NVO Sistem / NVO SISTEM/INSTAGRAM - NVO SISTEM/INSTAGRAM
22/08/2024 u 12:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Radović: Nijemi pred još jednim femicidom u maloj Crnoj Gori

Prosto je teško naći riječi da se bilo šta kaže nakon još jednog u nizu slučaja femicida u maloj Crnoj Gori, kazala je Neda Radović, direktorica NVO Sistem.

- Javnost je upoznata sa mnogobrojnim apelima i protestima u organizaciji građana koji su se desili u prethodnim mjesecima, a koji očigledno ne daju nikakave reakcije nadležnih institucija, kojima nijesu dovoljne opomene slučajevi femicida u Tuzima, Petnjici i Baru, kako bi što hitnije reagovali i izmijenili i prilgodili Krivični zakon koji bi pravosudnim organima omogućio da odlučuju adekvatnije, zaštite potencijalne žrtve i onemoguće potencijalne nasilnike da počine femicid ali i bilo koji drugi vid nasilja - kazala je Radović.

Žena ubijena u Maslinama

Ističe da mjesecima unazad apeluju na nadležne, upozoravaju i mole ih da se pokrene rješavanje ovog problema.

- Međutim, ništa se po ovom pitanju ne preduzima. Izricanje mjere zabrane prilaska nije nikakav vid zaštite i žrtvama ne omogućava sigurnost kakvu zaslužuju da dobiju nakon prijave nasilja ili prijetnje.

Juče smo imali još jedan slučaj ubistva žene koja je prijavila prijetnje, nekoliko dana ranije.

UP: Osumnjičeni za ubistvo supruge prijavljen za porodično nasilje, imao zabranu prilaska

Nažalost država je nije zaštitila i ne ostaje nam ništa bez da pitamo hoće li se konačno neko pozabaviti femicidom i svim drugim oblicima nasilja i stati mu na put i preuzeti odgovornost za ovo što se dešava ili će nadležni  i dalje da sjede skrštenih ruku dok se iznova i iznova dešavaju slučajevi femicida - kazala je Radović.

Podsjećamo,Nevladina organizacija Sistem nedavno je otvorila prvoo licencirano skloništa za žrtve nasilja u primorskoj regiji Crne Gore, sa sjedištem u Baru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 13:14