/ - UBISTVO POLICAJCA LEKOVIĆA (DAN)
13/12/2022 u 12:30 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od Albanije traže da provjeri kome pripada pištolj kojim je ubijen policajac Leković

Prema navodima optužnice, Luan Hasanaj je 15.decembra 2019. godine hicem iz pištolja "CZ” ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu

U Podgoričkom višem sudu, sprovođenjem dokaznog psotupka, nastavljeno je suđenje Luanu, Nuri i Luljzimu Hasanaju u predmetu povodom ubistva policajca Milutina Lekovića.

UBISTVO POLICAJCA - Svjedok: Leković je bio prekriven krvlju; Optuženi: Ovo je farsa

Sud je prihvatio predlog advokatice jednog od optuženih. Pa će tako biti zatraženo od nadležnih organa Albanije da dostavi informaciju da li je u toj zemlji na neko lice registrovan pištolj koji je optužnicom predstavlje kao predmet izvršenja krivičnog djela.

Naime, kako je sud danas sproveo dopis MUP-a Crne Gore, u našoj zemlji je registrovan pištolj koji ima isti fabrički broj kao predmetni, 111643 i proizvođač je "Zastava", ali je drugi model i drugi kalibar. Tako da se radi o dva različita oružja, onaj kojim je policajac Milutin Leković ubijern kalibra je 9 mm, a onaj koji je regularno registrovan u našoj zemlji i koji nema veze ni sa jednim predmetom je 7,65mm.

ПРИЈЕТЊЕ СУДУ - Хасанај: Очекујем да ћу одавде изаћи наоружан и све вас елеминисати

Zastupnik oštećene porodice je imao primjedbu na to, a  i tužiteljka Snežana Šišević. Oni su naveli  da je taj predlog odbrane samo odugovlačenje i da on nije ključano važan za sami predmet, ne utiče na činjenično stanje i ne može uticati na eventualno  izricanje kazne.

Pred sudom je u svojstvu svjedoka saslušana i radnica Komunalnog preduzeća Herceg Novi Zilha Zekiri. Ona je govorila o okolnosima vezanih za momenat kada je prevodila Milutinu Lekoviću i njegovom kolegi komunikaciju sa tri lica koja je on kobnog dana zaustavio tokom patroliranja.

Prema njenim riječima, ona je radila kao čistačica na graničnom prelazu i u povratku kući srela je patrolu policajca Lekovića koji je stajao sa kolegom i tri lica.

-Leković je rekao "Zilha dobrodošla", kako bi im pomogla oko prevoda...Ova lica su malo teže pričala pa ih nisam baš sve mogla najbolje razumjeti....-kazala je ona.

Naglasila je više puta da je policajac Leković u nekoliko navrata insistirao da ih pita na njihovom jeziku (albanskom) gdje idu, odakle su došli, na koji granični prelaz su ušli i gdje su im dokumenta. Svjedok je navela da joj je optužena rekla da idu za hlebom, da traže posao.

- Policajac Leković mi je rekao da ih pitam za dokumenta, a oni su rekli da su ih zaboravili u orman u Hotelu Plaža jer su žurili..Ja sam pomislila da se već duže hotel renovira pa da imaju nekog ko im je pomogao da tamo rade...-navela je ona između ostalog.

Ona je rekla da je Leković kazao da "stariji muškarac zna sve i da nije to to što govore". 

-Zatim je sam otišao da pregleda obližnju livadu, da vidi da nisu tamo odbacili dokumenta ali nije ništa našao- navela je Zekiri.

Ona je u iskazu saopštila da je žena (optužena Nure Hasanaj" nosila kesu i da je prisustvovala kada je pregledana ta kesa.

-U njoj su bile baterijska lampa, hleb, jakna..i neke sitnice..Pretesanje crne torbe, koju je nosio jedan od dva muškarca, nisam vidjela jer sam pričala sa ovom ženom....-dodala je ona.

Na pitanje advokata odbrane rekla je da ne prpeopznaje nikog u sudnici sa svoje  lijeve strane ( tu je bila tužiteljka i pravni zastupnik oštećene proodice Leković) ali je navela da prepoznaje ženu, tačnije kako je sud ustanovio da prepoznaje optuženu Nure Hasanaj. Ona nije prepoznala dva optužena muškarca koja su se takođe nalazila u sudnici.

Kazala je da je policajac Leković zvao svog nadređenog kako bi dobio upustva gdje da ide dalje sa tri lica koja je sreo tokom partole.

-Niko mu se nije javljao i on je rekao da ide da ih vodi u MUP...-tvrdi svjedok.

Advokati odbrane su imali primjedbu na iskaz svjedoka, navodeći da se detaljno sjeća svega a prošlo je tri godine a prpeoznaje samo jednog od troje optuženih.

Navodi optužnice

Prema navodima optužnice, Luan Hasanaj je 15.decembra 2019. godine hicem iz pištolja "CZ” ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu “dačija daster” u Igalu. Potom je, kako se navodi u optužnici, pištolj uperio u policajca Aleksandra Kilibardu, u namjeri da ga liši života. Tada je pištolj zakočio.  Kako se navodi u optužnici, zločin se dogodio 15. decembra 2019. godine oko 14.40 časova.

Leković i Kilibarda su tog dana priveli Luana, Ljuljzima i Nure Hasanaj jer kod sebe nijesu imali lična dokumenta.

Okrivljeni su odmah nakon ubistva Lekovića i udara vozila u betonsku ogradu pored puta, izašli iz automobila i iz gepeka uzeli kesu, nakon čega su se dali u bjekstvo.

Nakon kraće portage, bjegunci su uočeni u naselju Sutorina, a Luan Hasanaj se tada mašio pištolja koji je uperio prema policajcima koji su ih uočili i uz prijetnje pokušao da sa bratom i majkom uđe u policijski kombi ,,reno trafik“ kojim su planirali dalji bijeg.

Oni su uspjeli da uđu u kombi i nastavili da prijete policiji. Ovog puta osim pištoljem, Luan je zaprijetio i aktiviranjem bombe, na šta je jedan od policajaca Luana pogodio u ruku u kojoj je držao pištolj i tako ga onesposobio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:56