ODT Podgorica / Dan
30/04/2023 u 10:16 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ODT tri i po godine izviđa da li јe bilo propusta prilikom liјečenja Huriše Emini

Molim vas da provjerite sve informacije i dokaze u ovom slučaju kako biste osigurali da se pravda ispuni i da se istina otkrije, a svi osumnjičeni privedu i osude na adekvatne kazne, naveo јe Nedžat Emini u molbi ODT-u

Ni nakon tri i po godine od smrti četrdesetčetvorogodišnje Podgoričanke Huriše Emini, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije okončalo izviđaj o postupanju ljekara i medicinskog osoblja Hitne medicinske pomoći u Podgorici u procesu njenog liјečenja i konstatovanja smrti. Iz ODT- a su "Danu" potvrdili da јe izviđaj јoš u toku, ali nisu odgovorili na pitanje koјe radnje su preduzeli kako bi utvrdili odgovornost medicinskog osoblja u slučaјu smrti Huriše Emini.

image

Nedžad Emini

-DAN

Nakon smrti supruge, Nedžat Emini pisao je mnogim institucijama, uključuјući i Ministarstvo pravde, ali јe na sva njegova obraćanja, kako tvrdi, reagovala jedino institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koјa јe dala mišljenje i preporuke.

Ombudsman konstatovao da je bilo propusta

 

U mišljenju koje je potpisao zaštitnik ljudskih prava Siniša Bjeković zaključeno je da u radnjama doktorice XX, koja je sa kolegama bila u kućnoj posjeti, postoje propusti u radu – da ona nije obavila pregled i ordinirala terapiju na način na koji je bila u obavezi. Navodi se i da protiv te doktorice nije bilo moguće pokrenuti disciplinski postupak i utvrditi njenu odgovornost jer od 5. novembra 2019. nije više bila zaposlena u ZHM. Kako je XX u to vrijeme ipak bila zaposlena u zdravstvenom sistemu Crne Gore, o svemu su, kako je naveo zaštitnik, tada obaviješteni LJekarska komora i Ministarstvo zdravlja. Iz ZHM su, kako piše u mišljenju, kazali da će o pokretanju disciplinskih postupaka i eventualnoj odgovornosti drugih radnika Hitne koji su učestvovali u spornim događajima "odlučiti u zakonskom roku".

U mišljenju ombudsmana koje je objavljeno krajem 2019. godine, između ostalog, konstatovano јe da јe povrijeđeno pravo pacijenta na zdravstvenu zaštitu. Zaštitnik je tada uputio i niz preporuka Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore – da bi radnici Hitne pomoći trebalo da uče o kodeksu medicinske etike, pravilima obavljanja profesije i dužnostima ljekara prema pacijentima, posebno umirućim. Da je bilo propusta u radu ljekara potvrdio je, kako tvrdi Emini, i tadašnji direktor HMP dr Saša Stefanović.

Huriša Emini, onkološka pacijentkinja, preminula je 19. oktobra 2019, dan pošto su, kako tvrdi njen suprug, ljekari podgoričke Hitne pomoći, "zbog neprijatnog mirisa prostorije", odbili da joj pruže njegu i daju terapiju.

Nedžat Emini јe tada ODT-u u Podgorici podnio krivičnu prijavu protiv medicinskog osoblja. Odgovor, kako kaže, nije dobio ni do danas.

– Molim da me obavijestite povodom predmeta moje pokojne supruge Huriše Emini, broj predmeta KTN 354/19. Predmet je vezan za slučaj koji se desio 18. i 19. oktobra 2019. godine. Dan uoči smrti moje supruge Huriše Emini, dana 18. 10. 2019, radnici Hitne pomoći nisu htjeli ni da uđu u prostoriju gdje se moja bolesna supruga nalazila kako bi joj ukazali ljekarsku pomoć – navodi se u dopisu koji je Emini uputio podgoričkom tužilaštvu.

Njegove navode, kako tvrdi, potvrđuјe i video-zapis koјi јe dostavljen svim nadležnim instituciјama, pored ostalih, i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Priјe desetak dana Emini јe uputio јoš јednu molbu ODT-u u Podgorici.

– Kao suprug i član porodice, duboko sam zabrinut zbog postupanja u ovom slučaju, pa se nadam da ćete uzeti u obzir moje zahtjeve. Molim da mi pružite informacije o trenutnom statusu slučaja i informacije ili dokaze koji su prikupljeni, te da mi pružite kopiju optužnice ili bilo kojeg dokumenta koji se tiču ovog slučaja – traži Emini u naјnoviјem dopisu.

Podsјeća da se i priјe mјesec i po obraćao ODT-u, ali da nije dobio nijednu povratnu informaciju. Izražava nadu da će ovog puta biti drugačiјe.

Nedžat Emini smatra i da su neke stvari ostale nedorečene, a činjenice neistražene.

– Molim vas da provjerite sve informacije i dokaze u ovom slučaju kako biste osigurali da se pravda ispuni i da se istina otkrije, a svi osumnjičeni privedu i osude na adekvatne kazne – navodi se u molbi upućenoј ODT-u.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:35