Sindikat tužilaca, ilustracija / - ILUSTRACIJA
17/10/2024 u 12:18 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sindikat traži veće plate za zaposlene u državnim tužilaštvima, razmatraju inicijativu za stupanje u štrajk

Iz Sindikalne organizacije državnih tužilaštava Crne Gore traže da se plate državnim službenicima i namještenicima u tužilačkoj organizaciji povećaju.

Kako su pojasnili, rade neuporedivo složeniji i odgovorniji posao od kolega imaju jednake zarade u državnom i privatnom sektoru. Iz Sindikata poručuju da ukoliko se zaposlenima u tužilaštvima zarade ne uvećaju, razmotriće sve inicijative u saradnji sa ostalim pravosudnim organima vezano za organizovanje štrajka.

U saopštenju Sindikata ističu da se zaposleni u tužilaštvu već duži vremenski period suočavaju sa problemom niskih zarada u svim zvanjima, kako službeničkim, tako i tužilačkim.

- Već izvjestan period nije u primjeni Pravilnik o koeficijentima složenosti poslova za zaposlene u sudstvu i državnom tužilaštvu raspoređenim na radnim mjestima iz grupe poslova D, kojim je zarada državnih službenika i namještenika u pravosuđu bila uvećana za određeni broj koeficijenta, upravo zbog složenosti, odgovornosti i obimnosti posla koji zaposleni u tužilačkoj organizaciji obavljaju. Sve je to dovelo do toga da državni službenici i namještenici u tužilačkoj organizaciji imaju jednake zarade, kao i ostali zaposleni u državnom i privatnom sektoru, za neuporedivo složeniji i odgovorniji posao koji obavljaju. Posebno ističemo da i nakon najavljenog uvećanja zarada većina državnih službenika i namještenika u državnim tužilaštvima ostvarivaće minimalnu zaradu u iznosu od 600 eura na koji način će se izjednačiti i sa zaradama zaposlenih (na kiosku, u kladionicama, higijeničara itd.) čiji radni zadaci uvažavjući sva zanimanja koja postoje u državi, ne zahtjevaju isti značaj, ekspeditivnost i odgovornost - objašnjavaju u Sindikatu.

Dodaju da izuzetno niske zarade ostvaruju i državni tužioci kojima je koeficijent danas manji u prosjeku za 3-4 obračunske vrijednosti u odnosu na koeficijente koje su imali 2016. godine, pa tako danas osnovna zarada tužiocu početniku iznosi oko 1.150 eura, dok je obim posla koji državni tužioci obavljaju usljed nedostatka kadra na svim nivoima neuporedivo veći u odnosu na period iz 2016.

Više od 1.000 sudija u štrajku zbog predložene reforme pravosuđa u Meksiku

- Ovako niske zarade državnih tužilaca imaju demotivišući efekat i čine ovu profesiju neprivlačnom za potencijalne kandidate, što rezultira sve manjim interesovanjem za prijavljivanje na konkurse za državne tužioce. Kao posljedica toga, većina tužilaštava u Crnoj Gori suočava se s manjkom kadrovskih kapaciteta. Ovakva situacija ne samo da otežava svakodnevno funkcionisanje tužilaštava, već ozbiljno ugrožava kvalitet i efikasnost rada. Preopterećenost postojećeg kadra, izazvana nedostatkom novih tužilaca, dugoročno može dovesti do disfunkcionalnosti cjelokupnog pravosudnog sistema. Trenutna osnovna zarada državnog tužioca je ekvivalent zaradi pomoćnog osoblja - sobarice na crnogorskom primorju u toku ljetnje sezone, uz puno uvažavanje tog zanimanja - navode u saopštenju.

Materijalni položaj zaposlenih u tužilačkoj orgnizaciji dodatno, kažu, otežava i nepotpisivanje Kolektivnog ugovora kod poslodavca čije potpisivanje Sindikalna organizacija Državnih tužilaštava Crne Gore inicira godinama unazad, a kojim je između ostalog predviđeno da se reguliše sporno obračunavanje pripravnosti za vrijeme od 22-6h, u dane vikenda i državnih i vjerskih praznika.

- Ukoliko zaposlenima u tužilačkoj organizaciji zarade i dalje ostanu na istom nivou bez uvećanja koeficijenata, Sindikalna organizacija Državnih tužilaštava Crne Gore razmotriće sve inicijative u saradnji sa ostalim pravosudnim organima vezano za organizovanje štrajka - navode u saopštenju koje su potpisali predsjednik Sindikalne orgnizacije državnih tužilaštava Crne Gore Nemanja Bulatović i predsjednik Pravnog tima Almin Hodžić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 12:19