/ - printscreen
22/01/2024 u 20:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo pravde: Izručenje turskog državljanina odbijeno zbog progona i lošeg zdravlja

Medicinskim vještačenjem u Crnoj Gori potvrđeno je da se radi o licu koje je nepokretno, preciznije, već petnaest godina je paraplegičar, čime su potvrđeni svi raniji nalazi u zdravstvenim izvještajima turskih insititucija

Ministar pravde Andrej Milović odbio je da odobri izručenje turskog državljanina 41. godišnjeg Binalija Čamgoza toj državi.

Kako je za Dan saopšteno iz ministarstva, odluka je donijeta s pozivom na čl.3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, za koji je ocijenjeno da bi izručenjem bio prekršen, kao i medicinskim stanjem koje je utvrdilo sudskomedicinsko vještačenje.

- Tokom ekstradicionog postupka prikupljeni su podaci koji ukazuju da bi se u konkretnom slučaju moglo raditi o progonu zasnovanom na osnovu entičke i vjerske pripadnosti, jer se radi o licu koje je pripadnik kurdske zajednice i šiitski musliman, i licu čiji član porodice (sin) je preminuo usljed okolnosti koje su uzrokovane postupanjem bezbjednosnih organa Republike Turske, što je činjenica koja je utvrđena presudom tamošnjeg Ustavnog suda- saopšteno je Danu iz Ministarstva pravde.

Kako se dodaje, medicinskim vještačenjem u Crnoj Gori potvrđeno je da se radi o licu koje je nepokretno, već petnaest godina je paraplegičar, čime su potvrđeni svi raniji nalazi u zdravstvenim izvještajima turskih insititucija.  Nalazom specijaliste sudske medicine dr Nemanje Radojevića utvrđeno je da postoji trajni invaliditet od oko 90 odsto te da lice ima veoma teške i komplikovane zdravstvene probleme.
- Procijenjeno da bi davanje pogrešne terapije ili propuštanje terapije koju svakodnevno mora da uzima dovelo do smrtnog ishoda. U pitanju lice čije hronično loše zdravstveno stanje podrazumijeva stalnu njegu i nadzor, koji se ne mogu adekvatno obezbijediti u zatvorskim uslovima- navodi se u saopštenju.

Iz kabineta Milovića je pojašnjeno da je ministar ovakvu odluku donio procjenjujući da bi postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, koji je okrivljeno lice preko branilaca inicijalno pokrenulo i izrazilo namjeru za formalnim pokretanjem tog postupka u slučaju donošenja odluke o izručenju, rezultirao donošenjem istovjetne odluke koju je ministar donio, a da bi izručenjem lica bez omogućavanja preduzimanja zaštite pred Evropskim sudom za ljudska prava izazvao za Crnu Goru, kako materijalnu, tako i političku štetu u vidu ugrožavanja ocjene vladavine prava u okviru poglavlja 23 u Crnoj Gori, kao zemlji najozbiljnijem kandidatu za naredno članstvo u EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 12:42