Бећировић и Катнић / - Срђа Бољевић, колаж
06/04/2022 u 09:00 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Основни суд у Подгорици испитује Бећировићев оптужни предлог против Катнића

Бећировић тужи Катића да је противправно искористио свој положај када је наложио његово хапшење 28. новембра 2019. године

Оптужни предлог формиран против бившег главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића за противправно лишење слободе у фази је испитивања пред подгоричким Основним судом. Како је за "Дан" потврђено из тог суда, тај предмет формиран је по приватној тужби Зорана Бећировића.

– Поводом Вашег мејла, обавјештавамо Вас да је предмет К.бр. 664/21 формиран по приватној тужби Зорана Бећировића, те да је у фази испитивања оптужног предлога – наводи се у одговору Николете Голубовић, савјетнице за односе с јавношћу Основног суда у Подгорици.

Иначе, Вишем суду у Подгорици је прошле године достављен овај оптужни предлог, али рјешењем Апелационог суда одлучено је да се тај предмет преда подгоричком Основном суду као надлежном.

Бећировић тужбом терети Катнића да је противправно искористио свој положај када је наложио његово хапшење 28. новембра 2019. године, односно када је, како се наводи у тужби, "без било каквог правног основа приведен насред улице од стране Специјалног полицијског тима по налогу главног специјалног тужиоца".

У тужби се даље наводи да је тиме повријеђено право на слободу оштећеног Бећировића, које гарантују члан 29 Устава Црне Горе и члан 5 Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода. Како су медији ранје писали, разлог привођења Бећировића на саслушање крајем новембра 2019. била је СМС порука упућена вјештаку 2.новембра исте године, у којој му, наводно, пријети због случаја везаног за будвански хотел "Авала". Одлуку да поднесе кривичну пријаву против Катнића Бећировић је донио након изјаве некадашњег ГСТ-а да, ако било ко сматра да је одговоран за неко кривично дјело, поднесе кривичну пријаву против њега.

За дјело које је предмет тужбе Кривичним закоником Црне Горе, чланом 162 ставом 1, прописано је да ко другог противправно затвори, држи затвореног или му на други начин противправно одузме или ограничи слободу кретања казниће се затвором до једне године.

– Ако дјело из става 1 овог члана учини службено лице злоупотребом свог положаја или овлашћења, казниће се затвором од шест мјесеци до пет година – наводи се у ставу 2 истог члана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:32