Danilo Šaranović / - MUP
19/07/2024 u 18:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šaranović: Nema zaštićenih kriminalca

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović održao je danas konferenciju za medije, nakon što je utvrđeno da nije obezbijeđen kvorum za održavanje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj je iznio rezultate rada ministarstva u prethodnim mjesecima i istakao ključne korake koji su preduzeti u borbi protiv kriminala i korupcije.

Šaranović je naglasio da su pripadnici policije pokazali izuzetnu posvećenost u suzbijanju kriminala.

– Svi predmeti koje smo realizovali u prethodnim mjesecima potvrđuju beskompromisnu posvećenost Ministarstva unutrašnjih poslova da bezbjednosni sektor štiti od kriminalaca. Jutrošnji slučaj lišavanja slobode dva aktivna policijska službenika i jednog službenika Obaveštajno-bezbednosnog direktorata Ministarstva odbrane, koji je ranije bio pripadnik policije, dodatno svjedoči o našoj odlučnosti – izjavio je ministar.

Ministar Šaranović je podvukao da su rezultati rada MUP-a jasno pokazali kako se prethodnih godina radilo na urušavanju bezbjednosnog sektora, što je sada zaustavljeno. „Usled našeg djelovanja uspostavljen je funkcionalan sistem provjere i osiguranja integriteta policijskih službenika. Donijet je Pravilnik kojim se kontrolišu imovina, prihodi i životni stil svih policijskih službenika," rekao je ministar, dodajući da je u proteklih osam meseci Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije i Komisija za utvrđivanje bezbednosnih smetnji pokrenula i realizovala više predmeta nego u prethodne četiri godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u prethodnih osam mjeseci ispunilo sva privremena mjerila, posebno ona iz pregovaračkog poglavlja 24, što je značajno doprinjelo pozitivnim ocjenama Crne Gore u procesu evropskih integracija. „Unaprijedili smo rad Odjeljenja za antikorupciju, jačajući kadrovske i prostorne kapacitete, a zahvaljujući podršci međunarodnih partnera, unaprijedićemo i tehničke kapacitete," istakao je ministar.

Ministar je takođe govorio o značajnim ulaganjima u infrastrukturu i opremu.

– Krenuli smo u projekat izgradnje nove zgrade granične policije u Zagoriču, kao i u nabavku novih policijskih vozila nakon šest godina, čime su značajno poboljšani radni uslovi policijskih službenika. Nabavka novih vozila je realizovana na transparentan način, uz uštede državnog budžeta – naveo je ministar.

Šaranović pohvalio MUP i UP: Jačamo povjerenje u institucije

On je na kraju istakao svoju posvećenost i transparentnost u radu, te jasno poslao poruku svima koji su izrazili sumnju u korupciju kada je u pitanju javna nabavka policijskih vozila: „U poslednjih deset godina Ministarstvo unutrašnjih poslova je pokrenulo devet postupaka za nabavku policijskih vozila. Svaki postupak koji je uspio dobio je samo jedan ponuđač, a dobro znate koji. Svi oni postupci koji nisu uspjeli, zahvaljujući upravo žalbama ovog ponuđača, nisu uspjeli sa jednim razlogom, a to je da službenici Uprave policije ne dobiju nova vozila.“

– Pozivam Specijalno državno tužilaštvo da ispita moje delovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Uvjeren sam da neće naći nikakve nepravilnosti u našem radu, ali će možda otkriti nepravilnosti u prethodnim nabavkama ­– dodao je Šaranović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće da radi na unaprjeđenju bezbjednosnog sektora, borbi protiv kriminala i korupcije, te jačanju poverenja građana u institucije. U narednom periodu planirane su dodatne aktivnosti i reforme koje će značajno uticati na snaženje efikasnosti i profesionalizam policijski službenika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 20:29