jovan vukotic / - DAN
16/03/2023 u 17:39 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PLANIRANJE UBISTVA VUKOTIĆA - Optuženi negirali krivicu: "Sud da ne podlegne pritisku"

Advokat Marko Radović je ukazao da je ovo čak četvrta optužnica koja se bazira na "SKY" komunikaciji i kojom se ista lica optužuju za ista djela, protiv istih ljud,i u isto vrijeme

Pred podgoričkim Višim sudom održana je kontrola optužnice povodom predmeta za planiranje ubistva navodnog  vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića. Svi optuženi su negirali krivicu.  U ovom predmetu prvooptužen je navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i Milan Vujotić. 

"SKY" nabavljen suprotno zakonu Crne Gore

Advokati koji zastupaju optužene su naveli da su i više puta do sada za ovakve optužnice, koje se baziraju na "SKY" komunikaciji kao dokaz, ukazali da ih treba odbaciti ili vratiti na dopunu istrage. Tako je i danas jedan dio advokata naveo da ovaj postupak treba obustaviti, a drugi da treba vratiti na dopunu istrage.

Advokat Marko Radović je ukazao da je ovo čak četvrta optužnica koja se bazira na " SKY" komunikaciji i kojom se ista lica optužuju za ista djela, protiv istih ljudi u isto vrijeme. On smatra da je to nedopustivo. Sa njim je bio salglasan i advokat Dragoljub Đukanović koji je dodao da se tako može narednih 100 godina.

Odbrana je navela da  je "SKY" komunikacija pribavljena na nezakonit način, hakovanjem i to od nadležnih organa Francuske  za njihove potrebe a ne po naredbi Crne Gore. Ukazali su da naredbe nema u spisima predmeta i da je zapravo izvršeno masovno prisluškivanje od strane Francuske i ne po zahtjevu Crne Gore. Advokati su ponovo naglasili da je hakovanje, način na koji je "SKY" Francuska pribavila, kod nas krivično djelo i da se komunikacija nalazi u eksel tabelama  i da je tako vrlo lako promjeniti, u šta su se i sami uvjerili.

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

Takođe, istakli su da u spisma predmeta Specijalno državno tužilaštvo osporava presudu Osnovnog suda u Kotoru jer tvrdi da se  jedna od optuženih nalazio na suprotnom mjestu u odnosu na ono za koje je osuđen.

Kako su naveli, u optužnici piše da se radi o planiranju ubistva a do istog nije došlo, ni do planiranja, tako da nema mjesta ni za te navode SDT-a jer radnja nije sprovedena u djelo.

Advokati su pozvali sudije i sud da ne podlegnu pritisku i da donesu odluku u skladu sa zakonom. Istakli su da se stiiče utisak da se ovakve optužnice potvrđuju, uz obrazloženje da će se o ispravnosti SKY govoriti na glavnom pretresu. Oni smatraju da je to pogrešno.

Naveli su da u ovakvim slučajevima ima i medijskog i političkog pritiska.

Sudija Bašović jedini nije podlegao pritisku

Advokati su istakli da jedino je sudija Miroslav Bašović donio  ispravnu odluku, u skladu sa zakonom, kada je ustanovio da za optužene u ranijoj optužnici, prvoj  koja se takođe zasniva na SKY-ju, nema osnova ni za određivanje pritovra.

-Sudija se tada nije pokoravao ljudima, već zakonu...Tada je i on na osnovu zakona rekao da SKY ne može biti dokaz, već samo opretaivan podatak. Jer po našem zakonu ne može da se koristi pred sudom podatak koji je za istragu, operativan...-kazao je između ostalog advokat Miloš Vuksanović.

Odbrana je naglasila da je zbog toga sudija Bašović bio na meti prozivki i da je to bilo nedopustivo jer je jedini po zakonu postupio.

Princip "Čovjek u sredini"

Advokat Ranko Radonjić je kazao da je Francuska SKY razbila hakovanjem i da je dalje funkcionisao metodom " čovjek u srediti.

Kako on pojašnjava, neko je presretao poruke i dogovarao u ime drugog, a da lica koja komuniciraju ne znaju za to, ne znaju zaoravo da li je neko dobio poruku i da li je dogovorio na nju.

Optuženi negirali krivicu: " SKY" nije bog"

Svi optuženi su negirali krivicu i naveli da su saglasli sa navodima advokata.

- Kad bi  Rusi pročitali ovu optužnicu oni bi me oteli i poslali u Ukrajinu, jer sma po optužnici na dva mjesta bio u isto vrijeme...-kazao je optuženi Goran Vukčević .

Optuženi Vladimir Vučković je kazao da  je nedopustivo da pričaju o nečemu što je viralno i upitao da li je SKY bog.

Advokati su više puta ukazali na odluke Evropskog suda za ljudska prava, u kojima su ovakve optužnice odbacivane i u kojima je Francuska sankcionisana baš zbog kršenja prava na privatnost , jer je u pitanju masovno prisluškivanje u kojima ima privatnih razgovora.

SDT: Nema smetnji za potvrđivanje optužnice

Specijalni tužilac Miroslav Turković je predložio sudu da potvrdi optužnicu. On je istakao da je zasnovana na pravno valjanim dokazima.

Turković je sudu ukazao da pored SKY komunikacija postoje i drugi dokazi, koji logičkim uvezivanjem ukazuju da su optuženi počinili krivična djela za koja se terete. 

On je detaljno obrazložio stav tužilaštva da je SKY komunikacija pribavljena u skladu sa porpisima Međunarodne pravne pomoći.

Navodi istrage:

Pored Zvicera i Vujotića optužnicom  je obihvaćen i  Slobodan Kašćelan, Dragan Knežević, Goran Vukčević, Igor Terzić, Danilo Bakić, Radovan Mujović, Miloš Jovanović, Milutin Čotar, Vladimir Vučković, Dejan Rutović. 

SDT navodi da je planiranje ubistva Vukotića vršeno putem komunikacije preko Skaj aplikacije. Zviceru i Vujotiću se na teret stavlja i krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanj. Kašćelanu se tereti za  krivično djelo nedozvoljeno državnje oružja i eksplozivnih materija.

Podsjećanja radi, akciju hapšenja su realizovali pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala. On je, prema nezvaničnim informacijama, navodno trebao da učestvuje u planiranju likvidacije vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:53