Valentina Pavličić / -FOTO; SAšA MATIć
26/07/2024 u 07:01 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pavličić i Vuković u trci za šefa sudstva

Oglas za predsjednika Vrhovnog suda, deveti po redu, okončan je u ponoć. Iz Sudskog savjeta kojem pristižu izjave kandidata, nijesu željeli da saopšte ni broj, kamoli imena onih koji su dostavili prijave

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", među konkurentima za najveću sudijsku funkciju u državi su bivša zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić i sudija Vrhovnog suda Ana Vuković. Pavličić se do sada nije kandidovala za ovu funkciju, dok Vuković jeste. Dugogodišnja predstavnica Crne Gore u Strazburu za "Dan" je potvrdila je predala kandidaturu za šefa sudstva.

image

Ana Vukovic - sudija

foto: srđa boljević

Ipak, prije nego se saopšti konačan broj i imena kandidata, Savjet mora sačekati da pristignu prijave upućene poštom.

Za mjesto šefa Vrhovnog suda u prethodnih osam krugova bilo je više kandidata, ali niko od njih nije dobio potrebnu podršku sudija. Međutim, nove zakonske odredbe olakšale su izbor, zbog čega postoji šansa da će Vrhovni sud konačno izaći iz v. d. stanja.

Ponavljanje glasanja

Zakonom je propisano da ako niko od prijavljenih kandidata ne dobije potrebnu većinu u prvom krugu glasanja, glasanje će se ponoviti između kandidata koji su dobili više od četvrtine glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda.

– Ako u ponovljenom glasanju niko od kandidata ne dobije potrebnu većinu, Opšta sjednica Vrhovnog suda će konstatovati da predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen i o tome će obavijestiti Sudski savjet – piše u zakonu.

Ustavom Crne Gore (članom 124 stav 3) propisano je da predsjednika Vrhovnog suda bira i razrješava Sudski savjet, na predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda.

Izmjenama Zakona o sudijama i Sudskom savjetu, koje su bile dio paketa zakona potrebnih da Crna Gora od EU dobije Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), proširen je krug potencijalnih kandidata za predsjednika Vrhovnog suda jer do sada su na oglas mogle da se jave samo sudije, a na Opštoj sjednici Vrhovnog suda svaki od sudija moći će sada da zaokruži više kandidata s liste prijavljenih – najviše tri. Do sada je bilo moguće odabrati samo jednog kandidata.

Kandidat za predsjednika Vrhovnog suda mora da ispunjava uslove predviđene članom 33 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama. Tako, za predsjednika Vrhovnog suda može biti birana osoba koja ispunjava opšte uslove za sudiju i ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac, ili 20 godina kao advokat, notar, profesor pravnih nauka ili na drugim pravnim poslovima. Takođe, osoba koja se prijavljuje na oglas treba da "se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima".

V.D. stanje od kraja 2020. godine

Pozicija predsjednika Vrhovnog suda upražnjena je od kraja 2020. godine, kad je dugogodišnja predsjednica Vesna Medenica napustila funkciju zbog neustavnog trećeg mandata. Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda je od tada do septembra 2021. bila Stanka Vučinić, a od septembra 2021. godine Vesna Vučković, iako je Venecijanska komisija preporučila da bi imenovanje vršilaca dužnosti predsjednika sudova trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo.

Na prethodni, osmi oglas, javilo se dvoje kandidata – sudija Ana Vuković i predsjednik Upravnog suda Miodrag Pešić.

Najbliži fotelji bio je bivši sudija Vrhovnog suda Miraš Radović, kojem je u aprilu 2021. falio jedan glas tadašnjeg saziva Sudskog savjeta za izbor.

Sudski savjet sačinjava listu kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor predsjednika Vrhovnog suda. Lista kandidata dostavlja se Opštoj sjednici Vrhovnog suda radi obavljanja razgovora s prijavljenim kandidatima. Nakon obavljenog razgovora Opšta sjednica Vrhovnog suda tajnim glasanjem utvrđuje predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda, na način da svaki od sudija Vrhovnog suda može zaokružiti najviše tri kandidata s liste. Predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda sadrži sve kandidate koji su dobili više od polovine glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda i mora biti obrazložen.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 13:02