специјално тужилаштво / -DAN
23/01/2022 u 16:37 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДТ: У предмету против Ђукића чекају се докази из Француске

СДТ сумњичи Баранина да је формирао групу и планирао убиства службеника полиције и тужилаштва

Специјално државно тужилаштво чека доказе из Француске како би се привела крају истрага у предмету против Баранина Стефана Ђукића, Емила Тузовића и њихове наводне криминалне групе осумњичене за планирање убистава службеника полиције и тужилаштва, као и напада на судију. Наиме, како произилази из одлуке о продужењу притвора Врховног суда у односу на двојицу осумњичених у овом предмету, у даљем току истраге нужно је прибавити доказе по замолницама од 8. и 29.10.2021. године, као и од 23.12.2021. године, којим је од надлежног правосудног органа Француске Републике затражено прикупљање доказа, нужних за утврђивање одлучних чињеница по којој још увијек није поступљено.

Уз то, СДТ чека и налаз и мишљење судског вјештака саобраћајне и машинске струке по наредби за допунско вјештачење, као и вјештачења из Форензичког центра у Даниловграду, међу којима и ДНК вјештачење.

– Такође, у даљем току истраге нужно је саслушати свједоке Ј.О., Н.Д. и друге – пише у одлуци.

Према наводима Специјалног државног тужилаштва, основано се сумња да су Стефан Ђукић и Емил Тузовић формирали криминалну организацију у циљу вршења ликвидација – убиства и тешка убиства на територији Црне Горе на штету полицијских службеника Зорана Лазовића, Петра Лазовића и Ивана Ђоковића, специјалног тужиоца Саше Чађеновића и главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, те давања мита, утицаја на јавне функционере и напада на судију Вишег суда у Подгорици Биљану Ускоковић, која је донедавно поступала у другом предмету који се води против Ђукића. Осим Ђукића и Тузовића, овим предметом СДТ-а обухваћени су и Нико Кораћ, Бојан Лопичић, Душан Дудић, Зоран Перовић, Душан Бољевић, Александар Раичевић, Милан Брајовић, Стефан Мићић, С.А. и П.Б.

Нађено 500 сјеменки "амнезије"

Како се наводи у рјешењу о притвору Врховног суда, Ђукић и Тузовић су основано сумњиви да су давали налоге око изнајмљивања објекта за узгој мариухане и за опремање истог и организовали набавку сјемена врсте "амнезија" ради њене продаје. Како се сумња, Кораћ је у ту сврху изнајмио кућу власништво А.Л., за 500 еура мјесечно, на период од годину дана наводно захтијевајући да за то вријеме у кућу не долази власник. Даље се наводи да је у објекту изведена електрична инсталација на којој је повезана опрема неопходна за узгајање марихуане.

– Приликом претресања куће која је власништво А. Л., у њој је затечен Дудић којом приликом је у кући пронађена опрема за узгој марихуане, те извјесна количина те дроге, док су претресом стана који користи Лопичић пронађене сјеменке марихуане – амнезија 500 x фем у 45 пластичних ампула, које су биле припремљење за сађење – наводи се у рјешењу.

СДТ је у овом предмету проширило наредбу о спровођењу истраге средином октобра прошле године у односу на Лопичића и Дудуића, а они су у том периоду лишени слободе након што је између Бара и Улциња открвена просторија за производњу марихуане.

У Вишем суду у Подгорици у току је поступак против Ђукића по оптужници СДТ-а којом се терети за убиство Јована Клисића и рањавање Велизара Гардашевића у новембру 2019. године у Бару. Он се том оптужницом терети да је 1. новембра 2019. као саизвршилац починио кривично дјело тешко убиство тако што је испалио 15 хитаца из аутоматске пушке, убио Јована Клисића и ранио Велизара Гардашевића, док се његова супруга, мајка и полубрат Данијела Б. Мандић, Зорица Ђ. Ђуровић и Вук В. Лакићевић, као и Марко М. Вујадиновић, Хасип Б. Мурић, Андрија Б. Главичанин и Бојан М. Вуксановић терете за стварање криминалне организације.

Против Ђукића и Тузовића подигнута је оптужница и у Украјини, гдје су обојица тренутно у затвору, због сумње да су учествовали у рањавању вође "кавачког клана" Радоја Звицера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:54