Vuk Vulević / -DAN
25/07/2024 u 07:51 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Potjernice za Vulevićem, Delićem i Drešajem

Viši sud u Podgorici izdao je naredbu za raspisivanje potjernice za Vukom Vulevićem, Ivanom Delićem i Leonom Drešajem, osumnjičenim za učestvovanje u švercu dvije i po tone kokaina iz Južne Amerike u Australiju. Osim za njima, traženo je da se potjernice raspišu i za navodnim vođom "kavčana" Radojem Zvicerim, Draganom Pavlićevićem i Radulom Božovićem, koji su takođe u bjekstvu.

Iz Višeg suda "Danu" je pojašnjeno da je naredba proslijeđena odmah pošto je osumnjičenim određen pritvor. Međutim, iz Uprave policije već dva dana ne odgovaraju na pitanja naše redakcije jesu li postupili po nalogu suda.

Detalji istrage protiv Delića, Mandića, Vulevića i grupe: Preko Putina i Tita do miliona od šverca kokaina

Po nalogu sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, prije nekoliko dana u istražni zatvor sprovedeni su: Vaso Ulić, Nikola Ulić, Viktor Drešaj, Petar Miranović, Veselin Pavličić, Radomir Dobriša, Mileta Božović, Marinko Prelević, Vukan Matić Čoković. U ovom predmetu osumnjičeni su i bivši predsjednik opštine Budva Milo Božović, Damir Mandić, Vjekoslav Lambulić i Radovan Pantović, koji su zbog drugih djela već u spuškom zatvoru.

Detalji istrage "general" - SDT: Madnić i Vulević preko "SKY" vodili intenzivnu komunikaciju o švercu droge

Prema saznanjima "Dana", Viši sud je tražio da se raspiše potjernica za šest odbjeglih osumnjičenih u akciji "General", a procedura je takva da policija, uglavnom, prvo raspiše nacionalne potjernice. Pošto inspektori izvrše pretrage terena, odnosno mjesta na kojima borave osumnjičeni, slijedi raspisivanje međunarodne potjernice.

Osumičeni u akciji "General" procesuirani su 17. jula. Devet osumnjičenih je uhapšeno nakon analize prepiski preko kriptovanih aplikacija "skaj" i "anom".

U akciji učestvovali Europol, DEA, AFP...

Akcija identifikovanja i procesuiranja osumnjičenih vođena je na međunarodnom nivou.

– Otkrivanje i obezbjeđivanje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka sprovedeno je u višemjesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske Unije za sprovođenje zakona – Europol, Federalnim istražnim biroom – FBI i Upravom za suzbijanje narkotika – DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom – AFP, dok je dokazne i policijske mjere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave preduzimalo Specijalno policijsko odjeljenje. Asistenciju su pružili službenici Odsjeka za borbu protiv droge i Sektora policije specijalnih namjena – naveli su iz SDT-a.

– Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) lišilo je slobode V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V.P., i protiv njih, kao i protiv R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima, i M.B., D.M., V.L. i R.P., koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga – saopšteno je tada iz SDT-a.

Istakli su da je predmet krivične prijave djelovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, u oktobru 2020. godine, kojesu spriječili organi otkrivanja Kolumbije, i u količini od oko 900 kg, u junu 2021. godine, koje su spriječili organi otkrivanja Australije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 13:47