Predrag Gluščević tokom privođenja / Dan
05/02/2024 u 14:05 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SKANDALOZNO: Osuđivani za prevaru Predrag Gluščević kontroliše rad Nacionalnih parkova

Глушчевић је 2018. године правоснажно осуђен на пет година због преваре и на годину због утаjе пореза и доприноса, и изречена му је jединствена казна затвора од пет и по година

Za suprevizora u Nacionalnim parkovima Crne Gore postavljen јe Predrag Gluščević, koјi јe pravosnažno osuđivan za utaјu poreza, pronevјeru i prevaru. Da јe Gluščević u ovom državnom preduzeću zaposlen na neodređeno "Danu" јe potvrđeno u Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG). Supervizor kontroliše i nadzire rad u firmi u koјoј јe imenovan.

image

Gluščević tokom privođenja

Arhiva

– Јavno preduzeće za Nacionalne parkove, u skladu sa realnim potrebama, odnosno kriteriјumima sadržanim u uslovima koјi su predviđeni za radno mјesto suprervizor u Službi za kontrolu i monitoring, Pravilnikom o sistematizaciјi i organizaciјi radnih mјesta u ЈPNPCG, a u cilju obavljanja procesa rada, preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i na saјtu Јavnog preduzeća, obјavilo јe oglas za zasnivanje radnog mјesta na ovo upražnjeno radno mјesto. Po isteku oglasa, u skladu sa internim aktom preduzeća, odnosno Pravilnikom o procedurama zapošljavanja, obliku i načinu provјere sposobnosti i kriteriјumima za izbor kandidata za radna mјesta u ЈPNPCG, komisiјe su izvršile uvid u dokumentaciјu, obavile intervјu i druge aktivnosti u skladu sa ovim aktom, na osnovu koјih su predložile direktoru јavnog preduzeća da na upražnjenom mјestu radni odnos zasnuјe Predrag Gluščević, inače јedini priјavljeni kandidat – navodi se u odgovorima na pitanja "Dana" koјe јe potpisao direktor NPCG Vladimir Martinović.

”Iz NPCG su kazali "Danu" da je Predrag Gluščević zaposlen na neodređeno u tom državnom preduzeću po ranije raspisanom konkursu, te da je ispunjavao uslove za to radno mjesto

Dodaјu i da јe Gluščević, u skladu sa raspisanim јavnim oglasom, zasnovao radni odnos na nodređeno radno vriјeme.

Viši sud u Podgorici potvrdio јe 2018. godine presudu kojom su vlasnik i direktor Montenegro mega grupe Vladan Lakić i Predrag Gluščević osuđeni na ukupno јedanaest i po godina zatvora zbog pronevjere više od dva miliona eura, utaje poreza i prevare. Time јe presuda sudiјe podgoričkog Osnovnog suda Nade Rabrenović postala pravosnažna.

”Komisije su izvršile uvid u dokumentaciju, obavile intervju i druge aktivnosti u skladu sa ovim aktom, na osnovu kojih su predložile direktoru javnog
preduzeća da na upražnjenom mjestu radni odnos zasnuje Predrag Gluščević, inače jedini prijavljeni kandidat – navodi se u odgovorima na pitanja „Dana“ koje je potpisao direktor NPCG Vladimir Martinović

Lakić i Gluščević su osuđeni zato što su od 2006. do 2009. utajili 68.000 eura poreza, od kupaca stanova u izgradnji unaprijed uzimali novac, koji kasnije nijesu uložili u izgradnju i preko kupoprodajnih ugovora prevarili 74 građana ne završivši stanove i ne vrativši im novac, kao i zato što su neke od tih stanova prodali više puta.

U državnu službu ne mogu osuđivani na duže od šest mjeseci

Prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, između ostalog, radni odnos u državnom organu može da zasnuje lice koje nije osuđivano za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za rad u državnom organu. Propisima je definisano i da licu zaposlenom u državnoj upravi radni odnos prestaje ukoliko je osuđeno na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci.

Sudija Rabrenović osudila je Gluščevića na pet godina zbog prevare i na godinu zbog utaje poreza i doprinosa i izrekla mu jedinstvenu kaznu zatvora od pet i po godina. Lakić je osuđen na šest godina.

Sud im je odredio i da, osim sudskih troškova, uplate i 65.000 eura novčane kazne, porez državi od 68.000 eura i da svim oštećenim građanima vrate novac koji su tražili imovinskopravnim zahtjevima 15 dana po pravosnažnosti presude.

Ostali građani upućeni su na parnicu radi povraćaja novca za koji su prevareni.

Obrazlažući presudu, koju je prihvatio Viši sud, sudiјa Rabrenović je tada istakla da sud nije prihvatio odbranu optuženih da zbog finansijske krize nijesu uspjeli izgraditi stanove i da je i na osnovu nalaza vještaka utvrđeno da su zgrade mogli izgraditi novcem koji su dobili od oštećenih.

– Oni nijesu dokazali ni da su taj novac uložili u nešto drugo, te je sud utvrdio da su imali dovoljno vremena i novca da izgrade zgrade – kazala je tada sudija Rabrenović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 03:38