Policija, ilustracija / - UP
15/03/2024 u 19:45 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Škaljarac optužio Lazovića za torturu: Udarali su me i ponižavali, nudili su 200.000 eura za iskaz

Savo Lipovina, u policiji evidencije označen kao pripadnik cetinjskog ogranka škaljarskog klana, saslušan je danas u svojstvu svjedoka oštećenog od strane Osnovnog drđžavnog tužilaštva Nikšić, u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Lazović Petra, Đoković Ivana i NN lica.

On je u iskazu naveo da ga je, kaoo tvrdi, Petar Lazović "maltretiro čitavog života". Ovom saslušanju nije prisustvovao advokat Nikola Martinović, koji zastupa Petra Lazovića. Advokat Martinović je bio angažovan u Višem sudu u Podgorici povdom kontrole optužnice po drugom predmetu.

- U martu mjesecu 2020. godine, ne mogu se precizno sjetiti datuma u ulici Luke Ivaniševića broj 8, izvršen je pretres. Nakon tog pretresa ja sam lišen slobode zbog utaje poreza. Tog dana u mojoj porodičnoj kući došli su službenici policije Lazović Petar koga znam od ranije i koji me je maltretira čitavog života a bilo ih još trojica ili četvorica takođe službenika policije koje znam iz viđenja ali ne znam kako se zovu a isti bih prepoznao da ih sada vidim. Jedan od njih je bio policijski službenik sa sjevera visok, krupan, glavat, bio je policijski službenik iz Bara koji se preziva Đoković i bila su još dvojica koje bih prepozna da ih vidim ali ih sada ne mogu opisati. O ovom pretresu je sačinjen zapisnik i ja smatram da se njihova imena mogu utvrditi iz zapisnika. Pored ovih službenika koji su bili sa Petrom Lazovićem u mojoj kući je bilo još policijskih službenika kojih se ne mogu sjetiti - navodi na početku svog iskaza Lipovina.

Pojašnjava da od ovih policijskih službenika koji su bili u kući, neki su vršili pretres, do su kako ističe sa njim  bili Lazović Petar koji je stajao pored njega i Đoković koji je stajao sa desne strane.

- U kući su bili još otac, majka, sestra i dva svjedoka. Bila je i moja punomoćnica Stanovijeć Branka. Još dok smo bili u kući Lazović Petar je meni dobacivao nešto u smislu kada krenemo za Podgoricu vidjećeš koliko si mangup i nešto tome slučno. Nakon što je pretresanje završeno mene su smjestili u vozilo BMW X5 tamne boje a sa mnom u vozilu su bili Lazović Petar, Đoković, krupni službenik sa svjevera i mislim da je još jedan službenik bio. Mene su smjestili na zadnje sjedište između dva policijska službenika ali se ja ne mogu sjetiti ko je sjedio pored mene, a mislim da je pored mene sjedio Lazović Petar. Krenuli smo u pravcu Podgorice a na jednom dijelu puta prije Podgorice, taj dio puta se zove Carev laz ili Meterisi, vozač ovog vozila je zaustavio vozilo na jednom proširenju odnosno malo dublje od proširenja tako da se vozilo nije vidjelo s puta. Zaboravio sam da su me svi službenici policije, prije nego što smo stali na to proširenje, u vozilu psihički maltretirali tako što su mi govorili da treba da svjedočim za njih onako kako mi oni kažu, da će mi maltretirati sestru - tvrdi Lipovina u iskazu pred tužiocem.

Dalje navodi da dok su se vozili, onaj službenik policije koji je sjedio pored njega, ga jee dva puta udario pesnicom u predjelu stomaka.

 - A takođe me je vozač vozila udario dva puta stisnutom pesnicom ali bočnom stranom iste u predjelu stomaka, tako što se poluokrenuo i udario me dok sam ja sjedio na srednjem dijelu zadnjeg sjedišta. Kada smo stali na proširenje pored puta u mjestu Carev laz svi službenici policije koji su bili u vozilu su me nakon što su me izveli udarali tako što su me svi šamarali po licu. Zaboravio sam vam reći da su mi bila stavljena sredstva za vezivanje kada sam uveden u ovo službeno vozilo. Takođe su me otvorenom šakom udarali svuda po tijelu svi. Takođe me je neko od njih udario dva tri puta boksom u predjelu stomaka, tačnije udario me je boksom u predjelu stomaka Lazović Petar - navodi Lipovina.

On je u iskazu kod tužioca saopštio da su mu policijski službenici govorili da u nekim predmetima svjedoči, da će mu maltretirati sestru dok ja u zatvoru.

- Govorili su mi svašta nešto ali se ne mogu svega sjetiti jer je od tada prošlo četiri godine. Sve sam ovo ispričao na potvrđvanje optužnice kod Borisa Savića, to je bilo oko 2021. godine i tada sam se bolje sjećao ovog događaja. Ja sam takođe ovdje kod Vas dao izjavu i tada sam se detaljnije izjasnio o ovom događuju. Ovo matretiranje na proširenje je trajalo 10 do 15 minuta dok su vidjeli da ja neću pristati da svjedočim u nekim predmetima jer nemam šta da svjedočim niti znam šta o kakvim događajima, nakon čega su me ponovo ubacili u vozilo i odvezli me u Podgoricu, nakon čega su me odvezli u prostorije CB Podgorica. U prostorije CB Podgorica svi ovi službenici došli sa mnom vozilom do parkinga gdje su me izveli iz vozila gdje su me predali nadležnom službeniku u prostorijama za zadržavanje koje se nalaze u suterenu. Ja sam od ovog šamaranja udaranja otvorenim dlanovima imao crvenilo po licu i tijelu, nijesam se zbog toga obraćao službeniku koji me je primio u prostorijama za zadržavanje. Nije me ovaj službenik ni pitao da li imam nekih primjedbi na postupak privodenja i ne sjećam se da sam popunjavao ikakav upitnik kada su me primili. Ja sam u ovoj prostoriji za zadržavanje prenoćio nakon što su me poveli kod tužioca na saslušavanje - navodi Savo Lipovina.

Dodao je da je i "maltretiran verbalno, što kako tvrdi   doživljavam kao još veće poniženje nego da su gaepržili davili, udarali bejzbol palicama i slično".

- Na onom proširenju dok su me maltretirali udarajući me otovrenim dlanovima meni je Petar Lazović nudio da mi da 200.000,00 eura  da pričam šta oni hoće da budem zaštićeni svjedok a takođe mi je rekao da će mi srediti da odem u Češku, a moguće da je bila neka druga zemlja, ne mogu se sjetiti - dodao je on.

Lipovina je naveo ODT-u, kako se navodi u spisima u koje je portal Dan imao uvid,  da želi da ponovo isprač ono što je već ispriča prije godinu dana a koji događaj je prethodio događaju pretresanja kuće.

- U pravljao sam svojim vozilom marke Mercedes i kretao sam se bulevarom prema gornjem dijelu bulevara prema svojoj kući. Primijetio sam da iza mene ide vozilo koje blica, radilo se o vozilo rendžrover, koje me je u jednom momentu sustiglo i zaustavilo se pored mog vozila. Iz tog vozila izašla su dva lica sa one strane koje je bila bliža mom vozilu. Bili sa fantomkama i imali su džeparice. Jedan od te dvojice mi je rekao da izađem napolje, ali sam se ja prepao za svoju bezbjednost već sam dao gas I nastavio kretanje bulevarom do jedne sporedne ulice koja vodi sa desne strane bulevara prema Bogdanovom kraju. Vidio sam da ovo vozilo rendžrover kafene boje ide za mriom. Kada sam došao do kuće ovog druga ja sam se parkirao na ulici ispred njegovog dvorišta. Vidio sam da se u ovom dvorištu nalazi pet-šest osoba a ne želim da kažem ko su te osobe da ih ne bih miješao u sve ovo - navodi on u iskazu.

Dodaje da s obzirom da je ovo vozilo rendžrover zaustavilo i iz njega su izašla dva tri lica, on je  podigao ruke i oni su mu prišli, i svi su bili sa fantomkama.

- I svi su skočili na mene i ubacili me u rendžrover i ubacili me na zadnje sjedište vozila. U vozilu su me ubacili izmedu dva lica koji su za vrijeme dok su me vozili vikali što si bježa, ja sam im govorio da ne znam ko su i šta su, da nemaju rotaciju na vozilu. Za čitavo vrijeme dok su me vozilom vozili do objekta OB Cetinje ova lica nijesu skidali fantomke, ali su mi rekli dok su me vozili da su policija. Kada smo stigli do objekta CB sva ova lica zajedno sa mnom su izašla iz rendžrovera uveli me u prostorije OB Cetinje i ubacili me u jednu prostoriju. Nikome se nijesam javio u OB Cetinje niti nas je ko zaustavljao već su ova lica sa mnom ušla u objekat kao šerifi i direktno sa mnom otišli u tu prostoriju. Ta prostorija je bila na prizemnom dijelu OB Cetinje i u njoj nije bilo nikoga. Iz te prostorije ja sam čuo galamu i gužvu po hodicima, čuo sam se da se desila eksplozija i čuo sam kako govore da svi moraju na teren. U ovo prostoriju gdje sam ja bio ulaze četiri lica takođe u džeparicama, nekim džemperima i bez fantomki. Ja sam pretpostavio da su to ona ista lica koja su me prethodno ubacila u tu prostoriju. Rekli su mi da se desila eksplozija na Cetinju i da su trebali da budu na teren a ne da se bave mojim privođenjem, rekli su mi da ću im platiti kada se vrate, nakon čega su oni otišli - tvrdi Savo Lipovina.

-  Nakon jedno sat vremena u prostorije OB Cetinje počeli su da dolaze službenici policije specijalci a vidio sam i da je pristiglo dosta civilnih vozila. Izlazili su i ulazili ti službenici iz objekta i privodili više lica, neka od tih lica ja ih poznajem i radi se o bezbjedonosno interesantnim licima, kako ih nazivaju službenici policije, sve sam ja to vidio iz ove prostorije u kojoj sam se ja nalazio kroz otvorena vrata. U jednom momentu ulazi Petar Lazović sa svoja dva tri službenika policije, tačnije specijalnog odjeljanja. Svi oni su bili obučeni u džeparice i dukseve a nijesu imali fantomke. Lično Petar Lazović mi prilazi pita me čiji je špiju Zoran Lazović, ja sam rekao da Duška Golubovića, on me ponovo pitao čiji je i udario me otvorenom šakom po licu. Rekao mi je da nije tačno nego si rekao da je Sloba Kaščelana i nakon toga počinje tortura nadamnom i koja traje sve dok nije došla moja advokatica -  kazao je Lipovina.

On je dodao da nije htio da prihvati poligraf i rekao im je da je bio u stanici policije kada se desila eksplozīja, što kako trvdi  i oni znaju i da nema potrebe da ide na poligraf.

- U prisustvu moga advokata meni je Petar Lazović rekao: „ići ćeš na poligraf, i pričašeć što ti mi rečemo". Ova eksplozija koja se desila tog dana na Cetinju je bio događaj kada je stradao Pero Muhadinović - naveo je Lipovina.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:59