/ foto: uprava carine srbije
31/08/2023 u 12:58 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Prodimili" šverceri duvana i njihovi saučesnici u vlasti

Poslije duže carinske istrage utvrđeno je da cigarete koje su šleperima dopremane iz Crne Gore od 2019. godine i potom skladištene moraju biti oduzete zbog nevjerodostojne dokumentacije, netačnih podataka o robi i firmama učesnicima u spoljnotrgovinskom postupku, od kojih neke čak i ne postoje u registrima preduzeća, saopštila je Uprava carina

Nakon rekordne zaplene više od 112 tona cigareta, koje su u Beograd stigle iz Crne Gore, zavladala je panika u redovima švercera duvanskih proizvoda iz Crne Gore, ali i među njihovim saučesnicima u vlasti jer je i najvećem laiku jasno da se takav posao ne bi mogao odvijati bez saradnje sa vladajućim strukturama. Postoje različite verzije i teorije u vezi sa tovarom milionske vrijednosti koji je "pao" u Beogradu, ali se u dobro obaviještenim krugovima najviše govori o tome da je u pitanju osveta vlasti u Beogradu jednom od aktera tog biznisa koji je "pokušao da solira". Spekuliše se i da je zaplena cigareta poruka određenim akterima u odlazećoj crnogorskoj vlasti koji su u međuvremenu uspostavili dobre konekcije u Srbiji kako bi šverc cigareta nastavio da cvjeta po ustaljenoj šemi uspostavljenoj u vrijeme DPS-a. Dakle, vlast se u Crnoj Gori promijenila, ali su, po svemu sudeći, ostale mnoge stare navike, među kojima i nelegalni biznis trgovine duvanskim proizvodima.

Ko se kome sveti i ko ispada iz "igre" u duvanskom biznisu, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, neko je "debelo" oštećen zaplenom cigareta vrijednih preko 15 miliona eura. I taj neko sigurno neće sjedjeti skrštenih ruku.

Podsjetimo, Uprava carina Srbije saopštila je prekjuče da je oduzela više od 112 tona, odnosno gotovo 111 miliona komada cigareta vrijednih preko 15,5 miliona eura iz jednog carinskog skladišta u Beogradu čime je, kako su naveli, nadmašena dosadašnja rekordna zaplena od 50 tona tog akciznog proizvoda.

– Poslije duže carinske istrage, utvrđeno je da cigarete koje su šleperima dopremane iz Crne Gore od 2019. godine i potom skladištene, moraju biti oduzete zbog nevjerodostojne dokumentacije, netačnih podataka o robi i firmama učesnicima u spoljnotrgovinskom postupku, od kojih neke čak i ne postoje u registrima preduzeća – saopštila je Uprava carina.

"Glas javnosti": "Cigarete su od bivšeg premijera"

O zapleni milionski vrijednog tovara cigareta prvi je prije nekoliko dana pisao "Glas javnosti".

– Poslije duže obrade zaplijenjeno je šest šlepera, odnosno 111.000kg cigareta upućenih sa teritorije Crne Gore na teritoriju Republike Srbije. Informaciju o švercu i praćenje cjelokupnog šverca obavio je 5. sektor Uprave carine Republike Srbije, zadužen za praćenje nelegalnih aktivnosti. Kako nezvanično saznajemo, cigarete su iz Pljevalja od bivšeg premijera Crne Gore. Načelnik 5. sektora Uprave carine je naš bivši rukometaš. Procjena je da je vrijednost zaplijenjenih cigareta po maloprodajnim cijenama preko 20.000.000 eura ili oko dvije i po milijarde dinara – objavio je taj medij.

Kako se navodi u saopštenju, konačnim rješenjem Ministarstva finansija potvrđena su rješenja carinskih organa o oduzimanju robe koja će biti uništena u zakonom propisanom postupku.

– Uprava carina, u saradnji sa policijom i drugim državnim organima, nastavlja odlučnu borbu protiv krijumčarenja cigareta i drugih duvanskih proizvoda i krijumčarenja svih vrsta roba, čime štiti državni budžet i finansijski i ekonomski interes Srbije i svih njenih građana – poručili su iz Uprave carina

U maju prošle godine Uprava carina Srbije obavijestila je javnost o rekordnoj zapleni 50 tona cigarete. I taj kontingent, kako je tada saopšteno, prošvercovan je iz Crne Gore.

Zaplijenjene cigarete su bile namijenjene firmi na Maršalskim ostrvima koja ne postoji. Cigarete su pronađene na brodu na Dunavu. Kako su tada prenijeli mediji u Srbiji, puna tri šlepera iz Crne Gore pretovarena su na brod.

Povodom akcije srbijanske carine i zapljene cigareta iz Crne Gore na FB profilu se tada oglasio i jedan od tadašnjih lidera DF-a Nebojša Medojević.

– "Dritan i Milo zaplijenili" su 165 tona cigareta u Luci Bar i sada oni švercuju te cigarete.

Danas u Srbiji zaplijenjeno 50 tona cigareta koje je Vlada Crne Gore "zaplijenila" iz Luke Bar. Dritan je rekao da je "šverc cigareta klinički mrtav" – napisao je Medojević prošle godine.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Upravom carina, uništili su u aprilu ove godine više od 70 tona različitih vrsta cigareta, koje su zaplijenjene u prethodne dvije godine. Među oduzetim duvanskim proizvodima koji su, nakon rješenja Upravnog suda, spaljeni u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu, nalazilo se i pomenutih 50 tona cigareta koje su u Srbiju ušle iz Crne Gore, a zaplijenjene su u luci Prahovo, na granici s Rumunijom.

Čitav slučaj otkriven je nakon što je tovar kamionima ušao u Srbiju iz Crne Gore sa namjerom da tranzitira brodskim putem ka Rumuniji. Međutim, ubrzo se, ne prijavljujući prethodno robu koju prevozi, ponovo pojavio na srpskom carinskom području. Akcija je kulminirala zaplenom tri brodska kontejnera. Tovar je, prema pisanju beogradskih medija, u tri kamiona 8. aprila ušao u Srbiju, spakovan da isplovi ka Rumuniji, s ciljem da se negdje usput ili kada isplovi ka toj zemlji prepakuje i opet vrati u Srbiju. Rumuni su otkrili da je kao uvoznik u tu zemlju navedena nepostojeća firma. Navodno je sve rađeno u direktnoj koordinaciji s crnogorskom stranom, odnosno s ljudima koji se godinama bave krijumčarenjem cigareta, kao i s vrhom UKP-a Srbije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 11:44