zatvor / arhiva
20/09/2024 u 11:44 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Osumnjičena opisala kako јe počinila zločin u Perastu: Glasovi u glavi rekli joj da ubije majku

Državljanka Južnoafičke Republike N.L.T. (29) priznala je pred istražnim organima da je u aprilu ove godine u Perastu ubila svoju majku.

Prvo ju je napala nožem, koji je majka uspjela da joj uzme, da bi je zatim oborila na pod i stezala peškirom oko vrata dok je nije usmrtila. Osumnjičena je ispričala da duže vrijeme ima psihičke probleme, da "čuje glasove u glavi", da majka nikada nije htjela da joj pomogne u liječenju, već je problem nastojala da riješi alternativnom medicinom. Kritične prilike, tvrdi N.L.T., pakovala se kako bi izašla iz stana, a majka joj je uporno vadila stvari iz kofera, nakon čega su je "glasovi u glavi" naveli da nasrne na majku.

U spisima predmeta navedeno je da se N.L.T. tereti da je prvo pokušala da oštećenu povrijedi nožem, a kako nije uspjela, oborila ju je na pod, nakon čega je sjela na njeno tijelo i stavila peškir preko njene glave – usta i nosa, dok ju je drugom rukom stiskala za vrat kako bi je udavila, usljed čega je kod oštećene nastupila smrt. 

Ona je na salušanju kazala da priznaje da je ubila majku, da od aprila 2020. godine čuje neke glasove u glavi, da je svjesna da je psihički bolesna, pa je molila majku za pomoć, ali ona nije shvatala te njene psihičke probleme, već je, kako je bila psiholog i ljekar, pokušavala da joj pomogne primjenom alternativne medicine i nikada je nije vodila kod ljekara.

Poslala poruku da je počinila zločin

Da postoji osnovana sumnja da je uhapšena ubila majku, kako su naveli iz suda, proizilazi i iz iskaza svjedoka C.P.C., koji je naveo da mu je okrivljena u ponedjeljak ujutro sa svog crnogorskog broja poslala poruku "ubila sam majku", nakon čega je pozvao okrivljenu, a ona mu je to potvrdila i u razgovoru.

N.L.T. je pritvor određen, a kasnije i produžavan zbog opasnosti od bjekstva, uz ocjenu da je strana državljanka koja bi, naročito zbog visine kazne koja joj prijeti, mogla pobjeći kada bi joj bilo omogućeno da se brani sa slobode.

– Navela je i to da ju je majka kontrolisala u svakom smislu, da je kontrolisala njeno trošenje novca, partnere, prijatelje, cijeli njen život. Dalje je navela da je deset dana prije ubistva sopštila majci da želi da se iseli iz stana u kojem su zajedno živjele, jer je smatrala da će kada bude samostalna moći da zatraži zdravstvenu pomoć. Navela je da se u nekoliko poslednjih dana uznemirenost kod nje pojačavala, a poslednja tri dana nije uopšte spavala, slabo je jela, njeno stanje je bilo sve gore i sve više su joj se javljali glasovi. Isto tako je navela da je uputila poruke svojim prijateljima i porodici iz Južne Afrike moleći ih za pomoć, da joj kupe kartu i izbave je odavde, te da je krenula s pakovanjem stvari, dok ju je majka raspakivala, što ju je dodatno iritiralo, a naročito to što majka želi apsolutnu kontrolu nad njenim životom – navedeno je u rješenju Vrhovnog suda kojim je osumnjičenoj produžen pritvor.

U Perastu uhapšena državljanka Južnoafričke Republike zbog sumnje da je ubila majku

Ona je na saslušanju kazala da su se glasovi pojačavali i da je došla do zaključka da je majka ta koja je odgovorna za njeno stanje, da poslednja dva dana pred zločin nije spavala, a koristila je alkohol i marihuanu.

– Glasovi su joj govorili da je majka ta koja drži glasove u njenoj glavi i da je jedini način da se oslobodi glasova da ubije svoju majku, a takođe su joj govorili da majku ubije nožem. Nadalje je navela da je ujutro, između 1 i 2 časa, uzela peškir roze boje i nož iz kuhinje i pokušala da ubije majku nožem. Međutim, majka je istrgla nož iz njene ruke i odbacila ga i nastavile su da se bore. Ona je napadala svoju majku, pokušavala je da je udari i da je obori, a u jednom trenutku majka je pala i ležala je leđima na tlu, a ona je stavila peškir preko njene glave i sjela na njeno tijelo i drugom rukom je davila, a bila je sigurna da je njena majka mrtva pošto je počela da krvari – navodi se u odluci suda u kojoj su naznačeni navodi odbrane okrivljene.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 11:45