/ UPRAVA POLICIJE PRESS, SLUCAJ TUNEL, FILIP ADZIC - LAZAR RUZIC
20/03/2024 u 18:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Slučaj "Tunel": Eriću određen istražni pritvor

Sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda odredio je pritvov od 30 dana Vlaidmiru Eriću. Estradicija državljanina Srbije realizovana je danas. On je izručen iz Švedske, a potraživan je zbog istrage koja se vodi povodom slučaja "Tunel".

- U Osnovnom sudu u Podgorici realizovana ekstradicija okrivljenog V. E.  iz Kraljevine Švedske u Crnu Goru. V. E. je saslušan na okolnosti za određivanje pritvora - navode u saopštenju iz Osnovnog suda.

Dodaju da je sudija za istragu ostavila na snazi rješenje ovog suda kojim je okrivljenom Vladimiru Eriću određen pritvor zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo teška krađa, a zbog opasnosti od bjekstva.

(VIDEO) EKSKLUZIVNO: Ovo su osumnjičeni za kopanje tunela do suda

Kraljevina Švedska je odbacila zamolnicu za ekstradiciju Eriića u odnosu na krivično djelo pripadnost kriminalnoj organizaciji i sprječavanje dokazivanja.

Uprava policije: Erić izručen Crnoj Gori

- Rješenjem sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici je ostavljeno na snazi rješenje ovog suda od 26.09.2023. godine, kojim je okrivljenom V. E. određen pritvor zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo kriminalno udruživanje, teška krađa i sprječavanje dokazivanja. Navedeno lice je do 14.10.2023. godine, bilo u bjekstvu, nakon čega je lišeno slobode u Kraljevini Švedskoj po Interpolovoj potjernici, usljed čega je bio u ekstradicionom pritvoru. Po zamolnici za izručenje u Crnu Goru, Vlada Kraljevine Švedske je donijela odluku da se V. E. izruči Crnoj Gori zbog krivičnog djela teška krađa koje je u skladu sa švedskim zakonom, dok je odbacila zamolnicu koja se odnosi na krivično djelo pripadnosti kriminalnoj organizaciji i sprječavanje dokazivanja, jer navedena djela nisu prepoznata po njihovom Zakonu - dodaju iz Osnovnog suda.

Ističu da nakon što je okrivljeni V. E. saslušan na okolnosti za određivanje pritvora, u odnosu na krivično djelo teška krađa sudija za istragu je našla da postoje konkretne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, budući da se radi o državljaninu Republike Srbije, koje je u septembru mjesecu 2023. godine, napustilo i svoju matičnu zemlju odlaskom u Švedsku, dok je prethodno nelegalno napustio državu Crnu Goru.

- Međutim, u odnosu na krivično djelo kriminalno udruživanje i sprječavanje dokazivanja, budući da je u tom dijelu odbačena zamolnica od strane Vlade Kraljevine Švedske za ekstradiciju, ranije donijeto rješenje o određivanju pritvora je stavljeno van snage. Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, pri čemu je protiv istog dozvoljeno pravo žalbe - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:21