У кућном затвору тренутно 79 осуђеника / -INTERNET
14/11/2021 u 18:59 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарству правде судови од почетка године доставили 268 предмета: Казну затвора код куће одслужило 211 лица

Тренутно 179 осуђених лица чека на издржавање казне затвора у просторијама за становање, а "наногицу" у овом моменту носи 79 осуђеника

Министарству правде, људских и мањинских права – Директорату за извршење кривичних санкција од почетка године године судови су доставили 268 предмета у којима је осуђеним лицима изречена казна затвора у просторијама за становање, саопштено је "Дану" из тог ресора. Тренутно се на издржавању ове алтернативне кривичне санкције налази 79 осуђеника.

– У 2021. години је укупно 211 осуђених лица успјешно извршило казну затвора у просторијама за становање. (Наведени број се односи на лица која су казну затвора започела издржавати током 2020. године или 2021. године, а редовни истек казне или условни отпуст им је наступио у току 2021. године.) – прецизирано је у одговорима министарства.

Како додају, тренутно 179 осуђених лица чека да буду упућени на издржавање казне затвора у просторијама за становање.

– Од наведеног броја предмета, у највећем броју је са осуђеним лицима већ обављен законом прописан први разговор, а са сврхом упознавања осуђених лица са правима, обавезама и начином извршења изречене казне и радом уређаја за електронски надзор, и поступак израде програма извршења казне у тим предметима је у току. У одређеном броју предмета осуђеним лицима је послат позив за обављање разговора, док одређени број осуђених лица тренутно није доступно овом министарству ради издржавања казне и у тим предметима се предузимају законом прописане радње у циљу обезбјеђивања њихове доступности – наводе из овог владиног ресора.

У четири случаја прекинута наногица

Од почетка 2021. године у четири предмета је извршен прекид казне из разлога самовољног ометања, уклањања или оштећења уређаја за праћење, саопштено је из Министарства правде.

Када се догоди да осуђеници самовољно покушају уклонити такозвану "наногицу" или искључити пријемник, систем све то региструје.Тада се, сходно законским одредбама, прекида извршење казне а предмет де шаље суду на даљу надлежност. Суд у наведеним случајевима замијени преостали дио казне у просторијама за становање у затворску казну.

Министарство правде, људских и мањинских права има на располагању 97 стационарних јединица и 134 наногица који се користе у поступцима извршења казне затвора у просторијама за становање.

Сходно закону, осуђени који извршава казну затвора у просторијама у којима станује има право да борави један час дневно ван просторија у којима станује. Иако је у кућном притвору, уколико је осуђеник запослен, онда ће он редовно одлазити на посао, уколико кривично дјело за које је осуђен није у вези са радом. Просторије у којима станује осуђеник може напустити и уколико мора код љекара или је његовом члану фамилије неопходно пружање медицинске помоћи. Такође, уколико осуђеник има обавезу старања према неком члану породице, он у складу са законом може да напусти просторије у којима обавља казну, у случају да обавезу о старању наведеног лица не може да обавља нико други.

У случају кад министарство одобри осуђеном да напусти просторије у којима станује, вријеме које осуђени проведе ван просторија у којима станује урачунава се у вријеме извршења казне затвора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:23