Лекић, адвокат Ивана Цвијовића / -NET
30/06/2021 u 12:55 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Полицијски службеник оптужен за примање мита за слободу нуди некретнине од 500.000

Не само да није одлучено о предлогу за јемство, већ није почео ни главни претрес, иако су давно окончана два рочишта за потврђивање оптужнице, што је, у најмању руку нејасно, казао је адвокат Дамир Лекић

Полицијски службеник Иван Цвијовић уложио је јемство у вриједности пола милиона еура како би му у даљем поступку због оптужби за примање мита било омогућено да се брани са слободе. Захтјев за јемство Вишем суду у Подгорици предао је његов адвокат Дамир Лекић. Он је за "Дан" појаснио да су у питање вриједне некретнине које је прикупила породица осумњиченог, али да одговор од суда немају већ пола године.

Цвијовић је ухапшен након изјаве осумњиченог за шверц дроге који је у два наврата на саслушању пред Специјалним државним тужилаштвом тврдио да му је овај полицајац тражио новац како би му јављао када је под мјерама тајног надзора, како не би био ухапшен.

Адвокат Лекић је за "Дан" потврдио да је његов брањеник за слободу заложио некретнине вриједне пола милиона еура, али да још нема одговора на тај захтјев. Он је рекао да је у односу на Цвијовића оптужница већ једном враћана у фазу истраге, након чега је поново одржано рочиште ради контроле њене законитости и основаности. Термин главног претреса још није одређен.

– Посебно је симптоматично што немамо одговор скоро пола године од када је ставио предлог за укидање притвора уз одређивање јемства. Као кауцију, односно гаранцију да би био пуштен на слободу, дао је непокретности у вриједности од 500.000 еура које су процијењене од стране овлашћеног процјењивача. Ради се о непокретностима које је прикупила читава његова породица, али и породица његове супруге – објаснио је Лекић.

Он је истакао да нијесу добили ни негативан одговор како би могли да предузму даље кораке, односно како би ту одлуку оспоравали жалбама или повећали јемство уколико има могућности за то.

– Прошло је скоро пола године и поставља се питање да ли је тај предлог икада дошао код поступајућег судије на одлучивање. Не само да није одлучено о предлогу за јемство, већ није започео ни главни претрес иако су давно окончана два рочишта за потврђивање оптужнице, што је, у најмању руку нејасно. Надам се да ће што прије донијети одлуку у овом случају – рекао је Лекић.

У притвору да не би побјегли

Оптуженима је притвор одређен, а касније продужаван због опасности од бјекства. Последњи пут, Апелациони суд одбацио је као неосноване жалбе бранилаца оптужених који су тражили да се њихови клијенти бране са слободе. У одлуци суда је наведено да окривљенима пријети висока казна затвора, у односу на коју не могу бити равнодушни, па постоји опасност да ће побјећи уколико им буде дозвољено да се бране са слободе.

Како је наведено у рјешењу Апелационог суда, иако притвор траје од септембра прошле године, то је и даље мјера сразмјерна тежини кривичних дјела која су им стављена на терет.

Напоменуо је да у списима предмета не само што нема доказа из којих произилази основана сумња да оптужница није могла да ступи на правну снагу, већ у њој егзистирају правно неваљани докази који су морали бити изузети.

Цвијовић је обухваћен оптужницом против петочлане криминалне групе која се терети за стварање криминалне организације, шверц дроге и нелегално оружје. Осим њега, оптужени су и Т.И., Н.Н., М.М. и О.Н. Оптужницом Специјалног државног тужилаштва Т.И. се терети да је починио кривична дјела стварање криминалне организације, недозвољена производња, држање и стављање у промет дроге и давање мита. Н.Н. и М.М. су оптужени за стварање криминалне организације, а О.Н. се, осим тога, терети и за недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 02:37