/ - RIVOĐENJE KRSTOVIĆA - FOTO: ŽANA BOJANIĆ
23/11/2022 u 16:53 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjutra izricanje presude Budimiru i Marini Krstović

Odbrana traži oslobađajuću presudu, tužilaštvo smatra da su optuženi krivi

Pred podgoričkim Višim sudom, sudija Vesna Kovačević izreće sjutra presudu za Budimira i Marinu Krstović. Podsjećamo, njima se sudilo zbog 1,200 kilograma kokaina  koji je bio sakriven među bananama koje su poručene za njihovu firmu.

ZAVRŠNE RIJEČI-Jovanović: Sudija računamo na hrabrost, vratite slobodu Krstovićima

Podsjećamo, advokati Dragoljub Đukanović, Bojana Franović i Stefan Jovanović su tokom završnih riječi naveli da je "jedina opcija oslobađajuća presuda". Tužiteljka Tanja Božović je u svojim završnim riječima navela da ostaje pri tvrdnjama da su optuženi počinili krivično djelo za koje se terete. Ona je predložila da sud osumnjičene proglasi krivima i ostavila sudu na ocjenu kolika kazna treba da bude.

SUĐENJE KRSTOVIĆIMA -Franović: Optužnice padaju jer se juri za jeftinim političkim poenima

Tužiteljka se, podsjećamo između ostalog, pozivala na komunikaciju koja je sporvedena kao dokaz, navodeći da se u tome vidi da su Budimir i Marina sa dobavljačem i Ekvadora radili oko droge. Božović je navela da je stav tužilaštva da su oni radili s umišljajem i da je odbrana iskonstruisana kako bi izbjegli krivičnu odgovornost.

SUĐENJE KRSTOVIĆIMA -VDT pred završne riječi predlaže dokaze; Odbrana: Ovo je bacanje magle

Odbrana je tokom završnih riječi ukazala, između ostalog, na saradnju Budimira i Marine Krstović od samog početka  sprovođenja akcije od strane policije. Podsjetili su i da je Marina prošla poligraf i da se njen otac Budimir sam vratio iz Beograda kada je čuo u medije šta se događa u njegovom magacinu. Advokati su, tokom ovog sudskog procesa, sudiji Vesni Kovačević više puta predočili da je Ustavni sud donio dvije odluke i uvažio njihove žalbe na pritvor Krstovićima. Viši sud nije reagovao na osnovu tih odluka i Marina i Budimir Krstović će na izricanje presude doći sprovedeni iz spuškog UIKS-a.

KRSTOVIĆI OSTAJU U PRITVORU-Đukanović: Nevjerovatno da se ne poštuje Ustavni sud, tužilaštvu ne odgovara DNK vještačenje

Advokati Dragoljub Đukanović, Bojana Franović i Stefan Jovanović su tokom cijelog postupka ukazivali na "nepravilnosti i nekorektno postupanje Višeg državnog tužilaštva". Kao primjer za to navodili su, između ostalog, odbijanje sprovođenja dokaza koji idu u prilog optuženima, vršenje pretresa frime bez znanja suda u toku sudskog postupka, neispravljanje pogrešnog prevoda i ako je odbrana tužilaštvu ukazivala na to i koji je jedan od "ključnih dokaza".

Advokati su stava da se njihova trvdnja, o nekorektnom postupanju VDT-a prema Ksrtovićima, obistinila baš time kada se pred sudom utvrdilo da je taj prevod, za koji je odbrana od samog početka tvrdila da je pogrešan, netačan.  Podsjećamo, nakon toga prevod je od strane suda izdvojen kao nevaljan dokaz i odrađen je novi od strane novog sudskog tumača. Odbrana je ukazala da je tumač, koji je priznao da je pogrešno preveo tekst, prevodio i onaj za koji nije bio zadužen a na to sve je odbrana ukazivala. Pred sudom se ispostavilo i da je tumač dodao rečenicu koja je sve vrijeme bila kao pravni osnov sumnje na osnovu koje je VDT trvdilo da su Krstovići povezani sa dorogom.

Advokati su tokom cijelog sudskog postupka tvrdili da je sud primoran da u toku sudskog procesa vodi istragu jer tužilaštvo nije odradilo svoj posao. Postavljali su pitanje zašto u odnosu na Krstoviće i ostale ne važe jednaka pravila i procesne radnje.

Ustavni sud ponovo usvojio žalbu odbrane Krstovića: "Nema osnova za njihov pritvor"

Takođe, naglašavali su da se u ovom postupku radi o " trčanju za jeftinim političkim poenima". Ukazali su više puta da droga nije pronađena u magacin Budimira Krstovića već da su je strane službe otkrile na moru. Naglasili su da naši istražni organi, policija i Više državno tužilaštvo nisu "smjeli da saopšte stranim partnerima da nemaju osumnjičenog za predmetni tovar droge pa su morali nekog da uhapse a taj neko je Budimir i Marina Krstović".

Advokati su ukazivali i poredili ovaj slučaj i postupanje Višeg državnog tužilaštva i suda sa  drogom koja je pronađena u paketima banana u  magacinu Volija i sa slučajem Đoka Drobnjaka. jer se "radi o istom modus operandiju". 

-Gdje u oba slučaja, tovar već biva zloupotrebljen  kokainaom. Ista je luka, ruta kretanja, luka istovara i postojanje rezervne plombe  koju tužilašrtvo nemušto prećutkuje..Zašto se radnicima magacina "San Francsika" nije dala šansa da vide šta se nalazi u kutije, baš kao radnicima Volija. Već je odma izvršen upad..Nije im data šansa da vide šta je u kutijama i da reaguju...Pretres je izvršen svega par minuta nakon što je kamion ušao u magacin ...- pojasnio je na jednom od ročišta advokat Jovanović u poređenju pomenutih slučajeva.

SUĐENJE ZA 1,200 KG KOKAINA - Đukanović: Tužilaštvo potrčalo za političkim poenom u očima Abazovića

Policijski službenik Ivan Jović je jednom od pretresa  pojasnio da je od starta bio uključen u akciju i da su od stranih službi dobili podatak da se u jednom od kontejnera nalazi velika količina kokaina  i da su oni saznali da je poručilac tog kontejnera bila firma “Sam Francisko” ali da nisu predlagali(mjere tajnog nadzor) sa tužiocem, prema Marini ili Budimiru jer im oni nisu bili operativno interesantni.

On je sudu ranije kazao da je postojala mogućnost da se ovaj kontejner “skine” u Luci Bar ili da “skrene” s puta, a posebno je na pitanje odbrane rekao da dostavljena informacija od strane partnerskih službi ni u jednom slovu nije sadržala podatak da je droga bila namijenjena za Krstoviće.

Budimir Krstović je više puta, baš kao i Marina, ukazao na njihovu saradnju sa istražnim organima. On je u obraćanju sudu tokom postupka pominjao i premijera Dritana Abazovića za kojeg tvrdi da je jedan od onih koji je njemu i njegovoj ćerki ovo smjestio.

Суђење Крстовићима - тумач: Произвољно сам превела поруке, понијело ме...

Podsjećamo, Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu, u zetskom selu Mojanovići nadomak Podgorice, 24. avgusta prošle godine pronašla  1.200 kilograma kokaina. Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom.

NOVI DOKAZ - Prevedena komunikacija u slučaju Krstović: "Tumač tužilaštva na silu pokušao da stvori sumnju"

Banane koje je naručila Marina Krstović za firmu „San Francisko“ u vlasništvu su njenog oca Budimira su utovarene na MSC „Katya“, koji je iz Luke Bolivar krenuo prema Panami. Za sada nije poznato da li su kontejneri sa bananama iz Paname nastavili transport brodom „Katya“ prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak. Brod „Charlotte“ je iz Luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:53