- FOTO: BILJA BRAŠNJO / - - FOTO: BILJA BRAŠNJO
03/10/2023 u 12:25 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pljačka pošte i ubistvo Mrdaka - Oči u oči sa optuženima: Svjedok nije prepoznao napadača

Prema navodima optužnice, optuženi su po prethodnom dogovoru uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija. U tom incidentu je ubijen Mrdak

Pred podgoričkim Višim sudom danas je nastavljeno suđenje povdom slučaja oružane pljačke pošte u Nikšiću i ubistva radnik obezbjeđenja Ljubiše Mrdaka. Zbog toga se sudi Mitru Kneževiću, Stojanu Albijaniću, Nemanji Miljkoviću, Petru Zolaku, Srđanu Svjetlanoviću, Davidu Banjcu i Stefanu Regojeviću. 

Pljačka pošte i ubistvo Mrdaka: "Nismo nosili pancire jer su bili neispravni, napale su nas dvije osobe"

Zbog prekršenih prava Albijanića izuzet iskaz svjedoka

Sudija Veljko Radovanović je, nakon vijećanja,  saopštio da je vijeće prihvatilo današnji predlog advokata Marka Radovića i time je iz spisa predmeta izuzeta kao parvno nevaljana  izjava svjedoka Todora Mijatovića koju je dao pred Višim državnim tužilaštvom. Advokat Radović je ukazao da se ovaj iskaz odnosi na optužrnog Albijanića, koji se u to vrijeme nalazio u ekstradicionom pritvoru.

PLJAČKA POŠTE I UBISTVO MRDAKA -Knežević i Albijanić negirali krivicu: "Ako lažem, osudite me na 40 godina robije"

-Albijanić je imao pravo da bude prisutan tokom saslušanja, znalo se da se čeka njegovo izručenje, što se i dogodilo. Ovim je prekršeno njegovo pravo, jer je svjedok saslušan od strane VDT-a bez prisustva ili obavještenja Albijanića o tome i njegovog advokata. To je moglo i putem video linka da se uradi- kazao je u obrazloženju  predloga advokat Radović.

Tako je sud odustao od saslušanja u svojstvu svjedoka Todora Mijatovića. Danas su saslušani u svojstvu svjedoka oštećenog  Igor Ivanović i u svojstvu svjedoka  Puniša Nikolić i Žarko Mladenović.

Svjedok govorio o tri napadača:

Igor Ivanović, koji je glavni blagajnik predmetne Pošte, kazao je sudu da se nalazio u furgonu vozila- djelu u kojem se nalazio novac koji se prevozio do Pošte.

-Na vozačevo i suvozačevo mjesto je bio Dragiša Dendić i Ljubiša Mrdak. Vrata u djelu kojem sam bio ne mogu da se otvore iznutra. Neko od njih dvoje mi je otvorio. U momentu kada se otvaraju vrata vidio sam da jedan od pljačkaša udara Dragišu pištoljem po glavi, a drugi kundakom od puške Ljubišu Mrdaka. Treći je stajao sa automatom(puška) i govorio "pljačka", od nas je bio udaljen 2,3, metra. Svi su bili maskirani. Vjerovatno, od jačine udaraca, Dragiša je bio u stanju nemoći i pao na koljena. Djelovalo mi je da Ljubiša pruža otpor, kao da je pokušavao da izvuče pištolj koji je imao kod sebe. Tada je treći, koji je stajao sa automatom, prišao da udara Ljubišu- kazao je u svom iskazu Ivanović.

On je dodao da je kod njega s pištoljem ušao jedan od ova tri napadača i rekao mu da izađe. Pojasnio je da se to dešavalo u djelu gdje je bio novac i da je taj prostor jako mali i da nije bilo mjesta da se mimoiđu.

- Zatim sam osjetio biber sprej i njegovo dejstvo. Osjetio sam nakon toga hvat i izbačen sam tada iz vozila. Kroz nekoliko koraka završio sma na koljena, pao sam. Okrenuo sam glavu kako bih vidio šta se dešava i tada sam osjetio da sam zadobio veću količinu biber spreja u oči. Ništa nisam mogao da vidim. Čuo sam jedan pucanj, zatim tri-četiri pucnja i onda rafal - kazao je svjedok.

Na pitanja advokata Mirka Mićunovića svjedok je kazao da su i taj dan, kao i vazda, transport novca vršili na zadnja vrata Pošte.

Na pitanje advokata Srđana Lješkovića rekao je da je on imao informaciju o transferu novca za penzije i upravnik Pošte i da je tu infrmaciju saopštio obezbjeđenju, što je i procedura. On je kazao da je sve do pljačke i ubistva Mrdaka bila procedura da blagajnik bude uključen direktno u transfer novca i da je sada to drugačije, u smsilsu prisustva u vozilo.

- Termin isplate novca za penzije nije svaki put isti, bude od 18. do 20. u mjesecu. Vrijeme za isplatu novca zavisi od spremnosti banke, što se tiče satnice. Pošta dobije mejlom informaciju od nadređenog Ministarstva. To bude dan ranije, oko 14 do 15 časova, pred kraj radnog vremena, a nekad objave i mediji, Tako je bilo i za konkretno ovaj slučaj- kazao je na pitanje advokata Ratka Pantovića ovaj svjedok.

On je na pitanje advokata Mirka Mićunovića kazao da je to ustaljena porcedura  svakog mjeseca. 

Advokat Mićunović je sudu ukazao da je svjedok kazao da se za isplatu penzija, transfer novca, sazna  dan prije- nekoliko sati, a  da se optuženima stavlja na teret da su se mjesecima prirpemali za ovo, što je kako smatra kontradiktorno u odnosu na stav tužilaštva.

Oči u oči sa osumnjičenima: 

Advokatica Maja Zeković je upitala da se svjedok izjasni o fizičkim karakteristikama napadača, visini. 

- Ja sam visok 1,87. Pokojni Mrdak je malo niži od mene bio. Lice koje mu je uperilo pištolj u glavu je niži od mene za 10 centimetara, a druga dva su bila visočija, odrpilike kao ja- kazao je svjedok Ivanović. 

On je naglasio da su mu ostale u pamćenju oči napadača koji je udarao pokojnog Ljubišu Mrdaka.

- Taj napadač je imao izrazito svjetlo plave oči - naglasio je svjedok.

Sudija Veljko Radovanović je zatim prozvao tri optužena koja su stal, jedna po jedan, ispred Ivanovića koji se izjašnjavao da li nekog od njih po očima prepoznaje kao napadača.

Kada je pristupio optuženi Miljković, svjedok nakon što ga je pogledao je rekao da " on nema svjetle oči". Zatim, za optuženog Svjetlanovića je rekao da "nema ni približno takve oči". Za optuženog Zolaka je kazao da on ima zelene oči, a da su ove koje je on zapamtio bile izrazito plave.

Iskaz svjedoka  potvrđuje navode odbrane:

Advokati iz redova odbrane su naveli da nemaju primjedbu na iskaz ovog svjedoka i da on potvrđuje navode odbrane.

- Ukazujem sudu da  je ovo još jedan dokaz u nizu koji nedvosmisleno ukazuje da je ova optužnica neopravdana i da se zasniva na predpostavkama. Jasno je da se iskazom ovog svjedoka potvrđuju navodi odbrane mog branjenika da nije bio učesnik u ovome, budući da se svjedok jasno izjasnio o visini i očima napadača - kazala je advokatica Maja Zeković.

Advokat Milorad Ivanović je kazao da je svjedok naveo da je vidio tri napadača, a da u optužnici se navodi sedam, pa da je tako optužnica neutemeljena.

-Svjedok je na nedvosmislen način potvrdio navode mog branjenika. Naveo je da za  isplatu novca saznaju oko 15 časova, desetak sati prije odprilike. Moj branjenik se mnogo prije angažovao oko odlaska u Institut Hreceg Novi- naglasio je advokat Pantović.

Nikolić se žalio na policiju: 

Svjedok Puniša Nikolić u svom iskazu je naveo, a na šta je ukazala nakon njegovog iskaza advokatica Maja Zeković, da smatra da je policija pokušala da ga zastraši.

On je u svom iskazu pred sudom kazao da je drug sa optuženim Kneževićem i Miljkovićem. Pojasnio je detaljno okolnosti povodom njegovog sastanka sa Miljkvoićem koji je bio, kako trvdi, isključivo prijateljskog karaktera i da to nema nikakve veze sa ovim predmetom. Kazao je da se sa njim ne viđa često.

Nikolić je kazao da ga je par mejseci, posle ovog događaja u Pošti, zvala policija i da je oko njega bilo više inspektora i da su pokušali da ga zaplaše. 

Na njegov iskaz je Mitar Knežević kazao da je on dao njemu broj od Miljkovića i da on vazda pita osobe čiji broj mu neko traži da li ima saglasnost za to jer je tako vaspitan. Naglasio je da ne zna sadržinu njihovog razgovora, ali da mu je Miljković kazao da je zainteresovan da radi s marihuanom, za šta je Nikolić ranije osuđivan. 

Svjedok Žarko Mladenović je kazao da se bavi prodajom vozila i da je svome prijatelju Milanu Bigoviću dao jedno vozilo da koristi desetak dana.

- Znam da je vozio ženu i djecu. Nije mir ekaod a je nekome davao to vozilo. Kada je kupac došao i interesovaos e za taj automobil, pozvao sam Bigovića da mi ga vrati - naveo je svjedok.

Za naredno ročište planiran je nastavak saslušanja drugih svjedoka.

Navodi optužnice:

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija. Tom prilikom su ukrali 423.000 eura. Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta 2021. godine.

Tako je, kako se navodi, optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom se sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije I nakon pljačke Pošte.

-Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca,,Volkswagen Transporter” podgoričkih tabli – navodi se u optužnici.

Optuženi Albijanić je po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip,,Nissan Qashqai” bosanskih tabli, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice. Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke.

U istom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su,,Citroenom Cactus” ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević. Svoj trojici konačno odredište bio je Nikšić, gdje je optuženi Zolak u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao I trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem.

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra 2022., oko 9 sati, optuženi su u džipu kaškai čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od koji h je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci. Kako se navodi u otužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog. Banjac je iz,,citroena kaktus” kojim je upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje a Regojević potom nastavio put prema Budvi.

Istovremeno, Svjetlanović se sklonio u iznajmljeni stan u Ulici IV Crnogorske brigade gdje je uništio garderbu koju su nosili optuženi u oružanoj pljački.

- Garderobu je isjekao i bacio u kanalizaciju, kako bi prikrio i uništio tragove i dokaze koje bi istražitelji mogli povezati sa izvršenjem krivičnog djela a zatim se dao u bjeklstvo – navodi se u optužnici.

Mrdak je preminuo od posljedica povreda grudnog koša koje su mu razbojnici nanijeli iz automatske puške. Preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore.

Istražitelji koji su radili na rasvjetljavanju ovog zločina sumnjaju da su optuženi imali informaciju da će otići sa većim plijenom. U trenutku pljačke, prema njihovim informacijama radnici obezbjeđenja trebali su da imaju million i 200 hiljada, ali nijesu prikupili sav novac iz banaka i pošti koji je bio namijenjen raspodjeli penzija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:45