do kvon privodjenje / - SRDJAN BOLJEVIC
10/04/2024 u 17:07 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović odlučuje o izručenju Do Kvona: I Južna Koreja i SAD ispunili uslove

Viši sud u Podgorici donio je rešenje u kojem je navedeno da su ispunjeni uslovi za izručenje državljanina Južne Koreje Do Kvona i toj zemlji i SAD-u. To je saopšteno za portal Dan iz Višeg suda.

Kako nam je pojašnjeno, konačnu odluku o tome kome Crna Gora izručuje Do Kvona daće ministar pravde Andrej Milović.

- Postupajuci po ukidnim razlozima Vrhovnog suda Crne Gore, Viši sud je dobio odluku kojom utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog K.prema obje zamolnice, odnosno i prema zamolnici Južne Koreje i prema zamolnici SAD-a, dok će konačnu odluku donijeti ministar pravde. Navedena odluka još uvijek nije pravosnažna - navidi izvor iz Višeg suda za portal Dan.

Podsjećamo, Apelacioni sud Crne Gore je ranije uvažio žalbu branilaca okrivljenog Do Kvon Hyeonga, i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici povodom odluke o njegovom izručenju. 

Apelacioni sud ukinuo rješenje Višeg suda za izručenje Do Kvona

Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 20.02.2024.godine, dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku državljanina Republike Južne Koreje okrivljenog Kvon Do Hyeonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Sjedinjenih Američkih Država, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi Republike Južne Koreje.

Zatim je  Apelacioni sud  ukazao da ministar pravde odlučuje samo u redovnim postupcima ekstradicije, a da je osumnjičeni Do Kvon pristao da bude izručen, u skraćenom postupku, državama koje su tražile njegovu ekstradiciju.

Podsjećamo, Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Crna Gora izručila saradnika Do Kvona: Potraživan zbog prevara u finansijsko – investicionim uslugama

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora. 

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela prevarnog nepoštenog trgovanja, prevaru i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka tereti Do Kvona za više krivičnih djela uključujući zavjeru radi prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:25