Maja Zeković / - FOTO: PRIVATNA ARHIVA
17/09/2024 u 15:58 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pljačka pošte i ubistvo Mrdaka - advokatica Zeković: Umjesto dokazima, bavimo se insinuacijama

Pred podgoričkim Višim sudom danas je nastavljeno suđenje povdom slučaja oružane pljačke pošte u Nikšiću i ubistva radnik obezbjeđenja Ljubiša Mrdak.

Zbog toga se sudi Mitru Kneževiću, Stojanu Albijaniću, Nemanji Miljkoviću, Petru Zolaku, Srđanu Svjetlanoviću, Davidu Banjcu i Stefanu Regojeviću

Advokatica Maja Zeković je istakla da je i danas, pregledom video nadzora, utvrđeno da optuženi Miljković nije kriv i da je jasno " da se u predmetnoj optužnici, umjesto dokazima, bavimo insinuacijama i podmetanjima dokaza".

-I na današnjem glavnom pretresu su se u svemu potvrdili navodi odbrane mog branjenika, da nema nikakve veze sa krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret, i zbog kojeg se nalazi u pritvoru gotovo dvije i po godine - navela je advokatica Maja Zeković, koja zastupa optuženog Miljkovića.

Pljačka Pošte i ubistvo Mrdaka: Svjedok izjavio da nema direktnih saznanja o zločinu

Zeković je u izjavi za medije dodala da je njen branjenik boravio u Nikšiću u iznajmljenim stanovima do 5.10.2021.godine, 15 dana prije izvršenja krivičnog djela, i danas se nedvosmisleno potvrdilo pred sudom.

-Pregledom video zapisa iz kojeg se van svake sumnje utvrđuje da je Miljković bio u Nikšiću 5.10.2021. godine, kao što je to i naveo u svojoj odbrani i da je odnosnog dana uredno platio račune u pošti-naglasila je advokatica.

PLJAČKA POŠTE I UBISTVO MRDAKA -Knežević i Albijanić negirali krivicu: "Ako lažem, osudite me na 40 godina robije"

Dodala je ono što se takođe danas pred sudom potvrdilo i dokazalo van svake sumnje, jeste i više nego indikativna i pouzdana činjenica na kojoj odbrana insistira od samog početka, koja se tiče motiva Miljkovićevog boravka u Crnoj Gori, kao i motiva iznajmljivanja stanova.

-Naime, danas je pred vijećem potvrđeno i to da je predmetne stanove moj branjenik iznajmio iz sasvim drugih razloga kao što je i isticao u svojoj odbrani, o čemu neupitno svjedoči i torba, koju smo svi jasno vidjeli prilikom pregledanja video materijala, a što je sud i konstatovao zapisnički, a potvrđeno je i to da predmetni stanovi nikako nisu služili niti su mogli služiti kao osmatračnice, usljed objektivne činjenice da se nalaze nekoliko kilometara udaljeni od pošte. Dakle, jasno je da se u predmetnoj optužnici, umjesto dokazima, bavimo insinuacijama i podmetanjima dokaza, pa se ukazuje da i nakon danas provedenog nastavka dokaznog postupka, iako nažalost na osnovu služebenih zabilješki bez poslovne oznake i sa pogrešnim inicijalnim podacima, nesumnjivo još jednom potvrđuje činjenica, da je ova istraga za jedno od najtežih krivičnih djela predviđenih našim nacionalnim zakonodavstvom, eklatantan primjer kako se ne smije sprovoditi i voditi istraga, i kako se ne radi policijski i tuzilački posao. A govorimo o krivičnom djelu za koje je propisana kazna zatvora do 40 godina - zaključila je advokatica Maja Zeković.

Pljačka pošte i ubistvo Mrdaka - Oči u oči sa optuženima: Svjedok nije prepoznao napadača

NAVODI ISTRAGE:

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namijenjen za isplatu penzija. Tom prilikom su ukrali 423.000 eura. 

Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta 2021. godine.

Tako je, kako se navodi, optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom se sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije I nakon pljačke Pošte.

- Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca,,Volkswagen Transporter” podgoričkih tabli – navodi se u optužnici.

Optuženi Albijanić je, navodi tužilaštvo,  po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip,,Nissan Qashqai” bosanskih tabli, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice. 

Istaga sumnja da je džip  preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke.

- U istom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su,,Citroenom Cactus” ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević. Svoj trojici konačno odredište bio je Nikšić, gdje je optuženi Zolak u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao I trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem - stav je tužilaštva.

Dalje se navodi da prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra 2022., oko 9 sati, optuženi su u džipu kaškai čekali radnike obezbjeđenja. 

- Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od kojig je jedan pogodio Mrdaka u grudi - navodi su istrage.

Ostalu dvojicu njegovih kolega, prema navodima ružilaštva, razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci. 

Kako se navodi u otužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog. Banjac je iz,,citroena kaktus” kojim je, kako navodi tužilaštvo, upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje a Regojević potom nastavio put prema Budvi. Istovremeno, Svjetlanović se sklonio u iznajmljeni stan u Ulici IV Crnogorske brigade gdje je uništio garderbu koju su nosili optuženi u oružanoj pljački, dio je optužnice.

- Garderobu je isjekao i bacio u kanalizaciju, kako bi prikrio i uništio tragove i dokaze koje bi istražitelji mogli povezati sa izvršenjem krivičnog djela a zatim se dao u bjeklstvo – navodi se u optužnici.

Mrdak je preminuo od posljedica povreda grudnog koša koje su mu razbojnici nanijeli iz automatske puške. Preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore. Istražitelji koji su radili na rasvjetljavanju ovog zločina sumnjaju da su optuženi imali informaciju da će otići sa većim plijenom. U trenutku pljačke, prema njihovim informacijama radnici obezbjeđenja trebali su da imaju million i 200 hiljada, ali nijesu prikupi sav novac iz banaka i pošti koji je bio namijenjen raspodjeli penzija.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 16:58