

Dodaje da "u 11.30 Uroš guta pljuvačku grlo mu je suvo, vidi se kako tužiteljka prevrće list u donjem dijelu desno ekrana prateći ono što priča i da li priča po napisanom scenariju. to se isto dešava u 11.50". Ističe da navedeno vrijeme o kojem govori je vrijeme sa sata na zidu u prostorijama u kojem je saslušavan Uroš.

"SPO IZNUDILO ISKAZ VUČINIĆA"

Lješković ukazuje da Uroš Vučinić nije ni upoznat sa pravom da može da izvrši uvid u video zapis svog izlaganja, kao ni sa pravom da mu se isti reprodukuje. 

-Posebno se osvrćemo na okolnost da je jedino njegov iskaz od svih  u ovom predmetu sniman na način na koji se to ne radi i koji je protiv zakonit. Kamera koja bi trebala da snima u maloj prostoriji u prvom dijelu iskaza leđa onoga koja daje iskaz i prikazuje šta se nalazi ispred Uroša, a zašto nije bila u funkciji to je pitanje za tužilaštvo ne za odbranu. Zašto se jedino slika zatamljuje na saslušanju Uroševom to ponovo nije pitanje za odbranu - stav je Lješkovića. 

Advokat je naglasio da "svima u oćsudnici bi trebalo biti jasno da je ovaj iskaz iznuđen od strane Pripadnika Specijalnog policijskog odeljenja, na način u vrijeme i na mjestu onako kako je to Uroš opisao u iskazu pred sudom. 

- Iskaz je unaprijed pripremljen za potpisivanje, upotrijebljena je sila, mučenje i prijetnja nad Urošem Vučinićem. Da ne ponavljamo kroz šta je Uroš prošao, upoznati ste sa njegovim iskazom. Odbrana smatra da neke odluke donesene u tužilačkom izviđaju i postupanjima  pripadnika Specijalnog policijskog tima, a sve ovo prema Urošu Vučiniću,  podliježe i u sebi imaju sve elemente krivične odgovornosti- Navodi Lješković. 

"KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV PTIPADNIKA SPO" 

Lješković je od Sudskog vijeća zatražio da zastanete sa radom u ovom postupku i spise predmeta proslijedite nadležnom državnom tužilaštvu. 

- A razlog zašto ovo tražimo od Vas  je sledeći: Uroš Vučinić je tri godine 5 mjeseci čekao da kaže slobodno ono što ga muči svo ovo vrijeme. Dopisom SDT-u 05.10.2020 god, smo zahtijevali da se Urošu Vučiniću dozvoli dopuna izjave. Dopisom SDT-u 07.10.2020 ponovili smo isti zahtjev. Dopisom SDT-u 30.10.2020 god. i 06.11.2020 god. dostavili smo pisanu izjavu od strane pritvorenog Uroša Vučinića na koji način i kako je mučen i zlostavljan od pripadnika Specijalnog policijskog tima i na koji način je dao izjavu pred SDT- precizira advokat. 

Ističe da "do današnjeg dana tužilatvo ništa po tom pitanju nije preduzelo, što je i razumljivo jer bi Specijalno policijsko odeljenje i sebe dovelo na teren gdje je bio doveden i Uroš Vučinić na teren krivične odgovornosti".

- Naše obraćanje danas smatrajte krivičnom prijavom protiv pripadnika Specijalnog policijskog odeljenja,čija imena se nalaze u spisima predmeta kao i onih drugih koje će Uroš Vučinić  prepoznati. Ponavljam, tražimo od Vas da spise predmeta proslijedite nadležnom državnom tužilaštvu. Ovo smo već tražili od SDT ali niko nas nikada nije udostojio ni odgovorom a kamoli da je nešto pokrenuto. Prije svega kao odbrana, pa kao građani imamo puno pravo da znamo šta se dešava i zašto nijesu procesuirana evidentna krivična djela koja ugrožavaju bezbjednost i sigurnost građana u ovom slučaju Uroša Vučinića - ističe Lješković. 

KRIVIČNA DJELA UČINJENA PREMA OPTUŽENOM

Advokat Lješkoivć dodaje da su počinjena krivična djela na štetu Uroša Vučinića su:

1. "Zloupotreba službenog položaja, jer je Specijalno policijsko odeljenje ne vršenjem svoje službene dužnosti nanijelo štetu mom branjeniku i povrijedila sva njegova prava ustavom zagarantovana član 416 KZCG".

2. "Nesavjestan rad u službi, jer je Specijalno policijsko odeljenje bilo svjesno da je usred njihovog nezakonitog postupanja nastaje povreda drugom licu".

3. "Vrijeđanje ljudskog dostojanstva zbog nanošenja velike boli i teške patnje i tjelesne i duševne Urošu Vučiniću".

4. "Zlostavljanje i mučenje od strane pripadnika Specijalnog policijskog odeljenja na štetu Uroša Vučinića kao i druga krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti".

- Iako SDT i Specijalno policijsko odeljenje ne biraju sredstva, kao branilac i građanin smatram da se tako ne bi smjeli ponašati, jer njihov zadatak bi trebao biti zaštita zakonitosti i ustavnog poretka što je očigledno u slučaju Uroša Vučinića pogaženo. Sve predhodno navedeno nalazi se u spisma predmeta - dodaje on. 

"FALSIFIKOVAN DOKUMENT" 

Lješković dalje navodi da se Rješenja koji je potpisao tadašnji SDT Milivoje Katnić dana 22.01.2021. izvodi zaključak  da je dokument koji je dobila porodica Uroša Vučinića od strane Višeg suda falsifikovan i da on nije validan.

- U tom rješenju Višeg suda u obrazloženju od 19.10.2020. stoji da podnosilac zahtjeva Uroš Vučinić prema evidenciji Ministarstva pravde nije osuđivan, dok u rješenju potpisanom od strane SDT Milivoja Katnića, isti ostaje pri tvrdnji da je Uroš Vučinić  osuđivan zanemarujući da rješenje Višeg suda i Ministarstva pravde tvrdi suprotno. Naglašavam da Uroš Vučinić prema evidenciji Ministarstva pravde nije osuđivan. Koliko mi znamo protiv potpisnika ovog dokumenta, a to je predsjednik Višeg suda, SDT nije pokrenuo postupak radi utvrđivanja da li je dokumet koji je Viši sud izdao istinit ili ne. Zašto nije, nama je jasno, jer je gospodin Savić radio i donio rješenje u skladu sa zakonom - naglašava Lješković. 

"DOKAZI NISU U SKLADU SA ZAKONOM"

Advokat dalje navodi da informacije i navodni dokazi koji su dobijeni, a vezani su za Uroša Vučinića i i Filipa Kneževića, nijesu dobijeni u skladu sa zakonom. 

-Informacije koje su dostavljene SDT su informacije koje su pribavljene na nezakonit način a dobijene su mučenjem, prebijanjem, omalovažavanjem, uskraćivanjem sna, hrane, ponižavanjem o čemu je Uroš govorio pred ovim sudom i do detalja opisao kroz šta je prošao. Izjava koju je Uroš dao pred SDT je pripremljena i napisana na način da nevine ljude pošalju u zatvor. Ni Uroš, ni niko od ovdje prisutnih nijesu imali šanse u atmosferi gdje pripadnici Specijalnog policijskog tima mogu kako žele namjestiti dokaze, znajući da će ih tužioci bezpogovorno sprovesti u djelo. Predstavljena dokazna građa, izjava data pred SDT-m, video zapisi sa saslušanja okrivljenog Uroša Vučinića nije pravno valjan dokaz, zbog svega predhodno navedenog i tražimo izuzeće ovih dokaza iz spisa predmeta- naglašava advokat. 

On je pojasnio da ne koristi situaciju radi odugovlačenja sudskog postupka, jer svi ovdje prisutni su preko 3 godine i 5 mjeseci u pritvoru. -Po sili zakona većina će biti na slobodi za mjesec, već insistiramo od početka samo na istini, jer da su na pravi način utvrđene gore navedene okolnosti koje su i tada bile poznate tužiteljici pitanje je da li bi ova optužnica bila potvrđena. Tražimo izuzeće postupajuće tužiteljke u ovom predmetu zbog svega gore navedenog - kazao je advokat Lješković.

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 16:12