Boris Savić / SRĐAN BOLJEVIĆ
21/12/2022 u 08:30 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SDT izviđa, Savić traži da se stavi tačka

Imajući u vidu da su im predočene sve činjenice i da je speciјalni državni tužilac upoznat sa načinom rada KV, smatram da nema razloga da izviđaj ovoliko dugo traje i da SDT treba da stavi tačku na besmislene insinuacije, kazao јe Savić za "Dan"

Iako su sudiјe Vrhovnog suda, nakon izvršenih provјera i analiza, utvrdile da niјe bilo nepravilnosti niti osnova za pokretanje postupka povodom načina raspodјele predmeta protiv predsјednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića, na tu problematiku, sve su prilike, niјe stavljena tačka. Sistemom raspodjele predmeta u Višem sudu bavi se i Specijalno državno tužilaštvo koje je, po priјavi određenog lica, otvorilo izviđaj.

– U ovom tužilaštvu formiran јe predmet radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo iz njegove stvarne nadležnosti, po podnesku određenog lica, u kojem se, između ostalog, ukazuje na nezakonito postupanje predsjednika Višeg suda u Podgorici, prilikom dodjela krivičnih predmeta u rad. U toku je izviđaj, saopštili su za "Dan" iz SDT-a.

Predsјednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić saopštio јe za "Dan" da očekuјe da se konačno stavi tačka na to pitanje.

– Imajući u vidu da su im predočene sve činjenice i da je speciјalni državni tužilac, kao bivši sudija ovog suda, upoznat sa načinom rada KV vijeća, smatram da nema razloga da izviđaj ovoliko dugo traje i da SDT treba da stavi tačku na besmislene insinuacije, kazao јe Savić.

U ministarstvu zasad ćute

Kako su zaključci Vrhovnog suda i Ministarstva pravde potpuno suprotni, uputili smo pitanja Ministarstvu pravde, ali јe odgovor zasad izostao.

Početkom nedјelje iz Vrhovnog suda su, povodom našeg teksta obјavljenog 19. decembra pod naslovom "Odluka o postupanju Borisa Savića nakon detaljnih provjera", kojim јe ukazano da su vanrednim inspekcijskim pregledom Ministarstva pravde pronađene nepravilnosti o kojima je obaviješten Vrhovni sud Crne Gore radi provjere postupanja i eventualnog pokretanja disciplinskog postupka protiv predsjednika Višeg suda, obaviјestili javnost da je provjera izvršena i da nepravilnosti nisu nađene, niti osnov za pokretanje postupka.

Pravosudna inspekcija јe početkom mjeseca završila vanredni inspekcijski nadzor u Višem sudu u Podgorici i utvrdila da je "dovedena u pitanje slučajna raspodjela predmeta, odnosno delegiranje sudija u vijećima, što je zakonska obaveza i pravilo, a uvedena je praksa da predsjednik suda sam odlučuje o sastavu vijeća što ostavlja mogućnost za eventualne zloupotrebe".

Jedna od mogućih zloupotreba, odnosno primjer kada je isključena slučajna dodjela, kako su naveli iz Ministarstva pravde, odnosi se i na formiranje vijeća u predmetu u kom je optužena bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ministarstvo ističe da način ažuriranja plana raspodjele na osnovu naloga predsjednika suda ostavlja mogućnost da se utiče na izbor određenog sudije iz upisnika ili da se određenom sudiji ne dodijeli predmet slučajnom raspodjelom. Dodaju da je nadzorom utvrđeno da postoji istorijat izmjena plana raspodjele u PRIS-u, u kojem je vidljiv datum izmjene spiska sudija iz upisnika i procenat njihovog umanjenja, ali se ne unose podaci ko je inicirao izmjenu plana i koji je razlog za nju.

– Utvrđeno je da u PRIS-u nije data mogućnost da se izbor članova vijeća vrši metodom slučajne raspodjele, istakli su iz ministarstva.

Tim povodom oglasio se i Viši sud u Podgorici ističući da ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli.

– Impliciranje da se radi o zloupotrebi je posledica nepoznavanja načina rada i funkcionisanja pravosudnog informacionog sistema od strane ministra, te očiglednog nezadovoljstva pojedinim odlukama koje su donijete od strane sudija Višeg suda, a zbog čega je i došlo do pisanja predstavki koje su iskorištene za vanredni inspekcijski pregled, naveli su iz Višeg suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:05