/ - FOTO: ŽELJKA BOJANIć
11/07/2023 u 14:31 h
Željka Bojanić, Žana BojanićŽeljka Bojanić, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Advokat Martinović: Objavljen "SKY" istrgnut iz konteksta, može izazvati ozbiljne posledice

Advokat Martinović je ukazao da je juče na sajt Vlade objavljen pa uklonjen jedan novinarski tekst iz crne hronike

Advokati Nikola Martinović i Dragoljub Đukanović i predsjednik Advokatske komore i advokat Danilo Mićović sazvali su u ime grupe svih advokata, koji su zastupljeni u takozvane "SKY" predmete, konferenciju za medije povodom dešavanja vezanih za pomenutu kriptokomunikaciju. 

Oni su ukazali da se objavljivanjem SKY, i SKY koji je istrgnut iz konteksta stvara situacija u kojoj se krši pretpostavka nevinosti i da itakav materijal, istrgnut iz konteksta, može dovesti do sukoba.Sa konferencije je poručeno da je vidna zloupotreba SKY materijala kako bi se prikupili politički poeni. Naglasili su da su u medije time u oslednje vrijeme objavljeni i nečiji porodični podaci.

Advokat Martinović je ukazao da je juče na sajt Vlade objavljen pa uklonjen jedan novinarski tekst iz crne hronike.

Oni su se osvrnuli na nedavnu odluku Aprlacionog suda u Beogradu koji je poništio "SKY" presudu koja glasi na 2 godine i dva mejseca, a koja je bila izrečena tamošnjem službeniku BIA.

Advokat Nikola Martinović je kazao da upućuju apel javnosti kako bi se poštovali univerzalni pricipi prava i pretpostavke nevinosti. 

- Pretpostavka nevinosti je poslednjih mjeseci ugrožena, jer se zarad političkih poena plasiraju informacije koje ne smiju biti dio spekulacija. Mediji u poslednje vrijeme objavljuju istrgnute iz konteksta djelove SKY aplikacije i stvari koje mogu prpuzrokovati ozbiljne porodične i druge sukobe. Iz tih razloga želim ukazati javnosti da se taj senzacionalizam ne smije dozvoliti- naglasio je Martinović. 

On je dodao da crnogorska javnost treba da zna, po pitanju "SKY", ono što se objavljuje nije došlo od strane odbrane i da do prije dva mjeseca odbrana nije imala te papire. 

Evropski organi zbog curenja SKY prekidaju saradnju 

- Organi Evropske unije su u pismu crnogorskom tužilaštvu naveli da smatraju da curenje informacija koje se tiču SKY aplikacije, jeneprihvatljivim i da zbog toga dolazi do potpunog prekida saradnje sa crnogorskim pravosudnim organima- ukazao je advokat Martinović.

On je dodao da javnost treba da ima na umu da SKY aplikacija nije obuhvatila samo lica iz Crne Gore, već da je obuhvatila lica i iz Evrope i šire.

-U  Evropi ni advokati, novinari, tužioci, sudije, a najmanje političari i ministri ne izvještavaju  o tome ko je šta navodno pričao u SKY.Zato što oni znaju šta znači i šta je SKY.. Znajud a to nije dokaz- zaključio je Martinović.

- Treba reći da je na sajtu Vlade juče bio objavljen, pa povučne, kompletan transkript koji je autorsko djelo novinara. To se ne smije dešavati- naglašava on. 

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

Naglasio je da smo danas došli do apsurda da ministar policije na televiziji javno podržava objavljivanje podataka za koje je i sam rekao da će čuvati. 

SKY presude oborila Italija, Slovenija, Beograd...

Advokat Dragoljub Đukanović je kazao da će se apsolutno pokazati da SKY nije dokaz.

-Vi nemate ni jednu naredbu iz Francsuke kako i na koji način je to nabavljeno. Vrlo vjerovatno je da je bilo hakovanja, po našem zakonu to je zabranjeno i po zakonu Srbije i svuda u orkuženju. Imate presude italijanskog sudas i u Sloveniji koje takođe govore da to nije dokaz. I ono što je objavljeno u medije, radis e o privatnim stvarima- smatra advokat Đukanović.

Kazao je povodom odluke Apelacionog suda Beograd da je time potvrđeno sve ono što su advokati iz Advokatske komore Crne Gore pričali. 

(FOTO/VIDEO) Protest advokata: Pritisak izvršne vlasti uticao na "SKY" optužnice

On je na pitanje portala Dana, vezano za predloge izmejna zakona u regionu da se kazne oni koji objave bez saglasnosti informacije iz istrage, kazao da novinari imaju pravo da istražuju i da nisu dužni da otkriju svoje izvore i da nezavisno novinarstvo nema bez tog principa. 

- Novinarsko izvještavanja i senzacionalizam ne smije biti na osnovu kršenja ljudskih prava- smatra on. 

Na pitanje novinara  povodom nedavno objavljenog SKY, koji je bio dokaz pred sudom, Martinović je kazao da sudija ima pravo da bira šta će provesti kao dokaz, ali da je važno šta se uzima kao relevantan dokaz. 

Traže reagovanje međunarodnih institucija

-Odbrana sprema dopis koji će biti upućen relevantnim međunarodnim faktorima i onima koji su dostavili SKY, da upravo preko medija cure infromacije i to one koje ne bi smjele nikako da izlaze u medije. i za koje smo se obavezalid a će se čuvati kao tajno. Da vidimo kako će odreagovati međunarodna zajednica na ovo što se dešava- kazao je advokat Dragoljub Đukanović

Đukanović je kazao da se pelazi granica kojom se krši pretpostavka nevinosti objavljivanjem pomenutog sadržaja.

Na pitanje portala Dan da li pojedini političari i predstavnici Vlade "prelaze granice" kada komentarišu lica iz SKY materijala, kazao je da je to takođe kršenje pretpostavke nevinosti i podsjetio da ne može biti ispravnod a jedan ministar javno podržava objavljivanje tajnih podataka koji treba da se porvjere.

 

- Da bi javnost shvatila, ako odbrana ima pravo da vještači saobraćajni udes, onda se postavlja pitanje zašto to ne možemo da radimo u predmetima u kojima je "SKY". Zašto bi neki građanin bio u različitom položaju, jer je jedan dokaz pribavilo crnogorsko tužilaštvo, a jedan strani organ. Sud mora imati jednak princip- smatra advokat Martinović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:48