Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) / - дан
09/03/2024 u 19:17 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbačena prijava Milovića za brisanje Kurtija iz kaznene evidencije

Specijalno državno tužilaštvo ocijenilo je da u radnjama dvije službenice Ministarstva pravde N.R. i T.P. prilikom brisanja iz kaznene evidencije generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artana Kurtija nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, saznaje portal "Dan".

Postupak je pokrenut pošto je Ministar pravde Andrej Milović dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu podnesak zbog "nezakonitog brisanja Kurtija iz kaznene evidencije", nakon čega je SDT formiralo krivični predmet. U navedenom podnesku spominjao se i tadašnji ministar pravde Marko Kovač.

Priča oko ofe afere dovela je do verbalnog sukoba između Milovića i njegovog prethodnika. U dokumentu koji je upućen glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću Milović, između ostalog navodi da su na osnovu uvida u kompletirane spise predmeta za Artana Kurija, u postupku njegove rehabilitacije kao osuđenog, službenice tog ministarstva T.P. i N.R. izvršile nezakonito brisanje kazne iz Registra kaznene evidencije i da je za to morao znati Kovač.

Kovač se nakon toga oglasio pozovajući SDT da što prije rasvijetli sve okolnosti predmeta navedenog u obraćanju Milovića "i time da svoj puni doprinos u borbi protiv zloupotreba službenog položaja, ili sa druge strane učine javnim besprizorne laži i podmetanja od strane pitomca Duška Golubovića i Mila Đuraškovića".

- Pošto je prijavom obuhvatio dvije službenice Ministarstva pravde i moju malenkost, zaboravio je da prijavom pomene još dva lica, i to novog državnog sekretara Sretena Jakića koga je Vlada na predlog ministra juče izabrala, zato što je lično postupio po rješenju 12.06.2020. godine i obrisao lice iz kaznene evidencije, i sebe kao državnog sekretara u periodu od januara do maja 2022. godine jer nije provjerio zakonitost brisanja evidencije koje propuštanje činjenja meni spočitava - naveo je tada Kovač.

Artan Kurti tužio Milovića, traži mu 2.000 za duševne bolove



Podsjećamo, imenovanje Kurtija u ljeto 2022. pratile su brojne optužbe na relaciji Dritan Abazović - Raško Konjević (tadašnji potpredsjednik vlade), koji se protivio da zbog dvije osuđujuće presude iz 2004. i 2009. ne može zasnovati radni odnos u Agenciji. Kurti je smijenjen u novembru 2023. godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:30