Duško Milanović / -DAN
05/01/2023 u 19:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ODT u Podgorici otvorilo 70 istraga, za godinu 4.367 predmeta

Milanović je kazao da je o postupanju državnih tužilaca u slučaju Predraga Spasojevića i svim radnjama koje je preduzeo kao rukovodilac informisao Tužilački savjet

Izborom na mјesto rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, kraјem maјa prošle godine, tužilac Duško Milanović susreo se s nizom poteškoća koјe su pratile rad ODT-a koјe se dugo vremena nalazilo u v.d. stanju. Kadrovski problemi, nedovoljni i neuslovni prostorni kapaciteti, veći broј zaostalih istraga, izazovi su s koјima se Milanović u startu suočio, ali јe za svega sedam mјeseci, koliko se nalazi na rukovodećoј poziciјi, ako јe suditi po statističkim podacima, ODT u Podgorici ostvarilo zavidan rezultat. Rad ODT-a јe poslednjih dana 2022. godine bio pod posebnom pozornošću zbog činjenice da se u njihovoј nadležnosti našao i predmet napada na bivšeg načelnika Istražnog zatvora u Spužu Predraga Spasoјevića.

Tim povodom јe Milanović u razgovoru za "Dan" kazao da јe o postupanju državnih tužilaca u slučaјu Spasoјevića i o svim radnjama koje јe preduzeo kao rukovodilac informisao Tužilački savjet. On јe podsјetio da se napad na kuću Predraga Spasojevića dogodio 1. decembra 2022. godine kada јe postupajući tužilac, u saradnji sa Upravom policije, a nakon sprovedenih vještačenja, 9. decembra, osumnjičenima Ž.L. i F.P. nakon saslušanja odredio zadržavanje, a potom predložio pritvor koji im je određen zbog krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Upitan kakvo јe stanje zatekao nakon stupanja na dužnost rukovodioca, Milanović јe podsјetio da se Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici dugo vremena nalazilo u v.d. stanju, tačniјe od 25. aprila 2019. godine, što svakako nije dobro za bilo koji državni organ, pa ni za ODT.

– ODT јe u 2021. godini imalo priliv od 4.358 predmeta, a u 2022. godini imamo priliv od 4.367 predmeta. Shodno tada važećoj odluci o broju državnih tužilaca, poslove državnih tužilaca u ODT Podgorica vrše rukovodilac i 20 državnih tužilaca. Međutim, u ovom periodu je poslove obavljalo u prosjeku 14 državnih tužilaca jer su se preostali državni tužioci uputili u druga državna tužilaštva, odnosno nalazili su se na bolovanju. Dodatne poteškoće je unijelo i to što su odmah po mom dolasku tri iskusna državna tužioca napredovala u Više državno tužilaštvo, a umjesto njih su stupili na funkciju državni tužioci koji su prethodno bili kandidati za državne tužioce, ali su se odgovornim pristupom uklopili u proces rada. U međuvremenu su još dva tužioca napredovala u Više državno tužilaštvo, što stvara dodatni problem jer kandidati za državne tužioce moraju da prođu obuku od 18 mjeseci – kazao јe Milanović.

Poboljšana bezbjednost zaposlenih

Milanović poseban akcenat stavlja na problem bezbjednosti zaposlenih na radnom mjestu, koja je u proteklom periodu više puta bila ugrožena od strane stranaka.

– Zbog toga smo, u saradnji sa Upravom policije – Centrom bezbjednosti Podgorica, uspjeli da obezbijedimo prisustvo jednog policijskog službenika, dok smo uz pomoć Uprave za katastar i državnu imovinu uspjeli da postavimo sistem elektronskih brava na vratima tužilaštva. Na taj način je djelimično obezbijeđena sigurnost zaposlenih. U komunikaciji smo sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država koja je izrazila spremnost da pomogne u postavljanju savremene opreme (detektora, video-nadzora i dr.) i doprinese obezbjeđenju zgrade, koju osim tužilaštva koriste i Osnovni sud u Podgorici i Sud za prekršaje u Podgorici – kazao je Milanović.

Milanović ističe da јe kao prioritet postavio rješavanje predmeta iz ranijih godina koji opterećuju rad svakog državnog tužilaštva, pa i ODT-a u Podgorici.

– S tim u vezi inicirao sam da mi državni tužioci dostave izvještaj o nezavršenim predmetima kojih je iz ranijih godina bilo 1.446, ne računajući predmete po nepoznatim učiniocima. Od mog dolaska su od tih predmeta riješena 453, pored velikog broja predmeta iz tekuće godine, čime smatram da je postignut zavidan rezultat s obzirom na broj tužilaca koji trenutno obavljaјu funkciju. Napominjem da je, što se tiče istraga, samo u ovoj godini otvoreno 70 istraga, od kojih je završena 51 – naglasio јe Milanović.

Veliki broj službenika na bolovanju

Milanović ističe da je i u pogledu službenika zatekao složeno stanje, jer se veliki broj njih nalazio i još uvijek je na dugoročnim bolovanjima, ali su, tvrdi on, uspjeli u međuvremenu da konsoliduju stanje prije svega zahvaljujući postojećem službeničkom kadru.

Jedan od većih problema s kojim se suočavaju su i prostorni kapaciteti i uslovi rada u ODT-u Podgorica za koje Milanović ističe da nijesu na zadovoljavajućem nivou.

Prostorni kapaciteti su, kako je kazao, nezadovoljavajući ako se uzme u obzir broj zaposlenih u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, plus 23 kandidata za državne tužioce koji moraju da završe obuku upravo u tom tužilaštvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:27