Marković i Meken / - BO.B./DAN
28/03/2024 u 10:37 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marković: Imovinu stečenu kriminalom usmjeriti u socijalne svrhe, potreban sistemski pristup

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković pozvao je Ministarstvo pravde da na sveobuhvatan način pristupi pitanju oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalom.

To se može uradi kroz implementaciju efikasnog sistema, kako bi se došlo do ponovne upotrebe oduzete imovine u socijalne svrhe, kazao je Marković na otvaranju konferencije "Oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću – primjena nacionalnih i međunarodnih standarda i sudske prakse", koju organizuje AIRE centar, uz podršku britanske Vlade.

Marković je naveo da je u tom dijelu potreban strateški pristup, dodajući da će oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću biti u fokusu rad Državnog tužilaštva Crne Gore.

- Pozivam na reakciju i aktivnosti na umrežavanju institucija, kroz funkcionalni i efikasni sistem oduzimanja imovinske koristi. Za takav strateški pristup potreban je opšti društveni konsenzus, kako bi se suprostavili organizovanim kriminalnim grupama, a to konkretno znači i politički konsenzus na nivou donošenja zakonskih rješenja, istakao je on.

Kako je dodao, da bi bili postignuti adekvatni rezultati, potrebno je unapređenje zakonskog okvira u ovoj oblasti, ali i uspostavljanje jasne prakse sudova koji postupaju u ovim predmetima.

- Neophodno je uspostaviti sistemski pristup u ovoj oblasti sa ciljem efikasnog otkrivanja i oduzimanja, kvalitetnog upravljanja kao i ponovne upotrebe oduzete imovinske koristi u socijalne svrhe, ali i za jačanje borbe protiv svih oblika kriminala, kazao je Marković.

image

konferencija o oduzimanju imovine stečene kriminalom

- BO.B./DAN
image

konferencija o oduzimanju imovine stečene kriminalom

- BO.B./DAN
image

konferencija o oduzimanju imovine stečene kriminalom

- BO.B./DAN
image

konferencija o oduzimanju imovine stečene kriminalom

- BO.B./DAN

Na konferenciji je zaključeno da oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću često zahtijeva složene korake u kojima učestvuju brojne strane i jurisdikcije.

- Sudije i tužioci moraju dobro poznavati i primjenjivati nacionalne zakone o zamrzavanju, zaplijeni i oduzimanju nezakonito stečene imovske koristi, ali i imati šire razumijevanje međunarodnih standarda i instrumenata,poručeno je na otvaranju konferencije.

Direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra Biljana Brejtvejt kazale je da je, kako bi se pravosudni odgovor ojačao, neminovni su koraci suočavanje sa izazovima u praksi, jačanje procesa odlučivanja o oduzimanju nezakonito stečene imovine i međunarodna saradnja.

Na skupu se obratila Don Meken, britanska ambasadorka u Crnoj Gori, koja je rekla da je proces oduzimanja nezakonito stečene imovine kriminalaca jedan od glavnih ometača organizovanog kriminala.

- ako je napravljen veliki napredak i napori se ubrzavaju, mnogi izazovi su i dalje tu - nivoi oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću u Crnoj Gori, ali i u ovom regionu u cjelini, su i dalje niski. Međunarodni standardi i regionalna saradnja su od velike važnosti za unaprjeđenje ovih napora. Ovaj događaj pruža odličnu priliku za sudije, tužioce i eksperte iz Crne Gore, da saznaju više i razgovaraju o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom, kao i o alatima za efikasno sprovođenje, rekla je britanska ambasadorka.

Istakla je da je Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno podršci Crnoj Gori na ovom putu.

- Pružamo operativnu i podršku izgradnji kapaciteta, ali nastojimo i da unaprijedimo sistem u lancu krivičnog pravosuđa, kako bismo pomogli efikasnije krivično gonjenje i izricanje kazni za krivična djela organizovanog kriminala, naglasila je Don Meken.

AIRE centar, uz podršku britanske Vlade, okupio je preko 70 sudija, tužitelja, advokata, kao i predstavnika državnih institucija, međunarodnih organizacija, ambasada, i civilnog društva iz Crne Gore i Zapadnog Balkana.

U okviru konferencije predstavljen je priručnik "Oduzimanje imovinske koristi pribavljene korupcijom i teškim i organizovanim kriminalom: Pregled međunarodnih i evropskih standarda, smjernica i relevantne prakse Evropskog suda za ljudska prava".

- Priručnik sadrži sveobuhvatnu analizu međunarodnih standarda i sudske prakse o oduzimanju imovinske koristi koja treba da pomogne pravnim stručnjacima da se izbore sa izazovima vezanim za djelotvorno trajno oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom, navodi se u ranijem saopštenju.

 Publikacija sadrži ključne uvide i smjernice zasnovane na međunarodnim standardima i pravnim presedanima.

image

konferencija o oduzimanju imovine stečene kriminalom

- BO.B./DAN
image

Don Meken

- BO.B./DAN
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:52