Šaranović / FOTO: Privatna arhiva
18/10/2024 u 13:06 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šaranović pisao VDT-u: "Škaljarci" angažovani da me ubiјu

Bivši direktor Policiјske akademiјe u Danilovgradu Boban Šaranović, koјi јe prošle godine bio meta napada, tvrdi da mu јe život i dalje ugrožen i da su pripadnici "škaljarskog klana" angažovani da ga liše života.

Šaranović se zbog toga obratio vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću, koјeg u dopisu, u koјi јe "Dan" imao uvid, podsјeća da јe 1. juna 2023. godine napadnut od strane dva lica, koja su kasnije lišena slobode i optužena za izvršenje teškog krivičnog djela ubistvo u pokušaju.

– Prilikom napada nanijete su mi teške tjelesne povrede. Suđenje tim licima je u toku pred sudskim vijećem Višeg suda u Podgorici. Prije svega, htio bih Vas obavijestiti da i dalje postoji visok stepen ugroženosti moje bezbjednosti, i to iz više razloga. Ovdje ću iznijeti dio podataka, koji su meni poznati, iz navedenog izvještaja ANB-a, kao i dopisa UIKS-a. Dakle, lica koja navodno pripadaju tzv. "škaljarskom klanu" angažovana su kako bi počinili krivično djelo upereno protiv mog života i tijela. U dopisu UIKS-a se navodi i ime pripadnika nikšićkog ogranka "škaljarskog klana" A.M., koji se tada nalazio u pritvoru i koji je angažovao dva lica. Interesantan je podatak da je sa A.M. u pritvoru bio i rođeni brat Save Nikitovića, koji je osumnjičen da je izvršio krivično dјelo ubistvo u pokušaju na štetu moje malenkosti. Podaci ANB-a, kao i navedene činjenice u dopisu UIKS-a, eksplicitno navode da mi je bezbjednost i dalje ugrožena, odnosno da ova lica i dalje planiraju da završe ono što su započela – naveo јe Šaranović u dopisu Markoviću.

Osumnjičeni negirali optužbe za pokušaj ubistva; Šaranović: Imali su namjeru da me likvidiraju

Napominje da je okrivljenima nakon 10 mjeseci ukinut pritvor i da su pušteni da se brane sa slobode, uz zabranu napuštanja prebivališta (teritorija opštine Nikšić).

– Koliko su okrivljeni ozbiljno doživjeli sudsko vijeće i izrečenu mjeru najbolje dokazuje podatak da je okrivljeni Nikitović Sava dana 14. juna 2024. godine lišen slobode u Podgorici zbog posjedovanja opojne droge. Razlog mog obraćanja jeste taj da je jedan od dokaza, oduzeti telefon od okrivljenog Nikitović Save, koji je lišen slobode ubrzo nakon izvršenja predmetnog krivičnog djela, još uvijek na vještačenju. Dakle, prošlo je više od 17 mjeseci od trenutka oduzimanja predmetnog telefona, te je prosto nevjerovatno da vještačenje nije završeno, odnosno da telefon nije "otvoren". Ova činjenica postaje još bitnija jer je okrivljeni Nikitović Sava imao taj telefon u trenutku izvršenja krivičnog dјela, te je jasan motiv bio da nakon izvršenog djela obavijesti nalogodavce o ostvarenom naumu, kao i da postoji realna mogućnost da se u telefonu nalaze i poruke ili kontakti Nikitovića prije izvršenja predmetnog djela sa određenim licima. Osim toga, činjenica da i dalje postoji visok rizik ugroženosti moje bezbjednosti sama po sebi govori da je neophodno urgentno preduzeti sve potrebne korake u rješavanju ovog predmeta – istakao јe Šaranović, uz apel Markoviću da svojim autoritetom obezbijedi sprovođenje vještačenja predmetnog telefona u cilju rasvjetljavanja izvršenog krivičnog djela.

U podgoričkom Višem sudu u toku je krivični postupak protiv Nikšićana Save Nikitovića i Radovana Popare, koji se terete da su sa umišljajem pokušali da ubiju bivšeg direktora Policijske akademije u Danilovgradu Bobana Šaranovića. Prema navodima iz optužnice, Nikitović i Popara su 1. juna prošle godine metalnim šipkama nasrnuli na Šaranovića u dvorištu zgrade na Bulevaru Džordža Vašingtona u Podgorici. Šaranoviću je tom prilikom slomljena ruka.

Obratio se i ministru unutrašnjih poslova

Bivši direktor Policiјske akademiјe obratio se i ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću, koga јe takođe obaviјestio da mu je ugrožena bezbjednost.

Smatra da MUP i Uprava policije nijesu ozbiljno shvatili situaciju u koјoј se nalazi, pa su predložili mjeru kojom će spriječiti njegovu ugroženost — da inspektori u civilu, s vremena na vrijeme, prolaze ispred ulaza zgrade u kojoј stanuje.

– Osim što se ova mjera i ne primjenjuje u praksi, ona, pritom, uopšte nije cjelishodna, odnosno nema smisao. Ovakva mjera i njena primjena jedino mogu umiriti kriminalce i nalogodavca da još jednom pokušaju dovršiti krivično djelo, tj. da me liše života – smatra Šaranović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 13:06