/ - FOTO: VLADA CG
28/06/2023 u 14:55 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDT još izviđa dokumentaciju za koju Milošević tvrdi da otkriva šverc cigareta

Još uvijek nisu prikupljeni svi dokazi, obavještenja i podaci potrebni za donošenje odluke, navodi u odgovoru za portal Dan Radonjić

Specijalno državno tužilaštvo, u saradnji sa Specijalnim policijskim odeljenjem, još vrši istragu povodom dokumentacije koju je prošle godine bivši direktror Uprave prihoda i carina Rade Milošević dostavio Vladi a za koju je naveo da predstavlja šemu šverca cigareta i lica koja isti vrše. 

SDT proširio istragu u predmetu protiv Miloševića

To je za portal Dan potvrdio državni tužilac i portparol SDT Vukas Radonjić

Milošević: Dokument o švercu cigareta autentičan, poslat je premijeru

Detalji istrage šverca cigareta: "Oćemo li uzeti kamiončić, mora se pretovarati"

-Tadašnji direktor Uprave prihoda i carina je ovom tužilaštvu, u junu prošle godine, dostavio obavještenje o krijumčarenju cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar, sa odgovorajućom dokumentacijom i zapisnicima o izvršenoj carinskoj kontroli, po kojoj je formiran krivični predmet protiv nepoznatih učinilaca krivičnog djela krijumčarenje- naveo je u odgovoru na pitanja portala Dan specijalni državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

image

Vukas Radonjić

- LAZAR RUžIć

Radonjić dodaje da je u izviđajuj u septembru prošle godine, kao svjedok saslušan i predsjednik Vlade," koji je, kao potvrdu određenih navoda koje je iznio, dostavio “informaciju u vezi krijumčarenja duvanskih proizvoda-cigareta, sa šematskim prikazom, iz avgusta prošle godine, koju je potpisao tadašnji direktor Uprave prihoda i carina, i koja je ovjerena službenim pečatom".

Milošević na slobodi

-Radi provjera navoda i podnijete krivične prijave i informacije, Specijalno državno tužilaštvo je dalo pisane obavezujuće naloge Specijalnom policijskom odjeljenju, od kojih su neki izvršeni, ali još uvijek nisu prikupljeni svi dokazi, obavještenja i podaci potrebni za donošenje odluke-  navodi u odgovoru za portal Dan Radonjić.

Ukinuli pritvor i proširili istragu

Miloševiću je ukinut pritvor 21. juna. Istog dana je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) saopštilo da je proširilo  istragu u krivičnom predmetu protiv bivšeg direktora Uprave prihoda i carina.

- SDT 5.oktobra prošle godine, odredilo sprovođenje istrage protiv tri okrivljene osobe, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita, a 23. decembra je proširilo protiv Miloševića i još četiri okrivljena.

Agencija Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL, u aprilu ove godine, dostavlila obavještajni paket LM848IP, sa kriptovanom SKY ECC komunikacijom, za 2019. i 2020. godinu.

Nakon njene analize i prikupljanja određenih personalnih dokaza, u utorak je određeno proširenje istrage protiv četiri okrivljena za nova krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita, ali i protiv drugih okrivljenih fizičkih i pravnih lica, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje i nedozvoljena trgovina, o čemu je javnost i upoznata prethodnih dan.

Sprovodi se  istragu protiv 19 okrivljenih fizičkih i jednog pravnog lica, jer postoji osnovana sumnja da su učinila krivična djela u periodu od kraja 2018. do prošle godine. Po Zakoniku o krivičnom postupku, istraga završava onda kad je stanje stvari dovoljno razjašnjeno, dok pritvor u istrazi može trajati najduže šest mjeseci.

Kako se u istrazi koja je određena i dva puta proširena još prikupljaju dokazi, kroz ekonomsko-finansijsko vještačenje, po prestanku pritvora Miloševiću, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici mu je, na predlog SDT, odredio mjere nadzora zabrana napuštanja boravišta, privremeno oduzimanje putne isprave i obavezno javljanje Upravi policije-

Time su uvaženi razlozi iz odluke Ustavnog suda od 14. juna ove godine, u pogledu trajanja pritvora okrivljenom - naveli su tada iz SDT.

Rade Milošević je uhapšen 21.12. 2022. Tada  je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje  lišilo slobode bivšeg direktora Uprave prihoda i carina, zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Podsjetimo, premijer Dritan Abazović saopštio je početkom septembra prošle godine da je u Specijalnom državnom tužilaštvu dao izjavu o švercu cigareta u Crnoj Gori i da je predočio šemu povezanih lica i kompanija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:25