Zapaljeni čamci firme ”Golden Frog” / - PORTAL DAN
15/03/2024 u 13:46 h
B.G.B.G.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marković: Podmetanje požara i razne opstrukcije prijete da unište turističku sezonu u NP “Skadarsko jezero”

Vlasnik brodova koji su sinoć izgoreli na Virpazaru Željko Marković jedan je od rijetkih brodara koji sa svojom firmom “Golden Frog” posluje zakonski na Skadarskom jezeru, u skladu sa ugovorom sa Nacionalnim parkom.

Kako je kazao portalu Dan, brodovi koji su mu zapaljeni tokom noći bili su izvučeni na kopno zbog tehničkog pregleda i registracije za predstojeću sezonu.

image

Zapaljeni čamci firme "Golden Frog"

- PORTAL DAN

– Jedan sam od rijetkih brodara koji ispoštuje svaku zakonsku stavku, ispoštuje i ugovor sa Nacionalnim parkom. Za svakog turistu koji ide na kastarenje je plaćena ulaznica NP “Skadarsko jezero”. Sve poreze, sve doprinose, sve registracije, sve je regularno. Ovo ističem jer radim u uslovima nelojalne konkurencije na koju i sumnjam da mi je zapalila brodove. Ovo što su napravili prijeti da uništi turističku sezonu u NP “Skadarsko jezero” – kaže Marković.

image

Zapaljeni čamci firme "Golden Frog"

- PORTAL DAN

Ovaj penzionisani policajac koji je cio radni vijek proveo radeći pošteno i časno tvrdi da su u slučaju paljenja njegovih brodova zakazali policija i JP Nacionalni parkovi.

image

Zapaljeni čamci firme "Golden Frog"

- PORTAL DAN

– Virpazar je malo mjesto, sve se zna. Da hoće za kratko vrijeme bi se otkrili počinioci ovog gnusnog djela. Meta sam nelojalne konkurencije protiv koje se borim, koja radi mimo zakona, neregularno. Godinama se borim sa problemima u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero” sa raznim malverzacijama drugih pružalaca turističkih usluga. U ovom slučaju konkretno, policija kao da ne postoji na terenu, nadležne službe kao da ne postoje na terenu, generalno na Skadarskom jezeru, a svi se hvale, marketing kojim se bavi i koji promoviše JPNPCG na terenu ne postoje – kaže Marković.

image

Zapaljeni čamci firme "Golden Frog"

- PORTAL DAN

Ističe da je očigledno uzrok ovom krivičnom djelu to što godinama prijavljuje nepravilnosti u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero”, jer se vrše razne opstrukcije ljudima koji žele da rade kako zakon propisuje.

– Neko ovim djelom želi da mi zatvori usta. Dugo godina sam bio policajac i častan i pošten otišao u penziju. “Golden Frog” je porodična firma u kojoj rade i moje kćerke, zapošljavamo radnike i poslujemo zakonski. Kako dok sam bio policajac, tako i sada radim isključivo po zakonu i to mnogima smeta iako je na taj način mnogo teže zaraditi, ali je biti pošten i častan vrednije od novca – kaže Marković.

image

Čamci firme "Golden Frog" prije paljenja

- PORTAL DAN

Koliko smeta konkurenciji dokaz je, kaže, i to što su mu istu noć kad je otputovao zbog zdravstvenih problema u Beograd na liječenje (imao je dva srčana udara i operacije) zapalili brodove ispred kuće.

– Obolio sam zbog nelegalnog poslovanja ljudi oko mene protiv kojih se borim, a ovo što su mi uradili je klasičan terorizam – ističe Marković.

image

Čamci firme "Golden Frog" prije paljenja

- PORTAL DAN

Ističe da godinama apeluje i policiji i raznim državnim institucijama da istraže kriminal koji se dešava u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero”.

– Zauzvrat, dobijamo marketing Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore da je sve super, da je sve regularno, sjajno, bajno, a od toga nema ništa, i ovo je čisti primjer – kaže Marković i navodi da sve može da se provjeri detaljno.

Ambasada SAD koristi usluge “Golden Froga”

Firma “Golden Frog” u svojoj floti ima isključio drvene autentične čamce, koji drže i čuvaju tradiciju tog područja. Iako svjesni da su oni mnogo skuplji za izradu i održavanje, na umu im su im uvijek, kaže Marković, kvalitet i tradicija.

Kao potvrda tog kvaliteta i regularnosti poslovanja je saradnja sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, čiji službenici pa i sami ambasadori koriste isključivo njihove usluge.

image

Čamci firme "Golden Frog" prije paljenja

- PORTAL DAN

Pred svaku nastupajuću sezonu Željko Marković predaje na vrijeme Nacionalnim parkovima dokumentaciju da mu izdaju ugovor o korišćenju dobara sa nacionalnim parkovima.

image

Čamci firme "Golden Frog" prije paljenja

- PORTAL DAN

– Predajem sve uredno na vrijeme, a s tim se uvijek kasni, svake godine se kasni. Svake godine ja sve ispoštujem, svake godine prijavljujem i tražim da povedu računa da sve bude regularno. Moje poslovanje je vrlo lako provjeriti i ispitati preko Tripadvajzera (TripAdvisor-a) preko koga poslujem. Svi turisti, a većina turista koji idu na krstarenje brodovima koji su vlasništvo moje firme “Golden Frog” su stranci, zakazuju se preko Tripadvajzera i raznih drugih aplikacija. Znači, vrlo je lako provjeriti njihove impresije, zadovoljstvo uslugama – kaže Marković.

image

"Golden Frog" prije paljenja

- PORTAL DAN

Kako saznaje portal Dan, Marković i njegova porodica aktivno učestvuju i među rijetkima su u akcijama čišćenja i očuvanja jezera na bilo koji način da je potrebno.

U Virpazaru zapaljena dva turistička broda

Ali, kako kaže, sve to pada u vodu kad ostali nemaju sluha za to.

– Nevjerovatno je da pravo prvenstva imaju nelegalni brodari i osobe koje se bave protivpravnim aktivnostima. Ne postoji drugo objašnjenje nego da su u dosluhu sa nekim, da daju mito, da korumpiraju službenike raznih institucija, jer u tom području, počev od Nacionalnog parka do policijskih organa, svaka prijava za protivpravnu aktivnost nestaje, postaje mrtvo slovo na papiru, a medijima se plasiraju “filovane” informacije ­– kaže Marković.

image

Čamci firme "Golden Frog" prije paljenja

- PORTAL DAN

U lučkoj kapitaniji je, kaže, lako provjeriti, ko ima registrovene i ispravne brodove.

– Ja i svi u mojoj firmi imamo dozvole za mornara-motoristu, svi zaposleni su pravno i zakonski ispoštovani. Moji brodovi su (što nije slučaj kod drugih brodara) opremljeni svom propisanom opremom, sve zakonski što je potrebno ispoštovano je, ali jednostavno im zbog svega toga smetam i ne dozvoljavaju mi, nelojalna konkurencija, da normalno funkcionišem i privređujem. Svaki euro poreza plaćam državi da bi me s druge strane maltretirali službenici NP “Skadarsko jezero”. Na sve moje prijave o nelegalnim radnjama nema odgovora, ili tvrde da se takve radnje nisu desile ili da nisu primijećene. Tako da, jednostavno, u takvom ambijentu ovo je poruka svima koji žele da se u tom nacionalnom parku bave nekom privrednom djelatnošću na ispravan i legalan način da u startu odustanu jer će samo imati problem, poput ovog što sam ja doživio – kaže Marković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:45