/ PRESUDA MOMIRU MUGOSI - IVAN PETROVIC-IPE
21/12/2023 u 18:48 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Slučaj "Carine" - Kruščić: Mugoša nakon pozitivnog mišljenja službi potpisao prodaju zemljišta

Sudsko vijeće je odbilo predlog odbrane da se ovaj postupak obustavi usled zastare krivičnog gonjenja protiv njega

Pred podgoričkim Višim sudom danas je nastavljeno suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši. Nekadašnji savjetnik Dragan Kruščić kazao je da je Mugoša potpisao nacrt odluke za prodaju gradskog zemljišta kompaniji,,Carine” nakon što je Sekretarijat za urbanizam i planiranje dao pozitivno mišljenje.

- Mugoša je u uobičajnoj proceduri potpisao nacrt odluke u predmetu Carine. On nije provjeravao rad stručnih službi u vezi ovog ali ni drugih predmeta. To bi sigurno uradio u slučaju, kako se to narodski kaže, ako postoji neka dojava – pojasnio je Kruščić. Kruščić je sudu kazao da je njegov posao kao savjetnika gradonačelnika bio administrativne prirode. Istakao je da se s predmetom,,Carine” prvi put susreo kada je ova kompanija uputila zahtjev gradonačelniku za dokompletiranje parcele koju je prethodno kupio kao fizičko lice Čedo Popović.

Zahtjev je zatim, kako navodi, predočio gradonačelniku i proslijedio nadležnim službama Sekretarijatu za urbanizam i planiranje koje je dalo pozitivno mišljenje odnosno da postoji mogućnost dokompletiranja parcele. – Znam samo da je procjena zemljišta Uprave za nekretnine bila u spisima tog predmeta, ali se ne sjećam na koliko je bio procjenjen metar kvadratnih. Nije me ni interesovao iznos, već samo da je na dokumentu potpis – naglašava on.

Precizirao je da pošto je zahtjev prošao obradu nadležnih službi, nacrt odluke sa pratećom dokumenatcijom među kojima se nalazilo mišljenje Sekretarijata i procjena zemljišta, predate su gradonačelniku na potpisivanje.

Prema njegovim riječima, od kolega Dragice Vidić i Dragana Đukića nikada nije čuo da su od graonačelnika dobili nalog da u nacrt odluke stave cijenu od 165 eura po metro kvadratnom. Sudsko vijeće je odbilo predlog odbrane da se ovaj postupak obustavi usled zastare krivičnog gonjenja protiv njega.

-Imajući u vidu činjenični opis optužnice kao i vremenski period izvršenja krivičnog djela (2007-2012. godina), te zakonske odredbe Zakona o krivičnom postupku sud konstatuje da nije nastupila apsolutna zastara – pojasnila je sudija Vesna Kovačević. Advokati Predrag Đolević i Mitar Mugoša su prethodno od suda zatražili da zaustavi krivični postupak protiv Miomira Mugoše usljed zastare. Oni su se pozvali na optužnicu protiv Dragan Kruščića, Dragana Đukića I Dragice Vidić a u vezi sa predmetom Carine koja je obustavljena oktobra 2018. Godine usljed zastare. -Tužilaštvo je nakon podizanja optužnice protiv Đukića, Kruščića I Vidić zbog zloupotrebe službenog položaja predložilo da se postupak spoji sa predmetom gdje je optužen Miomir Mugoša, što ukazuje da se radi o istom predmetu.  Odluku Višeg suda o obustavljanju postupka potvrdio je i Apelacioni sud. Ovaj akt proizvodi pravno dejstvo i svako dalje vođenje ovog postupka po ocjeni odbrane je bespotrebno – naveo je advokat Mitar Mugoša.

On je na pitanje tužiteljke Sanje Jovićević zašto to ranije nijesu učinili kazao da je optuženom Mugoši bilo bitno da u sudskom postupku dokaže da nije kriv, što je I postignuto oslobađajućom presudom.

Podsjećamo, Mugoša je optužen da je kao gradonačelnik Glavnog grada iskorišćavanjem službenog položaja gradsku kasu oštetio za 6.723.194,85 eura, prilikom prodaje gradskog zemljišta firmi,,Carine” za 165 eura po metru kvadratnom. Taj iznos je prema stavu Specijalnog tužilaštva ispod tržišne cijene. Mugoša je 27. maja prošle godine oslobođen od optužbi, ali je nakon žalbe na ovu odluku Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponovno suđenje. Prema navodima prvostepene presude koju je donijela sutkinja Vesna Pean, tokom sudskog postupka utvrđeno je da nema dokaza da je Miomir Mugoša postupao sa umišljajem da pričini štetu Glavnom gradu u korist kompanije Carine a što je jedan od neophodnih uslova za krivično djelo zloupotreba službenog položaja za šta ga je teretilo Specijalno tužilaštvo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 15:57