/ -
16/05/2022 u 20:46 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подгоричанину одређен притвор: Предсједници суда и вјештаку пријетио да ће им одрубити главу

Деси ли се што мом дјетету, спреман сам и на државу ударити, па нека ме сви запамте, пише у дијелу поруке коју је Велимировић послао судији Јововић

Шездесетдвогодишњи Подгоричанин Михаило Б. Велимировић завршио је у притвору од 30 дана, након пријетњи упућених предсједници Основног суда у Подгорици Жељки Јововић и вјештаку обдуценту др. Немањи Радојевићу. Велимировићу је након саслушања притвор одредио судија за истраге Основног суда у Никшићу Вукота Вујачић због основане сумње да је извршио кривична дјела угрожавање сигурности и напад на службено лице у вршењу службене дужности.

Велимировић је, како пише у рјешењу о одређивању притвора, вишеструки повратник у извршењу кривичних дјела. Осуђиван је осам пута због наношења тешких тјелесних повреда, самовлашћа, преваре и других крвичних дјела.

Вишеструки повратник

Извод из казнене евиденције указује да је окривљени лице склоно вршењу кривичних дјела, а што, по оцјени судије за истрагу недвосмислено представља посебне околности које указују да ће окривљени уколико остане на слободи поновити кривично дјело, пише у рјешењу о одређивању притвора Велимировићу. Судија за истрагу наводи и да се у конкретном случају сврха притворског основа не би могла остварити неком другом алтернативном законском мјером па се мјера притвора јавља као нужна.

Рјешењем Вишег суда у Подгорици као стварно надлежни за одлучивање о притвору Велимировићу одређен је Основни суд у Никшићу. Судија за истрагу овог суда саслушао је окривљеног на наводе предлога основног државног тужиоца из Подгорице за одређивање притвора и нашао да је предлог основан. Основана сумња да је окривљени извршио поменута кривична дјела произилази из кривичне пријаве Управе полиције – ЦБ Подгорица у којој пише да је окривљени Велимировић критичног дана око 16.50 часова путем мобилног телефона оштећеном вјештаку, на његов број телефона, Немањи Радојевићу упутио ријечи следеће садржине: "Како те није срамота, кћерка ми је болесна, све ово радиш по упутствима и договору са судијом Жељком Јововић, послали сте ми кћерку у затвор, знам ја одакле паре добијаш, сјутра ћу вас све дати у новине, обома ћу вам одрубити главе, ми смо комшије у Маслинама, знам гдје ти је кућа у Скопској, све ћу вас побити", што је поновио више пута, а ове пријетње су, пише у рјешењу, код оштећеног изазвале осјећај страха и угрожености. Велимировић је истог дана у поподневним сатима послао поруку предсједници суда Јововић: "Хапсите ви оне које треба, па у Спужу неће бити мјеста. Деси ли се што мом дјетету спреман сам и на државу ударити, па нека ме сви запамте. Болесно дијете са терапије, нико ко има мало савјести не би ово учинио. Имаш и ти дјецу". Оштећени Радојевић је позвао судију Јововић и обавијестио је да га је окривљени више пута узнемиравао, да му је пријетио те да је и њој упутио пријетње као предсједници Основног суда у Подгорици јер је кћерку окривљеног Велимировића, осуђену Слађану Велимировић упутила на издржавање казне, будући да је поступала у предмету извршења кривичних санкција.

– Бескрупулозне ријечи пријетње које је окривљени упутио овим лицима су, како пише у образложењу рјешења, реалне и озбиљне, као и објективно оствариве, код чињенице да је окривљени вишеструки повратник, који је осам пута осуђиван и то између осталог због извршења једног истородног кривичног дјела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 21:59