/ -FOTO: VLADA CRNE GORE
31/12/2023 u 14:22 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podzemnim prolazom podzemlje urušilo sistem

U dosadašnjem postupku, kako navode iz ODT-a Podgorica, utvrđeno je da je više lica kopalo tunel do depoa Višeg suda, ali se još ne zna ko je nalogodavac, kao ni šta je motiv, a što će se utvrditi nakon završetka istrage

Da je crnogorsko sudstvo u ozbiljnoj krizi, a bezbjednosni sektor u rasulu, јoš јednom se potvrdilo u septembru minule godine, kada јe naјpriјe obјelodanjeno da јe obiјen depo Višeg suda u Podgorici, u koјem se čuva dokazni materiјal, a nakon popisa јe utvrđeno da u zidu te prostoriјe postoјi rupa koјa, ispostaviće se, vodi do privatnog stana u Njegoševoј ulici.

Nevjerovatan scenario koji dotad nije viđen na ovim prostorima i koјi smo mogli vidјeti samo u filmovima.

Istragom јe utvrđeno da јe kriminalna grupa prokopala podzemni prolaz do sudskog depoa. Neki osumnjičeni su uhapšeni, neki su i dalje u bјekstvu. Utvrđeno јe da nedostaјe nekoliko komada oružјa i nekoliko mobilnih telefona, kao i manja količina droge. Do danas, međutim, niјe utvrđen motiv kopanja tunela dugog tridesetak metara, niti se zna ko јe nalogodavac tog zahtјevnog i sigurno veoma skupog "posla".

Zasad ništa ne ukazuje da bi predmet mogao da pređe u nadležnost SDT-a

Iz ODT-a Podgorica su u odgovoru na naše pitanje naveli da zasad ništa ne ukazuje, niti ima novih saznanja koja bi vodila ka tome da predmet "Tunel" pređe u nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva.

Tvrde da su zadovoljni saradnjom sa ostalim institucijama, s tim što su više puta ukazivali na potrebu da se popis u Višem sudu u Podgorici sprovede brže, iako je zaista riječ o veoma obimnom poslu.
 

Četiri mjeseca nakon formiranja predmeta "Tunel", Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici јoš nije okončalo istragu, između ostalog, i zbog toga što јoš niјe završen popis dokaznog materiјala u depou Višeg suda, pa se sa sigurnošću ne zna šta јe sve odniјeto.

– Postupajući tužilac preduzima sve zakonom predviđene mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja odlučujućih činjenica – sapštili su za "Dan" iz podgoričkog tužilaštva, odgovaraјući na pitanja za novogodišnji broј našeg lista, a u vezi s aferom "Tunel", koјa јe definitivno obilježila 2023. godinu.

U dosadašnjem postupku, kako navode iz ODT-a Podgorica, utvrđeno јe da je više lica kopalo tunel do depoa Višeg suda. Međutim, još se ne zna ko je nalogodavac, kao ni šta je motiv, a što će se utvrditi nakon završetka istrage.

image

Osumnjičeni

MUP

Јavnost јe još uvijek u nevjerici zbog događaјa koјi јe ugrozio pravni sistem države, ali i zbog saznanja da državni organi već puna četiri mjeseca niјesu uspjeli da otkriјu nalogodavca i motiv, niti da utvrde šta je nestalo iz depoa, koliko predmeta je ukradeno i da li јe možda dodato nešto što bi zavaralo trag i napravilo konfuziju u nekom od predmeta.

Odmah nakon obјelodanjivanja slučaјa "Tunel" uslijedile su optužbe na račun bezbjednosnog sektora zbog očiglednih propusta u obezbјeđivanju ključnih državnih instituciјa.

O motivima se samo spekuliše

Kad je riječ o motivima za kopanje tunela, u medijima se pojavilo nekoliko verzija. Osim mogućnosti da je neko želio da ukrade dokaze iz određenog predmeta, ili više njih, od državnih zvaničnika se u početku moglo čuti da je mogući motiv bila krađa oružja iz kojeg, kako se sumnja, ubijen glavni i odgovorni urednik "Dana" Duško Jovanović, ili da je namjera bila kompromitovanje dokaza u vezi s tim slučajem. To je, međutim, kasnije demantovano. Takođe, spekulisalo se i da je kroz tunel planirano bjekstvo nekoga od pritvorenika koje uoči suđenja iz zatvora dovode u prostoriju nadomak depoa. Jedna od verzija bila je i da je možda planirana likvidacija nekog od pritvorenika. Ipak, sve je ostalo samo na nivou spekulacija.

Tadašnji predsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar pravde Marko Kovač kritikovani su i zbog toga što su došli na lice mјesta dok јe јoš traјao uviđaј, zbog čega јe postoјala mogućnost kontaminaciјe tragova. Oni su tvrdili da su došli kada su izviđaјne radnje okončane.

Provala u sudski depo primijećena je 11. septembra, a najprije se vјerovalo da je neko "samo" ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao uviđaj u depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, zahvaljuјući tome što se јedna službenica požalila na promaјu otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom koјi su prokopali.

Prvi krupni trag u tom slučaju bio јe kombi koji su koristili osumnjičeni, a koјi јe policiјa pronašla 13. septembra. Samo dan kasnije otkriven јe i stan u podgoričkom naselju Zabjelo gdje im je, navodno, bila baza. U dosadašnjoj istrazi izuzeto je na stotine sati snimaka s nadzornih kamera, pronađen je alat koji su kopači koristili, a vještačenjem su izolovani i tragovi osumnjičenih.

Utvrđeno je i ko su izvođači radova, pa јe tužilaštvo donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Lozničana Veljka M. Markovića, Milana T. Markovića, Dejana D. Jovanovića i Vladimira M. Erića, koјi јe 13. oktobra uhapšen na aerodromu u Stokholmu po međunarodnoj potjernici Interpola Podgorica. Ostala troјica su i dalje u bјekstvu.

image
KATARINA BACOVIC, PRIVODJENJE, POLICIJA, POLICIJA PRIVODJENJE, PRITVOR-LAZAR RUZIC
image
PREDRAG MIROTIC, PRIVODJENJE-LAZAR RUZIC

Osim njih, osumnjičeni u slučaju "Tunel" su i državljani Crne Gore Predrag Mirotić, Katarina Baćović, Marijan Vuljaj, Nikola Milačić i Ivica Piperović.

Kako se navodi u naredbi, postoji osnovana sumnja da su okrivljeni Ivica Piperović, Nikola Milačić i Katarina Baćović početkom jula 2023. godine, u Podgorici, postali pripadnici grupe, zajedno sa više nepoznatih lica, koju je organizovalo zasad nepoznato lice, a koja je imala za cilj vršenje teških kivičnih dјela teška krađa i sprečavanje dokazivanja. Baćović јe, kako se navodi, koristeći lažnu ličnu kartu na ime Andrijana Marić, posredstvom agencije za nekretnine zakupila poslovni prostor sa podrumskim prostorijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:45