/ JOVICA VUKOTIĆ
28/03/2023 u 17:30 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potvrđena optužnica protiv Mujovića: Terete ga da je tri puta planirao da ubije Vukotića

Kako je navedeno, Zvicer je, kao organizator, u cilju realizacije kriminalnog plana pripadnicima odredio zadatke i uloge, za sebe odredio da planira izvršenje pojedinih krivičnih djela i naređuje kada će se i na koji način izvršiti

Protiv Petra Mujovića potvrđena je optužnica Specijalnog državnog tužilaštva kojom se tereti da je bio pripadnik kriminalne organizacije Radoja Zvicera. On se tereti da je tri puta, po naređenju vođe klana, trebao da ubije sada pokojnog Jovicu Vukotića.

Mujović pred sudom: Optužen da je tri puta planirao da ubije Vukotića

Kako je navedeno optužnicom, on je tokom druge polovine 2020 .godine, postao pripadnik kriminalne organizacije, koju je u drugoj polovini iste godine na teritoriji.organizovao okrivljeni Z. R. (Radoje Zvicer), čiji članovi su postali okrivljeni M. Lj., L. P., Ž. R., S. N., K. S., V. M., R. D., M. R., P. R.,  P. N. i drugi i protiv kojih se po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva K vodi krivični postupak pred Višim sudom u Podgorici.

Kako je navedeno, Zvicer je, kao organizator, u cilju realizacije kriminalnog plana pripadnicima odredio zadatke i uloge, za sebe odredio da planira izvršenje pojedinih krivičnih djela i naređuje kada će se i na koji način izvršiti., da obezbjeđuje novac za izvršenje krivičnih djela, da određuje koji će pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije biti ubijeni, da u tom cilju sam ili preko drugih pripadnika kriminalne organizacije nabavlja vatreno oružje i da vrši kontrolu pripadnika svoje kriminalne organizacije.

- Pa je okrivljeni P.M. po naređenjima okrivljenog Z. R. , koja naređenja mu je prenosio okrivljeni M. R. imao zadatak da na teritoriji Crne Gore prati kretanje pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije, oštećenog – sada pokojnog V. J. i u pogodnoj prilici ga liši života radi prevlasti kriminalne organizacije i iz bezobzirne osvete- navodi su optužnice koju zastupa tužilac Zoran Vučinić.

On je, kako navodi SDT, neovlašćeno nabavio i držao  pištolj i najmanje četrdeset komada municije kalibra 9 mm , o čemu je obavijestio okrivljenog M.R.

Tražili ukidanje pritvora

U podgoričkom Višem sudu održana je, 20. marta, još jedna kontrola optužnice za planiranje ubistva navodnog vođe škaljarskog klana, sada pokojnog Jovana Vukotića. 

Optuženi Petar Mujović je naveo da je saglasan sa svim što je rekao njegov advokat. On je sudu kazao da predlaže da mu se ukine pritvor, uz mjere nadzora koje sud odredi. 

Advokat Dragan Mitrić je kazao da je Sudsko vijeće već dovoljno upoznato sa optužnicama koje se baziraju na SKY komunikaciji. 

On je ukazao da se ta komunikacija nalazi u eksel tabelama i da je lako promijeniti. 

- Smatram da ni Specijalno državno tužilaštvo, ni sud, nisu dobili nešto što bi bio dokaz. Viši sud po mome mišljenju ni u jednom ovakvom postupku nije donio zakonsku odluku- kazao je advokat.

Advokat Mitrić je dodao da smatra da se sudsko vijeće pri ocijenjivanju optužnice neće baviti navodima odbrane, već da će se voditi izrekom "cilj opravdava sredstva". 

- Tako što mu je preko kriptovane aplikacije SKY ECC  poslao više fotografija na kojima se vide predmetni pištolj i municija, a potom po naređenjima organizatora koja mu je prenosio okrivljeni M. R., boravio na teritoriji Opštoie Bar kako bi  kao neposredni izvršilac lišio života  V. J., za kojeg je organizator očekivao da će prisustvovati sahrani ubijenog pripadnika njegove kriminalne organizacije K. A. (Alan Kožar) koja je bila planirana tog dana. Do realizacije kriminalnog plana nije došlo jer oštećeni nije lično prisustvovao sahrani, već je boravio u kući porodice pokojnog- pojašnjeno je iz Tužilaštva.

Zatim je po naređenjima organizatora koja mu je prenosio okrivljeni M.R., radi nastavka realizacije kriminalnog plana. boravio na teritoriji Opštine Kotor, obzirom da je organizator očekivao da će oštećeni u to vrijeme radi kontrole biti doveden u prostorije policije ili ostvariti svoje glasačko pravo na parlamentarnim izborima.

- U koju svrhu je posredstvom neidentifikovanih pripadnika kriminalne organizacije tokom avgusta 2020.godine,  nabavio i držao vatreno pištolj, bez izdate odgovarajuće isprave o oružju, o čemu je obavijestio okrivljenog M.R. tako što mu je preko kriptovane aplikacije SKY ECC poslao fotografije pištolja, ali do realizacije kriminalnog plana nije došlo jer se oštećeni nije pojavio na biračkom mjestu - navodi su optužnice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:01