Ilustracija / FOTO: ž.B.
11/03/2024 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MUP: Za nedjelju dana registrovana 62 krivična djela

Službenici Uprave policije su, od 4. do 11. marta, na teritoriji Crne Gore registrovali 62 krivična djela za koja će odgovarati 51 fizičko i tri pravna lica, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz MUP su naveli da najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta – 44 djela.

- Od ukupnog broja registrovanih krivičnih djela, 18 je u trenutku izvršenja bilo sa nepoznatim izvršiocem, od kojih je operativnim i drugim angažovanjem rasvijetljeno 12, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 67 odsto. Kriminalistička policija lišila je slobode 29 osoba, od čega njih 19 zbog krivičnih djela, četiri zbog učinjenih prekršaja, a šest osoba na osnovu naredbi i potjernica, naveli su iz MUP u nedeljnom pregledu aktivnosti policije.

Navodi se da u nedelji za nama registrovana su dva ubistva u pokušaju, jedno u Budvi koje je počinjeno 6. marta, a drugo u Nikšiću 10. marta.

- Oba su rasvijetljena i dvije osobe su uhapšene, naveli su iz MUP.

U Biltenu MUP-a se navodi da službenici kriminalističke policije su oduzeli ukupno četiri komada vatrenog oružja i 122 komada municije različite vrste i kalibra, u ilegalnom posjedu.

- Na teritoriji Glavnog grada registrovana su dva razbojništva, gdje su u oba slučaja nepoznata maskirana lica, u jednom slučaju uz prijetnju pištoljem, a u drugom slučaju upotrebom fizičke sile, otuđivala novac i mobilni telefon. Tokom navedenog perioda registrovano je 13 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 19 prekršajnih prijava, dodaju iz MUP.

Policija je prethodne nedelje podnijela šest krivičnih prijava protiv šest lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika.

- Osim toga, podnijeto je i 16 prekršajnih prijava protiv 16 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga. Policija je prethodne nedelje oduzela marihuanu, koakin, heroin i sintetičke droge, kazali su iz MUP.

Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala policija je podnijela sedam krivičnih prijava protiv 10 fizičkih i tri pravna lica zbog 13 krivičnih djela.

- Iz oblasti koruptivnih krivičnih djela podnijete su krivične prijave protiv dva lica, od kojih je jedan službenik Uprave policije. Službenik Sektora granične policije je zlupotrebom službenog položaja, na jednom graničnom prelazu, u putne isprave osam stranih državljana, uprkos tome što nisu ušli u Crnu Goru, stavio službeni pečat, čime je neistinito predstavio pravnu činjenicu u pogledu ulaska stranih državljana u Grnu Goru, naveli su iz ministarstva.

Dodaje se da kroz obavještajni projekat „Evazija“, koji je usmjeren na otkrivanje i suzbijanje poreskih utaja, policija je procesuirala tri fizička i tri pravna lica, koja su svojim nezakonitim radnjama oštetila budžet Crne Gore za iznos od 429.978 eura.

- Četiri lica će krivično odgovarati zbog četiri krivična djela građenje objekta bez prijave građenja i dokumentacije za gradnju, kazali su iz MUP.

Kada je riječ o djelim trgovine ljudima, kriminalistička i granična policija preduzimaju aktivnosti u odnosu na jedan predmet, a prema 16 osoba zbog sumnje da se bave krijumčarenjem ljudi (nezakoniti boravak i tranzit) koji dolaze iz Indije, Bangladeša i Nepala.

- Do sada preduzetim radnjama identifikovano je osam lica, naveli su iz Ministarstva.

Službenici zaduženi za otkrivanje visokotehnološkog kriminala, kako ističu iz MUP, preduzimaju aktivnosti na identifikaciji nepoznatih lica koja su, 4. i 5. marta na zvanične mail adrese tri osnovne i jedne srednje škole u Herceg Novom uputila mail-ove čiji sadržaje se odnosio na lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama.

Policija je, dodaju, shodno međunarodnim potjernicama, lišila slobode četiri osobe, dok je po nacionalnim potjernicima kriminalistička policija lišila slobode šest osoba.

Nedelju za nama je, kako kažu, obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira.

- Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 16 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 23 lice zbog 23 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 10 je lišeno slobode. Tokom prethodne nedelje policija je izvršila d vije operativno – taktičke radnje „Racija“ na području Nikšića u dva ugostiteljska objekta. Policija je, od 4. do 11. marta, obezbjeđivala šest javnih okupljanja. Na jednom okupljanju, koje je održano 7. marta, ispred zgrade Prijestonice na Cetinju, okupljeni su bacali jaja u pravcu poslanika koji su dolazi na sjednicu. Policija preduzima aktivnosti na identifikaciji lica koja su učestovala u navedenom događaju, dodaju iz MUP.

Iz Ministarstva su naveli da kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 109 saobraćajnih nezgoda, u kojima je pet osoba zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 33 lake tjelesne povrede.

- Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 336 prekršajnih prijava, izdala 2.337 prekršajnih naloga i lišila slobode 93 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, dodaju iz resora.

Navodi se da sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 48.170 eura.

- Granična policija je od 4. do 11. marta na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 251.931 lice, od toga 125.277 na ulazu i 126.654 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 89.794 motornih vozila, 44 plovila, 291 vazduhoplov, 46 vozova. Nije dozvoljen ulaz u naš državu za dva lica, jedno lice nije ispunjavalo propisane uslove za ulazak u zemlju, a drugo lice je uporijebilo tuđu, nevažeću, odnosno lažnu putnu ili drugu ispravu, naveli su iz resora.

Iz MUP su kazali da službenici Sektora granične policije su podnijeli sedam prekršajnih prijava i izdali 98 prekršaja shodno Zakonu o strancima.

- Donijeto je 30 rješenje o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 36 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 87 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je 13 prestanka privremenih boravaka. Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupno 15 akcija „Stranac“, zaključuju iz MUP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:07