31/12/2020 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Škaljarci“ i „kavčani“ okrvavili tlo Evrope

Neke od zemalja u kojima su izvršena ubistva crnogorskih državljana koji važe za pripadnike klanova izrazile su zabrinutost za svoju bezbjednost Da granice nisu prepreka da se dođe do osvete, vođstva u klanu i da se na taj način pokaže nadmoć jednog klana nad drugim, govori i to da je tokom 2020.godine izvan Crne Gore ubijeno šest osoba povezanih sa ovdašnjim kriminalnim klanovima
Krvavi obračuni „škaljaraca“ i „kavčana“, na koje su građani Crne Gore poslednjih godina navikli, nijesu nepoznanica ni za druge zemlje u kojima trenutno žive pripadnici ova dva kriminalna klana iz Kotora. Neke od zemalja u kojima su izvršena ubistva crnogorskih državljana koji važe za pripadnike klanova izrazile su zabrinutost za svoju bezbjednost. Da granice nijesu prepreka da se izvrši osveae, preuzme vođstvo u kriminalnim poslovima ili da se pokaže nadmoć jednog klana nad drugim govori i to da je 2020. godine izvan Crne Gore ubijeno šest osoba bliskih crnogorskim kriminalnim klanovima, od kojih su čak četiri bile visokopozicionirane u tim strukturama.
Ubistvom Baranina Alana Kožara i Damira Hadžića poslata je jasna poruka da u ratu klanova niko nije nedodirljiv. Oni su likvidirani 23. jula 2020. u sačekuši ispred iznajmljene vile na ostrvu Krf. Prema istrazi, u njih su pucale dvije osobe iz dva različita oružja, najvjerovatnije automatskog. Ispaljeno je više od 20 metaka, od kojih su mnogi pogodili žrtve u predjelu glave i grudi. Kožar i Hadžić su važili za jedne od bitnijih egzekutora „škaljarskog klana“.
Grčka policija privela je tri osobe za koje se vjeruje da su povezane sa ubistvom Kožara i Hadžića. Privedene osobe kod sebe su imale lažne hrvatske i češke pasoše. Tijela dva ubijena „škaljarca” pronašao je maser u vozilu ispred vile u kojoj su boravili, a, kako je istraga utvrdila, u njih je pucano kada su se vratili sa plaže. Kožar je imao lažna dokumenta i putovao je sa pasošem Slovenije, pod imenom Robert Bitenc. Hadžić je takođe imao lažni pasoš i putavo je pod imenom Martin Pospišek.
Kako je tada objavio grčki epoli.gr, to je bio novi udarac crnogorske mafije nakon ubistva Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u jednoj kafani u Atini. Tim iz Odsjeka za ubistva atinske policije vršio je istragu i na Krfu, a čeka se odgovor na zahtjev Interpola o tome da li je za ubijenim bio izdat međunarodni nalog za hapšenje. Dosadašnje informacije, kako objavljaju grčki mediji, govore o mogućem plaćenom ubistvu, s tim da su žrtve bile povezane sa krijumčarenjem droge i ubistvima.
Kožar je važio za osobu blisku Luki Bojoviću i „škaljarskom klanu“, a crnogorska policija ga je potraživala zbog više krivičnih djela. Prema policijskim evidencijama, on je bio vođa jednog od barskih klanova, na čijem je čelu naslijedio pokojnog Luku Đurovića.
Kožar je ranije bio meta bombaškog napada. Samo pukom srećom tada je izbjegao smrt kada je došlo do eksplozije i požara na njegovom vozilu. Iz policije je tada saopšteno da je u požaru izgorio prednji dio blindiranog džipa „mercedes“ podgoričkih registarskih oznaka, u kojem je bi Kožar. Eksplozija je tada uznemirila mještane Starog Bara, na Belvederu, u blizini gradske kapele. Kožar je u trenutku zapaljenja bio u vozilu, koje je bilo u pokretu, a s njim je bila i jedna ženska osoba, čiji identitet nije saopšten. Iako su u trenutku zapaljenja bili u vozilu, Kožar i djevojka koja je bila s njim nisu povrijeđeni.
U španskoj Marbelji je 2. juna 2020. ubijen Baranin Miloš Peruničić, kojeg su napadači upucali na pješačkom prelazu. On je važio za saradnika Alana Kožara. Španska policija riješila je slučaj hapšenjem tri osobe u Barseloni, od kojih su dvije imale hrvatska dokumenta. Prema pisanju medija u Srbiji, uhapšeni su Nemanja Simić, Nikola Dević i Duško Šćekić iz Beograda. Šef Instrukcijskog suda Marbelja odredio je tajnost postupka, tako da čak ni vladino poddelegiranje, protiv uobičajenog, nije ponudio bilo kakve službene podatke.
Kako je tada saopštila španska policija, dvije osobe koje se sumnjiče da su direktni izvršioci ubistva uhapšene su u Barseloni, gdje je uhapšena i osoba koja se tereti za prikrivanje tragova i dokaza krivičnog djela, dok je jedna osoba koja se sumnjiči za pomoć ubicama lišena slobode u Marbelji.
– Službenici nacionalne policije brzo su povezali smrt sa sukobom srpskih i crnogorskih kriminalnih klanova, koji je započeo 2014. godine, nakon što je nestala pošiljka kokaina. Brze reakcije agenata omogućile su identifikaciju osumnjičenih počinilaca u roku od nekoliko dana od zločina. Uhapšen je i četvrti član organizacije u Marbelji, koji je, pretpostavlja se, bio odgovoran za pravovremenu logistiku u tom gradu. Izvedeni su pred lice pravde kao osumnjičeni počinioci krivičnih djela ubistvo, stvaranje zločinačke organizacije, ilegalno posjedovanje oružja i trgovina drogom – saopštila je španska policija.
Policija je nakon likvidacije uspjela da utvrdi pravi identitet ubijenog, koji je prvobitno identifikovan na osnovu dokumentacije koju je koristio u Španiji od kada je stigao u tu zemlju 2013. godine.
– Žrtva je prvi put identifikovana u Španiji 11. septembra 2014. godine pod imenom Slaviša Z., kada ga je patrolni čamac presreo u čamcu sa 31 kilogramom kokaina. Pod tim imenom mu je suđeno. Tužilaštvo je tražilo da bude osuđen na 13 godina zatvora, ali ga je sud osudio na šest godina. U kazneno-popravni centar Botafuegos (Algekiras) ušao je kao Slaviša Z. Imao je uzorno ponašanje, zbog čega je 19 puta nagrađivan – objavili su španski mediji.
Kad je Peruničić ubijen, španski mediji su prenijeli da je u centru Marbelje, oko dva časa po podne, ubijen muškarac, koji je, prema prvim podacima, zadobio pet rana od metaka.
– Ubijeni je državljanin Crne Gore. Napadač je iznenadio žrtvu nasred Ulice Artura Rubinštajna, paralelno sa središnjom Avenijom Rikardo Sorijano, i ispalio rafal u nju. Policija je pronašla tijelo u lokvi krvi na pješačkom prelazu u Ulici Artura Rubinštajna –prenijeli su tada španski mediji.
Ubica je ispalio smrtonosne hice u Baranina na pješačkom prelazu, a na fotografijama s lica mjesta vidi se da su ga meci pogodili u predjelu glave. Peruničić je izdahnuo na licu mjesta.
– Mafijaške grupe iz istočnoevropskih zemalja na ovom području koegzistiraju sa bandama iz Kolumbije, Švedske i Irske. Oni se međusobno povezuju kroz poslove trgovine narkoticima, ženama i krijumčarenim duvanom, kao i kroz pranje novca ili unajmljivanje ubica. Ta mješavina izaziva napetost i smrt – objavio je portal El Espanjol nakon ubistva Peruničića.
Inače, Peruničić je dovođen u vezu sa ubistvom hrvatskog novinara Iva Pukanića.
Robert Matanić, koji je osumnjičen za ubistvo Pukanića, dovodio je Miloša Peruničića u vezu s likvidacijom vlasnika „Nacionala“. On je hrvatskoj policiji rekao da je Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, koji su takođe osumnjičeni za ubistvo Pukanića, upoznao u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, i to preko Miloša Peruničića iz Crne Gore. Peruničić je s Milovanovićem uhapšen zbog pljačke Delta banke. Matanić je ispričao da je zajedno s njima planirao neuspjeli bijeg iz zatvora – objavio je ranije „Pres“.
Stevan Stamatović i Igor Dedović, koji su slovili za vođe „škaljarskog klana“, ubijeni su 19. januara 2020. u jednom atinskom lokalu. To je bila jedna od najbrutalnijih likvidacija, jer je izvršena pred djecom i suprugama žrtava. Prema nezvaničnim informacijama, metak je pogodio i ženu StevanaStamatovića. Napadači su odmah pobjegli sa lica mjesta, a policija je krenula u potragu za njima. Istražitelji vjeruju da će im u rješavanju ovog slučaja znatno pomoći snimci sa nadzornih kamera na mjestu gdje se desio napad.
– Dvojica crnogorskih državljana su likvidirani pred djecom, a u njih je ispaljeno više od dvadeset metaka raznih kalibara iz najmanje četiri poluautomatska pištolja – objavili su mediji u Atini.
Nakon pucnjave i ranjavanja, napadnute osobe odvedene su u bolnicu. Kako je tada objavio ANT1, prema izvještaju iz bolnice u koju su primljeni, Stamatović je davao znake života na putu do bolnice, gdje je podlegao povredama, dok je Dedović od zadobijenih povreda preminuo u restoranu. Operativna saznanja policije ukazuju na sumnju da je Marko Petković (24) jedan od četvorice napadača koji su likvidirali Stamatovića i Dedovića. On je, kako su pisali mediji, u vrijeme tog ubistva bio u Atini, a nekoliko sati nakon likvidacije je napustio Grčku.
Petković je 2015. ispred crkve u Vraniću nožem ubio Sašu Joksića (39), koji ga je upozorio da ne urinira u porti te crkve. Kako su objavili mediji u Srbiji, nakon toga je izvjesno vrijeme bio u pritvoru, ali je 2018. odlukom suda pušten da se brani sa slobode i od tada je u bjekstvu. Uhapšen je kasnije i tada su kod njega pronađeni pištolj i falsifikovana bugarska lična karta.
Kako su objavili srpski mediji, izvor iz bezbjednosnih službi kaže da su istražitelji tom prilikom došli i do nekih saznanja.
– Utvrđeno je da je Petković bio u Atini 19. januara, kada su ubijene vođe „škaljarskog klana“, a za ulazak u Grčku je koristio lažna bugarska dokumenta, koja su nađena kod njega prilikom hapšenja. Samo nekoliko sati nakon likvidacije u atinskom restoranu „Voskopula“, Petković je s tim lažnim dokumentima napustio Grčku i otišao u Bugarsku, da bi dan kasnije stigao u Srbiju – kazao je taj izvor.
Kako je dodao, srpske bezbjednosne službe su u saradnji s kolegama iz Grčke u međuvremenu saznale identitet i ostale trojice osumnjičenih za likvidaciju u Atini, ali još nema čvrstih dokaza za njihovo hapšenje.
Kotoranin Marko Vuković bio je meta smrtonosnog napada 17. januara 2020. u Beogradu. Policija Srbije saopštila je da je riješeno ubistvo tog Kotoranina. Prema saznanjima „Kurira“, za likvidaciju Vukovića osumnjičen je Petar Jovanović (46) iz Niša, koji je u međuvremenu uhapšen u Ukrajini zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Radoja Zvicera, koji je označen kao vođa „kavačkog klana“.
Mediji u Srbiji su nakon ubistva Vukovića objavili da je on bio u vozilu sa ženom i malim djetetom i čekao drugo dijete ispred škole, kada je ubica sa leđa došao do vozačevih vrata i pucao mu u glavu. Kotoranin je od zadobijenih povreda preminuo na licu mjesta.
Po pisanju medija, Vuković je godinama radio kao mornar na prekookeanskim brodovima, a u Srbiju je došao nedugo prije nego što je ubijen.
Jovanović je hapšen u Kijevu zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Radoja Zvicera. Pored njega, ukrajinska policija je zbog napada na Zvicera uhapsila i crnogorske državaljane StefanaĐukića (30) i Emila Tuzovića (31) i Milana Brankovića (31) iz Srbije. Đukić je prvookrivljeni za ubistvo Baranina Jovana Klisića u Baru 1. novembra 2019. godine, dok se njegova supruga, majka i polubrat Danijela Mandić, Zorica Đurović i Vuk Lakićević, kao i Marko Vujadinović, Hasip Murić, Andrija Glavičanin i Bojan Vuksanović, terete se za stvaranje kriminalne organizacije.
Žana Bojanić


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2023 18:39