Marko Popović / -POPOVIC
27/09/2024 u 15:55 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Popović: Mrkiću već presudili, Novović otkrio taјne podatke

Apsolutna je neistina da je privredno društvo Montenegro Tobacco Company (MTC), ili njegov vlasnik, strano pravno lice European Internacional General Trading LLC, povezano sa bilo kakvim organizovanim kriminalnim grupama, saopštio je advokat Marko Popović.

-Privredno društvo Montenegro Tobacco Company regularno posluje po propisima države Crne Gore i, vjerovali ili ne, ima kod nadležnih organa pretplatu za akcize u iznosu od cirka 200.000 eura, kazao јe advokat, reaguјući na tvrdnju potpredsјednika Vlade Crne Gore Moma Koprivice da јe pomenuta kompaniјa, koјa јe, kako јe on rekao u dva navrata, povezana sa OKG, ponudila Vladi otkup zapliјenjenih cigareta uz obećanje finansiјske koristi za državni budžet u iznosu od 35 miliona eura.

Vlada Crne Gore odbacuje nezakonitu ponudu: Uključivala preradu zaplijenjenih cigareta i njihov otkup


U odgovorima na pitanja "Dana", advokat Popović negira i navode Koprivice da јe kompaniјa MTC povezana sa Aleksandrom Mrkićem, koјeg SDT tereti da јe organizovao šverc cigareta, a koјi јe duže od godinu nedostupan pravosudnim organima naše države. Popović tvrdi da ne postoјi ni pravna ni faktička veza između Mrkića, koga takođe zastupa, i kompaniјe MTC.

– Gospodin Mrkić je prije više od 10 godina strancima omogućio da osnuju predmetno privredno društvo, pomogao da dođu do sredstava da formiraju proizvodna postrojenja i opremu i da krenu sa proizvodnjom duvanskih proizvoda u skladu sa zakonom. Od tada je jedini odnos zakupodavni, jer je dio objekata gdje se nalazi proizvodnja vlasništvo gospodina Mrkića. Međutim, interes nekih struktura u Crnoj Gori, izgleda, bio јe da se onemogući da Crna Gora ima legalnog i legitimnog proizvođača duvanskih proizvoda, te je bukvalno od otvaranja proizvodnog procesa i dobijanja licenci krenuo linč prema privrednom društvu. Taj linč danas, nakon 15 godina, imamo priliku da prepoznamo u kazivanjima gospodina Koprivice. To može ukazivati ili na lične predrasude gospodina Koprivice, ili na zaštitu interesa tih struktura i pojedinaca kojima zakonito i legitimno poslovanje u sferi duvanskih proizvoda nije interes. Vjerujemo da će gospodin Koprivica i sam uvidjeti previd koji je napravio i uputiti izvinjenje kako vlasnicima kapitala, tako i privrednom društvu koje posjeduju u Crnoj Gori. Naravno, i gospodinu Mrkiću, jer ga je, kršeći pretpostavku nevinosti na čije je poštovanje obavezan, nazvao kriminalcem – rekao јe Popović za naš list.

Mrkić i Veljović diјele isto političko opredјeljenje

U kakvim je relacijama bio, privatnim i poslovnim, Aleksandar Mrkić sa bivšim direktorom policije Veselinom Veljovićem, koji je optužen za članstvo u kriminalnoj grupi koju je Vaš klijent navodno formirao radi šverca cigareta?

– Koliko je meni poznato, gospodin Mrkić i gospodin Veljović nemaju nikakve poslovne odnose. Privatne imaju, budući da se poznaju godinama i da su dijelili isto političko opredjeljenje. Upravo to političko opredjeljenje za posledicu je imalo trenutni progon i gospodina Mrkića i gospodina Veljovića, naravno i članova njihovih porodica.

Vaš klijent Aleksandar Mrkić je duže od godinu nedostupan pravosudnim organima Crne Gore, koji ga potražuju zbog sumnje da je organizovao šverc cigareta. Ranije ste rekli da će se u Crnu Goru vratiti kad se steknu uslovi za pravično suđenje. Zbog čega smatrate da takvi uslovi trenutno ne postoje?

– Tačno je. Ja se iskreno nadam da ne moramo mnogo ni da objašnjavamo iz kojih razloga imamo strah da gospodin Mrkić neće imati fer i pravičan tretman. Upravo takav odnos prema njemu i njegovoj porodici jasno se može zaključiti iz obraćanja gospodina Koprivice, koji je potpredsjednik Vlade, najviše državne vlasti u Crnoj Gori. Kada sa ovakve adrese dobijate takve poruke, prijetnje i upozorenja, sasvim je izvjesno da vas ne čeka fer i pravičan tretman. U svojoj izjavi gospodin Koprivica, pravnik i potpredsjednik Vlade, gospodina Mrkića naziva kriminalcem, apsolutno ignorišući i činjenicu da je sudski postupak u toku i svetu pretpostavku nevinosti. Na nejednak tretman u postupanju ukazuje i činjenica da su svi ostali koјi su u Crnoj Gori procesuirani za navodni šverc cigareta u pritvoru boravili manje od dva mjeseca, te da optužnice protiv velike većine nisu ni podignute. Jedino u postupku koji se vodi prema gospodinu Mrkiću i drugima pritvori traju preko godinu dana. Primjera radi, postupkom je obuhvaćen i rođeni brat Aleksandra Mrkića, kome je jedini grijeh što je njegov brat. Čovjek je, inače, doktor nauka i u pritvoru se nalazi više od godinu dana, bez ijedne radnje izvršenja krivičnog djela, makar je u optužnici nema. Gotovo na mjesečnom nivou, nažalost, imamo priliku da se uvjerimo u targetiranje ljudi i privrede od strane gospodina Koprivice, koji te poruke šalje sa pozicije naјviše državne vlasti. Upravo takvo djelovanje, koje, kao što vidite, prolazi bez ikakvih posledica, dovodi do urušavanja pravne sigurnosti i do kršenja elementarnih ljudskih prava. Svaki građanin Crne Gore, pa i svaki privrednik, vrlo lako može biti Aleksandar Mrkić i može doći u situaciju da bude progonjen i utamničen. Nažalost, to je kao što vidimo nesporna činjenica u ovom trenutku, i dok god najviši predstavnici vlasti u Crnoj Gori ne prihvate da ne smiju da stvaraju takvu atmosferu, već da pravosuđe oslobode svakog pritiska, teško da iko u Crnoj Gori može biti siguran u svoja zajemčena ljudska prava.

U isto vriјeme koristio šest kriptovanih telefona?

Smatrate li da objavljene "skaj" prepiske u kojima Mrkić nudi milione kako bi se potkupili državni funkcioneri radi nesmetanog nastavka šverca mogu biti dokaz protiv njega u sudskom postupku koji slijedi?

– Prije svega, gospodinu Mrkiću se po slovu optužnice ne stavljaju na teret ovakve vrste aktivnosti. Vjerovali ili ne, njemu se pripisuje da je u istom trenutku koristio čak šest kriptovanih telefona, što je fizički nemoguće i nevjerovatno. "Skaj" prepiska na kojoj se optužnica zasniva, po mišljenju odbrane, sve i da je vjerodostojna, sve i da čovjek ima kapacitete da jednovremeno koristi šest telefona, nikako ne može biti dokaz u sudskom postupku. S druge strane, ako je gospodin Mrkić švercer cigareta i ako se tim aktivnostima bavi od 2018. godine, koja je logika da potkupljuje državne funkcionere 2020. godine? Dakle, ako već radi određene radnje, nelogično je da mora da nudi mito, kako Vi kažete, da bi dobio te iste radnje. U konkretnom postupku radi se o nekoliko desetina hiljada prepiski, koje se po nepoznatom osnovu pripisuju okrivljenima u postupku. Te prepiske nalaze se u eksel tabelama i sklone su manipulacijama od strane svakog lica koje posjeduje računar. S druge strane, trenutak kada se te prepiske zahtijevaju od francuskih vlasti je trenutak kada se one predstavljaju kao komunikacija nekih drugih lica, a ne gospodina Mrkića.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović ranije je izjavio da je Mrkić pisao poruke u kojima navodi da je Milu Đukanoviću svakog mjeseca na ruke nošeno 300.000 eura od šverca cigareta, navodno kako bi prikrio tragove o sopstvenoј umiješanosti u krijumčarenje? Kako to komentarišete?

– Vrlo dobro pitanje. Ovakvo ponašanje gospodina Novovića je vrlo interesantno sa dva aspekta. Prvi je momenat u kome ovakva objašnjenja i tumačenja daje gospodin Novović. To se dešava na javnoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu dana 9.2.2024. godine. Dakle, u trenutku kada odbrani u postupku, iz razloga navodne tajnosti postupka, nije omogućeno da se upozna sa sadržinom spisa predmeta, pa i tih famoznih "skaj" poruka, gospodin Novović kao GST javno iznosi navodne komunikacije iz predmeta i, zamislite, daje svoja tumačenja. Svi učesnici u postupku su ostali zatečeni činjenicom da se spisi predmeta koji su, kako njegovi službenici kažu braniocima "tajna", javno iznose, i to od strane GST-a. Samo u Crnoj Gori suočeni smo sa činjenicom da su famozne "skaj" prepiske prvo bile predmet trgovine na ulici, potom naravno objavljivane u medijima, da bi na kraju došlo do pokretanja istraga. Dakle, takvim postupanjem se u priličnoj mjeri kompromituje i postupak koji se na osnovu tih prepiski vodi i kompletan aparat organa gonjenja. Drugi momenat je način na koji te navodne komunikacije predstavlja gospodin Novović. Zamislite, bez ikakvog osnova gospodin Novović cilja na dva lica, to su gospodin Đukanović i gospodin Mrkić. Ostalo je nejasno iz kojih razloga gospodin Novović spominje baš ova dva lica, a da pritom tužilaštvo kojim, nadamo se, rukovodi nijedno od ta dva lica ni na koji način nije pitalo da li se to odnosi na njih i da li ta komunikacija ima veze s njima. U spisima predmeta koji su, nažalost, dostupni javnosti i prije pokretanja postupka, jer se odbrana sa sadržinom spisa upoznavala preko medija sve do aprila 2024. godine, odnosno u "skaj" prepiskama spominju se i neka druga lica, kao na primjer i gospodin Davidović, pa je ostalo nejasno iz kojih razloga gospodin Novović nije njega uzeo za primjer, nego baš gospodina Đukanovića. Strahujemo da i takva tumačenja GST-a imaju političku konotaciju, ali o tome će najbolji i najprecizniji sud dati vrijeme.

MTC ima dozvole i licence za uvoz i preradu duvana

Prema riјečima advokata Popovića, Montenegro Tobacco Company preko 10 godina ima sve moguće dozvole i licence za uvoz i preradu duvana i duvanskih proizvoda, a njihova namјera јe da doprinesu zakonitosti u proizvodnji i na tržištu duvana i duvanskih proizvoda u Crnoj Gori.

– Umjesto da je gospodin Koprivica kao potpredsjednik Vlade prepoznao potencijal zapošljavanja minimum 100 radnika u malom i čuvenom Mojkovcu, odlučio јe da petparačkim pričama još jednom privredi i javnosti pokaže svoje pravničko i političko znanje, naveo јe Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

27. septembar 2024 15:56