/ - Dan
11/12/2023 u 07:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komisija zatražila od tužilaštva: Preko Interpola provjeriti DNK tragove o ubistvu Duška Jovanovića

Jovanović je ubijen ispred redakcije "Dana" u Podgorici 2004. godine, a do danas identifikovano je samo jedno lice, kasnije osuđeno za saizvršilaštvo

Komisija za praćenje istraga o napadima na novinare očekuje od tužilaštva da im konkretno saopšti da li se DNK tragovi, stvari i predmeti u vezi ubistva Duška Jovanovića od kada su izuzeti do danas čuvaju na zakonom propisan način i na mjestu bez negativnog uticaja spoljnih faktora. Komisija je slala i urgencije tužilaštvu, a očekuju i odgovore na zahtjev da se ponovo provjere svi nađeni DNK tragovi i da se ponovo utvrdi da li su to stvarno ti DNK tragovi koji su izuzeti sa tih predmeta i mjesta događaja. Navodi se da treba posebno provjeriti oružje, municiju i vozilo iz koga je pucano na Jovanovića.

Portal RTCG imao je uvid u dopunu izvještaja o radu policije i tužilaštva u predmetu ubistva Duška Jovanovića. Predlog o dopuni predao je član komisije, advokat Nebojša Asanović, i ta njegova inicijativa je prihvaćena i komisija sada očekuje odgovore od tužilaštva. 

Inicijativa je veoma važna, obrazložio je advokat, jer su neka ubistva na osnovu DNK tragova u SAD rješavana i četiri decenije nakon što su počinjena.

Jovanović je ubijen ispred redakcije "Dana" u Podgorici 2004. godine, a do danas identifikovano je samo jedno lice, kasnije osuđeno za saizvršilaštvo. Nalogodavci, organizatori, ali i direktni počinioci ostaju nepoznati, međutim, puška iz koje je pucano, vozilo koje su koristili napadači, ali i drugi predmeti, trebalo bi da su i dalje dostupni istražnim organima. 

Prema predlogu u koji smo imali uvid, imajući u vidu kako je tekla istraga policije, tužilaštva, u početnoj fazi postupka i sudije za istragu o atentatu na Jovanovića, treba ispitati određene sumnje.

- S obzirom i na javna pogovaranja i sumnje šire javnosti, i čak i stručnog dijela javnosti i stručnjaka raznih profila, treba da se takve sumnje otklone ili možda i potvrde, a što se posebno odnosi na DNK tragove izuzete sa predmeta i mjesta događaja, a sve vezano za predmet ubistva Jovanovića - navodi se u dopunskom predlogu. 

Asanović je predložio komisiji da od tužilaštva traži da se provjeri da li su se DNK tragovi i stvari i predmeti u vezi ubistva Jovanovića od dana kad su izuzeti i dalje do danas čuvali i da li se čuvaju na zakonom propisanom načinu i mjestu bez negativnog uticaja spoljnih faktora.

Komisija pozvala tužilaštvo: Traže novo vještačenje puške i vozila iz kojeg je ubijen Duško Jovanović

- Da se na stručan način i od priznatih stručnjaka ili stručnih organizacija, na stručan i zakonom propisani način ponovo provjere svi nađeni DNK tragovi na svim predmetima i mjestima i da se ponovo utvrde da li su to stvarno ti DNK tragovi koji su izuzeti sa tih predmeta i mjesta događaja, stvarno pripadaju i tu mislim na ime i prezime i sve druge podatke za svako lice na koga se odnosi svaki takav DNK trag - navodi se u predlogu.

Opreza radi i da ne bude sumnje, ukazuje advokat, to ne treba da rade stručna lica koja su ranije radili na identifikaciji DNK tragova, već to treba da rade druga stručna lica. 

- Da se posebno na sve stručno poznate i priznate načine opet provjere svi DNK tragovi za koje još ne postoji saznanje kome pripadaju, dakle DNK tragovi za sada nepoznatih lica. S obzirom da se nauka, tehnika i metodologija i sve vezano za DNK stalno unapređuje i usavršava, da se od priznatih stručnjaka ili organizacija koje se sa tim bave i ako je to moguće uključujući i one najbolje, najstručnije i najmodernije koje se nalaze u inostranstvu i za koje je poznato da su mnogo napredovali (iz SAD i drugih), da se opet provjere svi predmeti i stvari - navodi se u predlogu.

Kada su provjere u pitanju, treba posebno provjeriti oružje, municiju, uključujući i šanžer-okvir od pištolja koji je Jovanović pronašao u svojoj pošti, razna pismena, vozilo, ali i sve drugo dostupno i sačuvano.

- I da se tako pokušaju naći novi i do sada nepoznati DNK tragovi koji mogu pripadati već poznatim licima ili možda za sada i nepoznatim licima. Da nam se odgovori kada su posljednji put i to tačno datumski od nadležnih organa Crne Gore ažurirani i provjeravani svi DNK tragovi koji pripadaju za sada još neidentifikovanim ili nepoznatim licima i na koji način je to urađeno - piše u predlogu. 

Kada su tragovi u pitanju, ukazano je, važne su posebno provjere vezano za pripadnike organizovanih kriminalnih grupa, a posebno onih koje su djelovale u vremenu ubistva Jovanovića i to posebno one koje su registrovane ili evidentirane da djeluju u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Albaniji i Italiji. 

- I da su takvi DNK tragovi sigurno evidentirani u evidencijama službama ili organima tih država, a preko Interpola i drugih relevantnih organizacija provjeriti sve druge poznate registre DNK tragova ili profila. Prethodni uslov svih provjera u vezi DNK tragova je taj da su se isti i predmeti i stvari u vezi istih čuvali i da se čuvaju na propisani način i na propisanom mjestu bez negativnog uticaja spoljnih faktora - navodi se u predlogu. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 15:01