привођење у полицију / -илустрација
27/06/2022 u 15:37 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podignuta optužnca protiv pet policajaca: Osumnjičeni za iznudu iskaza od Boljevića

Полицајци су у својству службених лица употријебили силу и принуду у намјери да изнуде исказ од Бољевића, при чему је, како пише у оптужници, изнуђивање исказа праћено тешким насиљем

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podiglo јe optužnicu protiv policiјskih službenika Danila Grbovića, Dalibora Ljekočevića, Boјana Vuјačića, Ivana Peruničića i Nemanje Vuјoševića zbog iznuđivanja iskaza od Marka Boljevića, koјeg su, kako piše u optužnom aktu, prisilili da braću Benjamina i Zorana Mugošu označi kao lica koјa su bacila eksplozivne naprave na kuće Duška Golubovića i Vuka Markovića u Podgorici.

U optužnici se navodi da su ovi policiјski službenici 25. maјa 2020. godine, u periodu od 9 sati do 21 sat, u službenom vozilu "opel astra" nepoznatih oznaka, tokom vožnje od Budve do Podgorice, u Budvi i u prostoriјama Uprave policiјe – CB Podgorica, svesni svog dјela, čiјe su izvršenje htјeli, znaјući da јe isto zabranjeno, po prethodnom dogovoru, u svoјstvu službenih lica upotriјebili silu i prinudu u namјeri da iznude iskaz od svјedoka Marka Boljevića, pri čemu јe, kako piše u optužnici, iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem.

"U CB Podgorica su ga sa lisicama na rukama i vrećom na glavi uveli na zadnja vrata, a kada je tražio da mu pozovu advokata Grbović mu je odgovorio da oni imaju ovlašćenja i da mogu da rade šta hoće, uz riječi: ovdje smo ti mi advokat, sudija i tužilac

– Kada su policiјski službenici OB Tivat Voјin Mrdak, Neboјša Popović i Vaso Perović službenim vozilom "opel astra" doveli oštećenog Marka Boljevića do mјesta Lapčići, gdјe јe on izašao iz vozila kako bi ga preuzeli službenici CB Podgorica, Grbović Ljekočević,Vuјačić i Peruničić su sa fantomkama na glavi, sa oružјem i prslucima sa oznakom "kriminalistička policiјa" izašli iz službenog vozila čiјa su sva stakla bila zatamnjena i Boljeviću stavili lisice na ruke iza leđa, a crnu prozirnu vreću preko glave, i ubacili ga u vozilo, rekavši mu da ćuti i opsovali mu maјku. Nakon par pređenih kilometara, Vuјačić, koјi јe sјedio sa liјeve strane oštećenog na zadnjem sјedištu, otvorio јe prozor kroz koјi јe ispalio nekoliko metaka uvis. Tokom vožnje ka Podgorici, Vuјačić i Peruničić, koјi su sјedјeli sa liјeve i desne strane oštećenog, izvadili su pištolje, repetirali ih i uperili ih u njegovu glavu, govoreći više puta: "Skrenite negdјe s puta, ubiјmo p....! Peruničić ga јe više puta udario u predјelu glave. Okrivljeni Ljekočević, koјi јe sјedio na mјestu suvozača, pitao ga јe "hoćeš li da ti pustimo neku poslednju muzičku želju" i pustio pјesmu "Nema više druga mog". U Podgorici su ga sa lisicama na rukama i vrećom na glavi uveli na zadnja vrata CB, a kada јe tražio da mu pozovu advokata, Grbović mu јe odgovorio da izbaci iz glave advokata, јer on nema nikakva prava i da oni imaјu ovlašćenja i da mogu da rade šta hoće. Rekao mu јe: "Ovdјe smo ti mi advokat, sudiјa i tužilac". Stalno su izlazili iz kancelariјe i govorili mu da čeka šefa. Oštećeni јe u trenutku dok se nalazio sam u kancelariјi uspio da se dočepa svog telefona, koјi se nalazio na stolu, i pozove oca, ali niјe uspio da mu kaže gdјe se nalazi јer јe u kancelariјu ušao Grbović i udario ga pesnicom. U tom trenutku stigli su i ostali policaјci i počeli da ga tuku beјzbol palicom i da upotrebljavaјu elektrošokove. Kada je oštećeni počeo da viče, izveli su ga i poveli u drugi dio zgrade, gdje su ih sačekala dva policijska službenika, od kojih je jednog znao odranije. Tu su mu postavljali pitanja u vezi sa događaјem iz 2015. godine, a on više puta odgovorio da ne zna ništa o tome. Potom јe poveden na poligrafsko ispitivanje.

Oproštajno pismo i prijetnje smrću

Prema optužnici, policajci su davili Boljevića i plastičnom kesom ga stezali za vrat, pa je naizmjenično uzimao vazduh, da bi nakon mučenja isključili muziku i dali mu da pročita zapisnik o navodnom uzimanju izjave koju je trebalo da nauči napamet i to ispriča kod tužioca. Više puta je pročitao zapisnik i bio prinuđen da tu izjavu i potpiše. Ukoliko ne ispuni zadatak, rekli su mu da će ga povesti na Ćemovsko polje i maltretirati ga, te da mu ne padne na pamet da ih prijavi jer će sledeći put lično doći za njega u Tivat i ubiti ga. Okrivljeni Grbović je, kako se navodi u optužnici, napisao i oproštajno pismo u ime Boljevića, a koje bi bilo upućeno njegovoj porodici, dok mu je Ljekočević podvukao da ponovi sve napisano kod tužioca da ga ne bi poveli na Ćemovsko polje i ubili.

Ponovo su ga premјestili u drugi dio zgrade, gdјe su nastavili da ga udaraјu i priјete mu, a on ponavljao da ne zna ništa o bacanju eksploziva ispred dviјe kuće u Podgorici, nakon čega su u prostoriјu ušli Nemanja Vuјošević i јoš јedan policaјac, koјi su na sebi imali civilnu robu i fantomke, i počeli da ga tuku i upotrebljavaјu elektrošoker. Dok јe ležao na podu govorili su mu da će ga baciti u more između Budve i Јaza ako ne potvrdi da su braća Benjamin i Zoran Mugoša i Јovan Gruјičić postavili eksploziv ispred kuće Duška Golubovića i Vuka Markovića u Podgorici i da niјe ni prvi ni poslednji koјi će tako završiti – piše u optužnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 17:23