Školske klupe, Ilustracija / - UNSPLASH
09/09/2024 u 08:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Podnijete krivične prijave protiv test-administratorki u Ispitnom centru, nisu spriječile prepisivanje

JU Ispitni centar Crne Gore podnio je krivičnu prijavu protiv D.S, glavne test-administratorke i L.V, test-administratorke za potrebe realizacije polaganja stručnog ispita za predmet Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost u avgustovskom ispitnom roku.

- Prijava je podnijeta zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično djelo - nesavjestan rad u službi, iz člana 417, stav 3, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, na način što su kao službena lica,  D.S. kao glavni test-administrator i L.V. kao test-administrator, tokom realizacije polaganja stručnog ispita za predmet Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, održanog dana 13.8.2024. godine,  povrijedile odredbu člana 19, stav 5, Pravilnika o načinu i postupku polaganja stručnog ispita za učenike koji nastavljaju obrazovanje, te uz propuštanje dužnog nadzora u postupku obezbjeđivanja poštovanja pravila ispita u ispitnoj prostoriji, omogućile da kandidati preduzimaju nedozvoljene radnje narušavanja reda na ispitu iz člana 26a, stav 1, alineje 6 i 7 Pravilnika, odnosno - da prepisuju i omogućavaju prepisivanje odgovora na ispitna pitanja, a da nijesu takvo ponašanje prijavile, niti preduzele bilo kakve radnje za sprječavanje narušavanja reda - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Povreda tajnosti testa iz matematike: Optužni predlog protiv osumnjičene

Dodaju da je "D. S. kao glavni test-administrator nije predložila udaljenje kandidata sa ispita, svjesna da takvo postupanje za posljedicu može imati težu povredu prava, odnosno povredu zakonitosti procedure eksterne provjere znanja i gubitak prava polaganja ispita u odnosu na kandidate na predmetnom ispitu u posljednjem, avgustovskom roku, što onemogućava nastavak obrazovanja istih, a koja posljedica je i nastupila".

Ističu da od prijavljenih devet kandidata, ispitu je pristupilo njih sedam, pri čemu su svi kandidati ispit polagali u jednoj prostoriji.

- Ocjenjivači Ispitnog centra su, prilikom ocjenjivanja testova, utvrdili da su navedeni kandidati prepisivali odgovore na ispitna pitanja, odnosno da su omogućili drugom kandidatu da prepiše odgovor na ispitno pitanje. Postupajući u skladu sa članom 27, stav 8 i članom 40, stav 7, Pravilnika o načinu i postupku polaganja stručnog ispita za učenike koji nastavljaju obrazovanje, ocjenjivači su kandidatima dodijelili nula (0) bodova, te se smatra da isti navedeni ispit nijesu položili, a što su ocjenjivači evidentirali i obrazložili na test–knjižici. S obzirom na izloženo, Ispitni centar je procesuirao predmet nadležnim organima, na osnovu sumnje da su D.S. i L.V. učinile krivično djelo „nesavjestan rad u službi“ iz člana 417, stav 3, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje je predviđena kazna zatvora do tri godine - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 02:29