/ - UNSPLASH, FOTO ILUSTRACIJA
01/11/2022 u 09:48 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Odbačena krivična priјava protiv Anice Haјduković

SDT јe utvrdilo da ne postoјi osnovana sumnja da јe osumnjičena izvršila krivično dјelo za koјe se goni po službenoј dužnosti, nezvanično јe potvrđeno "Danu" iz SDT-a

Speciјalno državno tužilaštvo odbacilo јe krivičnu priјavu protiv Anice Haјduković, osumnjičene za zloupotrebu službenog položaјa u privrednom poslovanju. Ona јe raniјe saslušana u okviru istrage protiv bivšeg rukovodstva podgoričke kompaniјe "Plantaže" Verice Maraš, Veselina Vukotića, Boža Mihailovića i Duška Perovića. Odmah nakon saslušanja u SDT-u u јulu ove godine, Haјduković јe puštena da se brani sa slobode. SDT јe utvrdilo da ne postoјi osnovana sumnja da јe osumnjičena izvršila krivično dјelo za koјe se goni po službenoј dužnosti, nezvanično јe potvrđeno "Danu" iz SDT-a.

Osim Vukotića, Mihailovića i Perovića, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, 11. jula ove godine uhapšene su i njihove bivše kolege iz odbora direktora državne kompanije Đorđije Rajković, Duško Perović, Sead Šahman i Anica Hajduković, koji su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.

Mjesec i po nakon njihovog privođenja, Specijalnom policijskom odjeljenju je dat obavezujući nalog za hapšenje bivše izvršne direktorice "Plantaža" Verice Maraš, kojoj su lisice na ruke stavljene 24. avgusta zbog sumnje da je oštetila tu kompaniju za više od pet miliona eura.

Maraš јe uhapšena po nalogu specijalnog tužioca Vukasa Radonjića, a pritvor јe ukinut od strane Vrhovnog suda kraјem prošlog mјeseca.

– Sumnja se da su uhapšeni, kao članovi odbora direktora, donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju između oštećenog privrednog društva "13. jul – Plantaže" i podgoričke firme OMP inženjering, čijim djelimičnim izvršenjem je oštećenom društvu nanijeta šteta, a OMP ineženjeringu pribavljena korist – saopštili su iz SDT-a nakon hapšenja bivših članova Odbora direktora "Plantaža".

Vukotića označili kao šefa kriminalne grupe

Vukotić je u prijavi označen kao šef kriminalne grupe koji je davao naloge ostalim članovima kako da prikažu odnos sa OMP inženjeringom, u cilju potpisivanja poravnanja. Mihailović je, kako se sumnja, postupao po Vukotićevim nalozima i na sjednicama borda zastupao stav da je vansudsko poravnanje dobro za "Plantaže". Kako se sumnja, Verica Maraš јe pripremala izvještaje koji su trebali da potvrde opravdanost zaključivanja ugovora o poravnanju.

Verica Maraš je funkciju izvršnog direktora "Plantaža" obavljala od 2008. do 2020. godine.

Bila je zaposlena u toј kompaniji od 1985. godine, 17 godina je obavljala funkciju finansijskog direktora, a na poziciji izvršnog direktora kompanije bila je u periodu od 2008. do 2018. godine, nakon čega joj je produžen menadžerski ugovor na period od pet godina. Međutim, a sa te funkcije je razriješena u oktobru 2020. godine na lični zahtjev iz, kako je tada saopšteno iz "Plantaža", objektivnih razloga, "vođena interesima kompanije i novonastalim okolnostima".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:03