Основно тужилаштво у Подгорици / Дан
27/04/2022 u 07:19 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбачена кривична пријава против десет полицијских службеника; Лекић: Тужилац им је пружио заштиту

Адвокат Лекић у притужби, између осталог, наводи да је тужилац незаконитим поступањем пружио заштиту осумњиченима у овом кривичном поступку доношењем рјешења о одбацивању пријаве

Основно државно тужилаштво у Подгорици одбацило је кривичну пријаву против десет полицијских службеника који су сумњичени за злостављање и мучење Јована Грујичића. Поступајући тужилац је констатовао да не постоји основана сумња да су осумњичени Милош Вучинић, Срђан Кораћ, Вукашин Лековић, Далибор Љекочевић, Бојан Вујачић, Немања Вујошевић, Радоман Вујичић, Миодраг Јововић, Иван Перуничић и Љубислав Стриковић извршили кривично дјело мучење нити било које друго кривично дјело за које се гоњење предузима по службеној дужности. Пуномоћник Јована Грујичића, адвокат Дамир Лекић, поднио је притужбу на рјешење о одбацивању кривичне пријаве. Он сматра да је неопходно да то рјешење буде преиспитано од стране Вишег државног тужилаштва. Лекић у притужби, између осталог, наводи да је тужилац незаконитим поступањем пружио заштиту осумњиченима у овом кривичном поступку доношењем рјешења о одбацивању пријаве.

Основни тужилац у рјешењу је образложио да је такву одлуку донио посебно из разлога што осумњичени у потпуности негирају извршење кривичног дјела које им се ставља на терет.

– Доводећи њихове исказе у везу са исказом оштећеног Јована Грујичића, који је присуствовао саслушању свих осумњичених и који се изјаснио да ниједно од наведенх лица није раније видио, да их не познаје и да је сто посто сигуран да то нијесу лица која су му 26.5. 2020. године, приликом прикупљања обавјештења од њега у просторијама ЦБ Подгпорица, нанијели повреде, односно нанијели бол или тешку патњу како би од њега добили признање или друго обавјештење.

На потезу Више тужилаштво

Адвокат Лекић је предложио да Више државно тужилаштво у Подгорици уважи притужбу и изда обавезно упутство да Основно тужилаштво у Подгорици поднесе оптужни предлог против осумњичених због поменутог или неког другог кривичног дјела или да наведеном државном тужилаштву изда обавезно упутство да прикупи допунска обавјештења и обезбиједи друге доказе, како би се у овој правној ствари донијела правилна и законита одлука.

У односу на осумњичене Данила Грбовића, Матију Касалицу и Александру Кнежевић, којима се ставља на терет да су извршили кривично дјело нарушавање неповредивости стана, овај тужилац је нашао да се у њиховим радњама нијесу стекли елементи бића овог кривичног дјела, а ово имајући у виду да исти, како то произилази из њихове одбране и исказа свједока Наташе Грујичић, нијесу предузели ниједну радњу која представља битни елеменат бића предметног кривичног дјела. Наиме, осумњичени нијесу употребљавали физичку снагу у циљу отклањања физичких препрека да уђу у стан власништво Наташе Грујичић, нити су савлађивали отпор овлашћеног лица, у овом случају власнице стана.

Међутим, како из свих прикупљених доказа произилази да је Јован Грујичић 26.5. 2020. доведен у просторије Центра безбједности Подгорица, и то из Специјалне болнице Котор, гдје се претходно налазио на лијечењу, те да су од њега прикупљена обавјештења, и то од стране полицијских службеника који су том приликом, како би од њега добили одговарајуће признање или обавјештење, вршили на њега притисак и том приликом му нанијели одређене повреде, што је констатовано у налазима и мишљењима вјештака медицинске струке, а како је очигледно да након проведених доказа то нијесу урадила пријављена лица, то је неопходно списе предмета превести у КТН уписник против непознатих лица због кривичног дјела мучење из чл.167 ст. 2 у вези ст.1 КЗЦГ – наводи се у одлуци коју је потписала тужилац Маја Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:49