/ Foto: IVAN PETROVIC-IPE
12/10/2023 u 16:18 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mugoša: Niko bez procjene Vladine komisije nije mogao da proda parcelu

Ranijom presudom Višeg suda, prošle godine, Mugoša je oslobođen optužbe

U podgoričkom Višem sudu danas je održano suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši u slučaju "Carine".

U svojstvu svjedoka su saslušani Čedomir Popović i Nada Stanišić.

Sudija Vesna Kovačević je upitala svjedoka Nadu Stanišić da se precizno izjasni na okolnosti povodom postupanja po zaključku Vlade, vezanoj za cijenu urbanističkih parcela i kontakne zone od 165 eura po metru kvadratnom.

Ona ni danas, kao ni ranije, nije mogla da precizira da li su u Upravi grada postupili po nalogu ili sugestiji za koju je navela da je izrekao Mugoša.

To se odnosi na korišćenje pomenutog zaključka Vlade vezano za vrijendost površine zemljišta. Sudija je ukazala da je bitno da se razjasni ta konsatatcija, jer je predmet zbog tih nejasnoća u njenom kazivanju i vračen na ponovno postupanje.

- Možda sam ja tada pogrepno shvaćena... Sugestija ili naredba, meni je to isto. - kazala je svjedok Stanišić.

Ona je istakla da su dnevno imali više sastanaka i na tim sastancima više tema. Kazala je da je vodila bilješke, da su ostale u Zgradi Opštine i da ih sad nema, kada ih je tražila zbog svjedočenja.

- Na tom sastanku niko nije imao primjedbu da je primjena tog zaključka Vlade na ovaj slučaj protivzaknita ili slično. Bili su svi saglasni. Tu su bili svi iz struke. Ništa nije rađeno.athok. Ta sugestija gradonačelnika nije bila obavezujuća- kazala je ona.

Mugoša je sudu danas naveo da niko bez procijene Vladine komisije nije mogao da proda ili parcelu.

- Gotovo sa svakog sastanka ima zapisnik. Veoma se dobro sjećam, kada sam napustio funkciju, svu dokumentaciju i evidenciju sam iredno ostavio u 7,8 ormara. Došla je zatim nova vlast, šta se dalje seailo ne znam. Nije mogla ni jedna lokalna vlast u Crnoj Gori prpda ili kompletira parcele bez procjene Vladinr komisije- kazao je Mugoša sudu.

On je precizirao da odluka Vlade koja je iskorišćena oko predmetne parcele, nije nikad korišćena kao naredba i da se nikad nije desilo da nije bila transparentna za sve.

- Donešena je Vladina odluka da više ni jedna opštinska komisija ne može da učestvuje u procijeni... Ta odluka Vlade koja je korištena je iz 2007.godine i propisano je tako da ne može procijena biti starija od šest mjeseci. Ova procijena što se tiče ovog predmeta je.2007.,tako da nikako ne mogu da stoje prigovori da je korišćen zaključak iz 2008.- precizirao je on.

Podsjetio je da do današnjeg dana nisu rasčišćeni odnosi po pitanju zemljišta između Vojske i Glavnog grada. Čedomir Popović je u današnjem iskazu naveo isto što i u ranija dva. On je naveo da je tražio i povraćaj novca povodom sporne parcele i raskid ugovora. Naglasio je da ne poznaje lično Mugošu. Naveo je da se obraćao i bivšem gradonačelniku Migu Stijepoviću.

- Stijepović sa kompletnim timom je bio upućen u moj zahtjev. Njegov saradnik je rekao da i da se vrati parcela da je nemaju kome prodati više- kazao je Popović.

On je naveo da je ovdje jedino on oštećen i niko drugi.

Podsjećamo, Mugoša je ranije negirao optužbe i kazao je da je posao radio u skladu sa zakonom.

Podsjećamo, suđenje je počelo iznova, nakon što je Apelacioni sud Crne Gore početkom uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom je Mugoša oslobođen od optužbe.

Ranijom presudom Višeg suda, prošle godine, Mugoša je oslobođen optužbe da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja. 

Prema navodima optužnice, Miomir Mugoša je. od 25. jula 2007. do 8. maja 2012, kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

Specijalno tužilaštvo optužnicom koju su sačinili 2018. godine tereti Mugošu da je kao gradonačelnik, u periodu od 25. jula 2007. do 8. maja 2012. godine, iskorišćavanjem službenog položaja, omogućio kompaniji "Carine" da kupi zemljište u Podgorici ispod tržišne cijene.

Po optužnici, time je Glavni grad oštećen za 6,7 miliona eura, kolika je bila korist kompanije "Carine". Po navodima iz optužnice, prenos prava na gradskom građevinskom zemljištu nije se mogao izvršiti neposrednom pogodbom, već nakon javnog poziva u postupku javnog nadmetanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

14. maj 2024 00:51