/ HELIKOPTER NAKON PADA 2016. GODINE (FOTO: RTCG.ME)
23/09/2021 u 14:13 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пад војног хеликоптера-Свједок: Арифовић један од најспособнијих, комбинезон ваздухопловства Војске ЦГ не може свако да заслужи

Тешко ми је да причам о оваквим стварима...Наш комбинезон не може свако да носи..Разлика је између права и правде. Жао ми је што смо дошли у ову позицију, казао је Радета

Јован Радета, службеник Војске Црне Горе у ваздухопловној јединици, свједочио је данас пред подгоричким вишим судом поводом суђења због пада хеликоптера типа „газела” у jуну 2016. у подгоричком насељу Горња Горица. Радета је у свом исказу навео да је оптужени Арифовић један од наискуснихиј пилота и најспособнијих.

- Пилот Арифовић је летио са много комплексинијим авионима, хеликоптерима...један је од најспособнијих пилота, има велико искуство. Био је и пробни пилот на авионима и хеликоптерима. То је највеће стручно звање када је ваздухопловство у питању. Када таква особа да изјашњење да се неким ваздухоповом може летјети, значи да је он  сигуран за употребу, да може да се користи у оперативне сврхе- казао је у свом исказу Радета.

Он је на питање суда рекао да "Вортекс" ( прстенасто кружно кретање хеликоптера) није нешто што се практично вјежба, јер се не смије доћи у то стање. Како је навео о томе се подучава теоријски, тачније како, ако се дође у тој непожељној ситуацији, да се она избјегне или како да се препозна.

Он је навео да је седам дана, прије вјежби, на брифингу на којем су псисуствовала и лица из Врховне команде, рекао да сматра да не треба  да се одради та вјежба.

-Недељу дана прије него што је дошао план, тражио сам да се не спроводи летачка обука. Имали смо другу активност  ван земље, са већим бројем пилота и хеликоптера. Имали смо и мањак људи. Били смо оптерећени-навео је између осталог у свом исказу службеник Војске Црне Горе Радета.

Према његовим ријечима, команда  то није уважила а он као потчињени је морао да изврши наређење, осим у случају када је то кривично дјело. Како је навео, командант ваздухопловства у Војсци Црне Горе је тада био Живко Пејовић.

Он је навео да су тада  радили преобуку пилоти 1., 2. и 3. класе.

Навео је да су летове опште намјење, обуке тачније, радили и на борбеним авионима, наравно без борбеног манерва. Појаснио је да ту нема разлике по питању управљања хеликоптером опште и борбене намјене, када се не ради борбени захват.

Он је нагласио да не може да планира вјежбе за пилоте из команде која му је надређена али може за пилоте из мјешовите ескадриле коју је он предводио. Он је сатсављао план лета а они га, како је навео, информишу о пилотима које су они планирали за лет. На крају, Команда Ваздухопловства Восјке Црне Горе даје главну ријеч о томе да ли је распоред и план одобрен или није.

Додао је да је практиковао да пилоте из команде ставља у истеб летове и пилоте из мјешовите ескадриле у исте летове.  Кобног дана, како је казао, је фалило људства па је у једном дјелу распореда лета ставио да он лети са Арифовићем.

-Тешко ми је да причам о оваквим стварима...Наш комбинезон не може свако да носи..Разлика је између права и правде.  Жао ми је што смо дошли у ову позицију- казао је након детаљног свједочења пилот Ваздухопловства војске Црне Горе и некадашњи командант мјешовите ескадриле Јован Радета.

Подсjећамо, Виши државни тужилац Жељко Томковић ставља на терет Арифовићу тешко дјело против безбједности јавног саобраћаја у вези са кривичним дјелом угрожавање сигурности ваздушног саобраћаја.

Арифовић је управљао летилицом у којој је био и потпуковник Мирољуб Антанасијевић. Арифовић и Антанасијевић су приликом пада „газеле” задобили тешке повреде опасне по живот.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 09:28